Erdoğan neden bu kadar agresif?

Seçime 8 gün kaldı…

Türkiye'de belki de çok uzun zaman sonra bu kadar kıyasıya mücadelelerin yaşandığı ve deyim yerinde ise kıl payı sonuçların alınacağı bir seçim göreceğiz.

Bir tarafta 17 yıldır iktidarda olan, elinde devletin sınırsız imkanları bulunan, rakiplerinin ''kazansalar dahi kaybedeceklerini'' ima eden, seçimlerin kaybedilmesi halinde türlü tehdit ile seçmeni korkutmaya çalışan AKP ve MHP'nin kurduğu Cumhur İttifakı var.

Diğer tarafta ise yokluklar içinde kampanya yapmaya çalışan, yaratılan korku iklimine karşı dik duran ve seçmenlere de cesaret vermeye çalışan, her türlü haksız, yalan ithamlar ile boğuşmak zorunda kalan CHP, İYİ Parti'den kurulmuş olan Millet İttifakı var.

İki ittifak partilerinin adayları arasında o kadar bariz bir propaganda farkı var ki akıl alır gibi değil.

Tüm yandaş medya neredeyse sabahtan akşama kadar Cumhur İttifakı'nın adaylarının konuşmaları, reklamları ile dolu.

Hatta…

Cumhur İttifakı'nı oluşturan AKP Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan her gittiği mitingi canlı veriliyor teknik arıza olduğunda dahi canlı yayın kesilmeyip o dakikaya kadar söylediklerini özetliyorlar. Sosyal Medya, Youtube videolarının tamamında Cumhur İttifakı'nın adaylarının reklamları var.

Millet İttifakı yok mu?

Tabii ki o da var ancak 1 saat reklam var ise 10-15 dakikası sadece Millet İttifakı ya da diğer muhalefet parti adaylarına ait.

Bu kadar büyük maddi kaynaklar ve her türlü baskı, korkutma, yıldırma politikalarına karşı sizce durum nedir dersiniz?

Anlatayım.

2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AKP Türkiye genelinde yüzde 45 oy oranı ile 48 ili kazanmıştı, MHP ise Türkiye genelinde yüzde 15 oy oranı ile 8 ili kazanmıştı, CHP ise Türkiye genelinde yüzde 27 oy oranı almış ve 14 ili kazanmıştı.

2019 seçimlerine ait yapılan ve yayınlanan anketlere göre ise durum Cumhur İttifakı için hiçte iç açıcı bir durumda değil.

Örnek verecek olursak…

İlk önce hakkında yalan yanlış "Makedonyalı" diye algı oluşturulmaya çalışılan, ardından partisinin rozetini takamıyor denilen, sonra hakkında sahte senet suçlaması gibi yalan yanlış bilgilerle algı oluşturulmaya çalışılan Mansur Yavaş'ı ele alalım. Yavaş ile birlikte Ankaralı olmayan FETÖ liderine iş adamlarını götürdüğü iddia edilen, FETÖ mensuplarına yazdığı teşekkür mektubu ortaya çıkan, PKK'lı bebek katillerine "Gerilla" dediği ortaya çıkan Mehmet Özhaseki'nin aday olduğu Ankara'yı inceleyelim.

Ankara hakkında yapılan tüm anketlerde Mansur Yavaş ortalama yüzde 49 oy oranı Mehmet Özhaseki ise ortalama yüzde 40 oy oranı alacağı sonuçları çıkmış. Bu durumda Mansur Yavaş 9-10 puan ile önde gözüküyor. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim Odatv editörü Mert Taşçılar'ın birkaç gün önce Mansur Yavaş ile yaptığı röportajda Yavaş, "AKP'den yüzde 13 oy alıyorum" demişti.

Bu önemli.

Çünkü Erdoğan, Yavaş'ın AKP'den koparacağı parçanın gerisinin geleceğini düşünerek, Yavaş'la birebir tartışmaya girmek istiyor. Yoksa oylarını artık konsolide edemeyecek.

Sükûneti, efendi duruşu ve dolu cevapları ile taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanan Ekrem İmamoğlu ile İmamoğlu'nun karşısına güçlü aday çıkarmak için TBMM Başkanlığı'ndan istifa ettirilen Binali Yıldırım'ın aday olduğu İstanbul'a gelelim…

Yayınlanan anketlerin ortalamasına göre Binali Yıldırım yüzde 44 Ekrem İmamoğlu ise yüzde 42 oy oranı öngörülüyor. Tüm anket firmalarının sonuçlarına göre yüzde 12-14 kararsız seçmen olduğunu da belirtmeliyim. Aradaki 7-8 puan fark var denilen oran 2 puana düşmüş gözüküyor.

İzmir'de Soyer ve Zeybekçi arasında bir yarış var. Seçime az kaldı neyse ki yoksa Sayın Zeybekçi Alsancak'ta birkaç kadeh içerken dahi poz verecek duruma geldi. Zeybekçi ve Soyer arasında kapanamayacak ölçüde büyük fark bulunuyor.

Bursa'da ise Millet İttifakı adayı Mustafa Bozbey ve Cumhur İttifakı adayı Alinur Aktaş yarışıyor. Yayınlanan anket sonuçlarına göre yüzde 27 karasız seçmen var ve dağıtımı yapılmış hali ile  Mustafa Bozbey'in oyu yüzde 47 Alinur Aktaş'ın ise yüzde 45 olarak ortaya çıkıyor. Cumhur ittifakı adayı olan ve FETÖ okullarını ziyaret ettiğine dair boy boy resimleri çıkan Alinur Aktaş'ın rahmetli Türkan Saylan, Uğur Mumcu ve Nazım Hikmet'i hedef alıp "Devlet ve Bayrak Düşmanları" dediğini de hatırlatmak isterim.

Antalya'da ise Millet İttifakı'nın adayı Muhittin Böcek ve Cumhur İttifakı'nın adayı Menderes Türel arasında farklı bir yarış var. Yayınlanan anket sonuçlarına göre yüzde 11 karasız seçmen var ve dağıtımı yapılmış hali ile Muhittin Böcek yüzde 46,1, Menderes Türel ise yüzde 44,8 oy alıyor.

Adana'da Millet İttifakı adayı Zeydan Karalar, Cumhur ittifakı adayı Hüseyin Sözlü arasında bir yarış söz konusu. Yayınlanan anket sonuçlarına göre yüzde 20 karasız seçmen var ve dağıtımı yapılmamış hali ile Anket ortalamaları Zeydan Karalar'ın oy oranı yüzde 41,2, Hüseyin Sözlü'nün ise yüzde 43,5 oy oranı aldığı gözüküyor. Ben geçen hafta ordaydım ve gözlemlerim oldu. Adana'da taksici, şırdancı, kebapçı, ayakkabı boyacısı, esnaf her kim ile konuştuysam hepsi "Zeydan Karalar'a oy vereceğim" dedi. Bunu da bir anekdot olarak aktarayım.

Balıkesir'de Millet İttifakı adayı İsmail Ok ve Cumhur İttifakı adayı Yücel Yılmaz yarışmakta. Anketlerin ortalama sonuçlarına göre yüzde 19 kararsız seçme dağıtılmadan  İsmail Ok yüzde 41,3 ,Yücel Yılmaz'ın ise yüzde 39 oy alacağı öngörülmektedir.

Hatay'da Millet İttifakı adayı Lütfü Savaş ve Cumhur İttifakı adayı İbrahim Güler yarışıyor. Anketlerin ortalama sonuçlarına göre yüzde 16 kararsızlar dağıtılmadan Savaş yüzde 44, İbrahim Güler yüzde 42 oy alacağı öngörülmektedir.

Denizli'de Millet ittifakı adayı Ümit Bahtiyar ve Cumhur ittifakı adayı Osman Zolan yarışıyor. Anketlerin ortalama sonuçlarına göre yüzde 16 kararsızlar dağıtılmadan Bahtiyar yüzde 42, Zolan ise yüzde 38 oy oranı alacağı öngörülüyor.

Yukarıda örneklerini verdiğimiz İzmir haricinde tüm belediyeler AKP yönetiminde olduğunu hatırlatayım.

Avrasya, Orc, Gezici, Piar, Area, Metropol, Konsesus gibi anket firmalarının yaptığı tahminlerin ortalama sonuçları bu şekilde.

Yani…

Sayın AKP Genel Başkanı'nın neden bu kadar agresif ve ayrıştırıcı bir dil kullandığını az çok anket sonuçlarına bakarak anlayabiliriz. Sayın Erdoğan ve AKP kurmayları tüm anketlerde ortaya çıkan yüksek orandaki kararsız seçmeni etkilemeye, tabanını konsolide etmeye çalışmaktadır. Biliyorlar ki, pabuç bu sefer çok çok pahalı..

31 Mart gecesi çok kıyasıya mücadelelere sahne olacak gibi.

 

Yazarın Diğer Yazıları