Erdoğan istedi, faizler aşağı çekildi!

Erdoğan istedi, faizler aşağı çekildi!
Merkez Bankası, piyasaların beklentisinin aksine faizlerde 425 baz puan indirime giderek 19,75 seviyesine çekti. Bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası’na müdahale etmesi yönündeki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Serkan Talan - Yeniçağ

Merkez Bankası eski Başkanı Murat Çetinkaya’yı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KHK ile görevden alması sonrası atanan Murat Uysal başkanlığında yapılan ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimi kararı aldı. Merkez Bankası piyasaların beklentisinin üzerine bir karar alarak faizi 425 baz puan indirerek yüzde 24’ten yüzde 19,75’e çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası’nı uzun süre baskı altında tutarak faizde indirime gitmesi gerektiğini söylemişti. Ancak eski Başkan Murat Çetinkaya faizde indirime gitmediği için KHK ile görevden alınmış ve yerine Murat Uysal gelmişti.

Reuters haber ajansı, geçen hafta Cuma günü yaptığı ve üç kaynağa dayandırdığı haberinde, Çetinkaya'nın Haziran ayında 300 baz puan faiz indirimi yapma talebini kabul etmemesinin ardından görevden alındığını iddia etmişti.

BERAT ALBAYRAK İLE GERİLİM İDDİASI

Reuters'ın haberinde Çetinkaya ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasında da gerilim olduğu öne sürülmüştü.

Çetinkaya'nın Haziran ayında faizi değiştirmeme kararının ardından istifa etmesinin talep edildiği, ancak Çetinkaya'nın Merkez Bankası'nın bağımsızlığını gerekçe göstererek bunu kabul etmediği iddia edilmişti.

Reuters'a açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ise bu iddiaları reddetmişti.

MERKEZ BANKASI’NIN BAĞIMSIZLIĞI TARTIŞMALARI

Merkez Bankası’nın aldığı faiz indirimi kararı kurumun bağımsızlığı yönündeki tartışmaları da beraberinde getirdi. Özellikle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Merkez Bankası’nın bağımsız olması gerektiğini düşündüğü için Türkiye’nin kredi notunu aşağı çekerken; ekonomideki kırılganlık ve Merkez Bankası’nın bağımsız olmadığı için yatırım yapılması tehlikeli ülkeler arasında yer almaya devam etmesi bekleniyor.

İlgili Haberler