Erdoğan Karakuş: “Suriye'deki Türk gözlem noktaları tehdit altında”

Erdoğan Karakuş: “Suriye'deki Türk gözlem noktaları tehdit altında”
Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Türkiye açısından İdlib'de bulunan gözlem noktalarının önem taşıdığını belirterek "Eğer buradan Rusya bir şekilde çekilirse o zaman Türkiye'nin harekat alanı daha da genişler" dedi.

FATİH ERBOZ/ YENİÇAĞ

Suriye hükümetini destekleyen Rusya ile Türkiye arasındaki İdlib anlaşmazlığı sürerken gözlem noktalarının güvenliği ön plana çıktı. Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Türkiye açısından İdlib'de bulunan gözlem noktalarının önem taşıdığını belirterek "İdlib'in güney noktasındaki gözlem noktasının önemi büyük. Eğer buradan Rusya bir şekilde çekilirse o zaman Türkiye'nin harekat alanı daha da genişler" dedi.

“OLDUBİTTİYE GETİRİLEBİLİR”

Gözlem noktasının bulunduğu bölgeyi Rusya'nın kontrol etmesi halinde yeni sıkıntılar ortaya çıkabileceğin anımsatan Karakuş "Rusya'nın oradan çekilme olasılığını dikkate almalıyız. Bölgeyi sıkı kontrol etmemiz gerekiyor. Eğer Türkiye bu gözlem noktasını bırakırsa Türkiye'nin istediği 30 kilometrelik derinliğin hemen altından bölücü Kürt koridoru oldubittiye getirilip hayata geçirilir" diye konuştu.

“SIĞINMACILAR İÇİN ÖNEMLİ”

Rusya ile Türkiye'nin arasındaki İdlib sorununun çok boyutlu olduğunu da belirten Karakuş "İdlib'in güvenliğinin sağlanması Türkiye'den gidecek sığınmacılar için önemli. Geri dönecek olan Suriyeli sığınmacılar bölgeye yerleştirilebilir. İdlib'in güvenliğini bölgeye gidecek olan Suriyelilerden ve Tel Abyad, Afrin ve İdlib'deki unsurlardan meydana gelecek bir unsurla oluşturmak gerekir" dedi.