Erdoğan: İşsizlik verileri üzücü

Erdoğan: İşsizlik verileri üzücü
TÜSİAD YİK toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, işsizliğin giderek artmasını 'üzücü' olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki yıllarda sert ifadelerle eleştirdiği Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'NİN (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısındaki konuşmasına "Değerli başkan ve yönetim kurulu üyeleri, değerli iş adamları, saygıdeğer konuklar. Sizleri hasretle, muhabbetle, en kalbi duygularımla selamlıyorum" sözleriyle başladı.

Erdoğan, kendisinden önce konuşan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik'in "10 aydır devam eden OHAL'in bir daha uzatılmamasını umuyoruz" sözlerine yönelik olarak "OHAL konusundaki endişelerinizi ben anlamakta zorlanıyorum. Eğer OHAL, bizim sanayicilerimizin, iş adamlarımızın işlerini engelliyorsa oturur konuşuruz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, OHAL'in ekonomi üzerinde herhangi olumsuz bir etkisi olmadığını öne sürerken, OHAL ile "Türkiye'de daha huzurlu bir ortam olduğunu" söyledi ve "Her şey huzura, refaha kavuşmadan OHAL'i kaldırmayacağız" dedi.

Erdoğan, tüm iş adamlarının arkasında olduğunu söylerken yerli otomobil üretilmesi konusunda “Şu salondan bir babayiğit çıkaramıyorsak dükkanı kapatıp gitmemiz lazım. Özel sektörün kendi eğitim alanını kurması açısından hiçbir mani yoktur” diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Değerli başkan ve yönetim kurulu üyeleri, değerli iş adamları, saygıdeğer konuklar. Sizleri hasretle, muhabbetle, en kalbi duygularımla selamlıyorum.  Türk ekonomisinde başlı başına bir marka olan TÜSİAD'a ve tüm üyelerine çalışmalarında başarılar diliyorum. Sürdürülebilir kalkınma ve katılımcı demokrasi konusunda verdiğiniz mücadeleyi desteklediğimi belirtmek istiyorum. Biz ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimiz günden beri üretim ve özel sektöre dayalı bir büyümenin sağlanması gayreti içerisinde olduk. Geçtiğimiz 14 yılda ülkemizi üç kat büyüterek bu konuda başarılı bir performans ortaya koyduğumuza inanıyorum. Ülkemizin nereden nereye geldiğinin en yakın şahidi sizlersiniz. Türkiye üç kat büyümüşse, buradaki iş adamlarımızın çoğunun işleri 5 kat, 10 kat büyümüştür. Bugün de özel sektörün lokomotifliğini önemsiyoruz. 2013 hedeflerimize sizlerin ve diğer tüm girişimcilerimizin katkılarıyla ulaşacağız. Özel sektörümüzün önünü açabildiğimiz kadar açıyoruz. Özel sektörümüzün de devletine ve milletine sadakat için şartlarını zorlamaktan çekinmeyeceğine inanıyoruz. 

İşsizlik oranlarındaki artış

Rusya ile iyice iyileşen ilişkilerimizi, mevcut kazancımızın üzerine ilave ediyoruz. Büyüme hızımızı ihtiyacımız olan oranlara çıkarmak için bir dizi önlem aldık. Cazibe merkezleri projesiyle yatırımların hızla tamamlanmasını sağlıyoruz. Proje bazlı yatırım teşvik sistemini başlatarak Türkiye'nin enerji, teknoloji geleceğini garanti altına almaya çalışıyoruz. Bilhassa yüksek katma değerli ürünlerin ülkemizde üretilmesine önem veriyoruz. Bu projenin bir diğer kazanımı da öncelik verdiğimiz sektörlerde kendi devlerimizi ortaya çıkartacak olmasıdır. Enflasyonla mücadele her zaman olduğu gibi bugün de üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konudur. İşsizlik oranlarındaki artış son dönemin en üzüntü verici olumsuzluğu olmuştur. TOBB'un 7 Şubat'taki ekonomi şurasında bir istihdam seferberliği başlatmıştım. Bu kapsamda pek çok kişi ve kurumlar sözler verdiler. Bu sözlerin takibi için valilerimizi görevlendirdim. En kısa sürede bu valilerimizde görüşüp bu sözlerin ne kadar yerine getirildiğini teker teker soracağım. 

"Bankalarla anlaşamıyoruz"

Bütçe açığını ve cari açığı kontrol altında tutma politikamızı yeni dönemde de kararlılıkla sürdüreceğiz. Şahsen önem verdiğim bir diğer mesele de, özel sektörün en kolay şekilde finansmana ulaşmasını sağlamaktır. Maalesef bu konuda bankalarla anlaşamıyoruz. Faizlerin bu kadar yükseltildiği yerde girişimcilere ulaşmak kolay olmuyor. Türkiye'yi başarıya ulaştıracak bankaların faiz kazancı değil, girişimlerin artmasıdır. Sizlerden bu konuda destek bekliyorum. Sizlerin de katkısıyla bir ortak akılda buluşacağımıza inanıyorum. Sizleri ve yatırımlarınızı klasik bankacılık sistemiyle rekabet edecek önemli bir imkan olarak görüyoruz. Ekonomimiz, yatırımlarımız ve projelerimiz için bütün imkanları değerlendirmenin mücadelesi içindeyiz. Diğer ülkelerle oluşturduğumuz ekonomik iş birliği platformlarını geliştirmek için çabalıyoruz.