Erdoğan neden geri adım attı?

Başbakanlığı döneminde olsun, Cumhurbaşkanlığında olsun İsrail ve Rusya'ya karşı çok sert açıklamalar yapan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki ülke ile sorunları kaldıracak adımlar atması merak uyandırdı.

AK Parti iktidarda geldiği günlerde, "komşularımızla sıfır sorun" mesajı verirken tek başına iktidarda olduğu 14 yıl boyunca yüzde 100 ters politikalar uyguladı.

Türkiye'nin Mavi Marmara gemisinin Gazze'ye gidişine "İsrail Ambargosu" nedeniyle izin vermemesi gerekirdi ama engellemedi.

31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail uluslararası sularda yardım gemisi Mavi Marmara'ya askeri operasyon düzenledi. Saldırıda 8 Türk ve 1 Türk asıllı Amerikan vatandaşı öldürüldü 54 kişi yaralandı.

Türkiye ve Erdoğan İsrail'e haklı olarak çok sert tepki gösterdiler. İki ülke arasındaki ticari ve siyasi ilişkiler donduruldu.

Gelelim Rusya ile ilişkilere.

24 Kasım 2015 tarihinde Türk hava sahasını ihlal eden Rusya Federasyonu'na ait bir savaş uçağı Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaş uçağı tarafından düşürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Rus uçağının angajman kuralları nedeniyle düşürüldüğünü belirterek Türkiye'nin haklılığını iddia ettiler.

Rusya lideri Vladimir Putin'in sert açıklamaları ile Rusya Türkiye'ye ticari ve siyasi ambargo uyguladı.

SONUÇ;

Gerek İsrail gerekse Rusya ile ilişkilerin dondurulması sonrasında Erdoğan'ın hem İsrail hem Rusya ile iyi ilişkiler başlatması bu sorunlar dikkate alındığında merak yarattı.

İşte Erdoğan'ın geri adım atmasının nedenleri:

1. Amerika Başkanı Barack Obama, Kasım ayında görevden ayrılıyor. Ayrılmadan önce Türk-İsrail ilişkilerinin normale dönmesi için her iki ülkeye baskı yaptı.

2. Rusya ile yaşanan krizin Türkiye için en önemli sıkıntısı doğal gaz konusunda idi ve Türkiye İsrail doğal gazı için adım atmak zorunda kaldı.

3. Türkiye'nin Orta Doğu politikasında Irak, Suriye ve Mısır ile sorunlar yaşaması karşısında İsrail ile iyi ilişkiler kurma gerekliliği de ortaya çıktı.

4. Rusya ambargosu Türkiye'de turizme çok büyük darbe vurdu. Oteller kapandı, esnaf ve tüccar iflas aşamasına geldi.

5. Rusya almayı durdurunca çiftçimizin ürünleri ellerinde kaldı, çiçekçilerle birlikte maddi sıkıntılar had safhaya yükseldi.

6. Rusya'da iş yapan müteahhitlere ödemeler durdurulunca işçi çıkarmalar ve kredi ödeyememe sıkıntıları yaşandı.

7. Ve tüm bu sıkıntılar AK Parti'nin hızla oy kaybetmesine neden oldu.

 

Yazarın Diğer Yazıları