Erdoğan neden Özal gibi cesur olamadı?

Recep Tayyip Erdoğan 4 bakanını Yüce Divan'a göndermede merhum Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde Devlet Bakanı İsmail Özdağlar'ı Yüce Divan'a göndermede yaptığı gibi cesur olamadı.

Şimdi gelelim merhum Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde Haldun Simavi'nin Günaydın'ında benim ve gazeteci Şükrü Küçükşahin'in 9 sütuna sürmanşet olan, "Hata yaptım, gencim, pişmanım" başlıklı haberimizin ayrıntılarına.

Turgut Özal'ın 13 Aralık 1983'te oluşturduğu ilk hükümette ANAP Manisa Milletvekili İsmail Özdağlar Devlet Bakanı'ydı.

Petrol taşımacılığı yapan merhum Erdal İnönü'nün bacanağı armatör Uğur Mengenecioğlu Özal'ın başdanışmanı Adnan Kahveci'ye giderek dönemin Devlet Bakanı İsmail Özdağlar'ın kendisinden rüşvet istediğini ihbar etti.

Kahveci de Mengenecioğlu'na bir teyp vererek bakan Özdağlar ile yaptığı görüşmede istediği rüşvet talebini kayda aldırdı.

Bu tapeyi deşifre ettiren Kahveci, dönemin Başbakanı Turgut Özal'a götürdü, ses kasetini dinleterek Bakan Özdağlar'ın o dönemin parası ile 25 milyon lira istediğine dair deşifre metnini de verdi.

Özal 5 Ocak 1984 günü İsmail Özdağlar'ı Başbakanlık konutuna çağırdı ve bakanlık görevinden istifasını aldı.

Tüm medya Başbakan Özal ile Özdağlar arasındaki konuşmada neler olduğunu öğrenmeye ve haber yapmaya çalışıyordu.

Şükrü Küçükşahin ile birlikte ANAP'lı bakan ve milletvekilleri ile konuşarak görüşmenin perde arkasını araştırdık ve 9 Ocak 1985 tarihinde yayınlanan habere imza attık.

Haberin özeti şöyleydi:

Özal, Özdağlar'a rüşvet istediğini ve hakkında yolsuzluk iddiası olduğunu vurguladı. Özdağlar önce reddetti ama Özal'ın teyp kaydının tapesi olduğunu söyleyince Özdağlar ikrar etmek zorunda kaldı.

Ortada alınan bir rüşvet ve yolsuzluk yok ama yapma niyeti var.

Bugün olduğu gibi o gün de mahkeme kararı olmadan elde edilen ses kaydı mahkemede delil kabul edilmiyordu.

AKP'li 4 bakan olayında olduğu gibi o tarihte de Meclis'te soruşturma komisyonu kuruldu. Bakan Özdağlar hakkında kesinleşmiş yargı kararı olmadığı için tutuksuz idi.

Merhum Özal, Meclis Komisyonuna giderek haberimizde olduğu gibi Özdağlar'ın suçunu kendisine ikrar ettiğini tanık olarak anlattı.

Soruşturma önergesi, ANAP, MDP ve HP milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu'nda oy birliği ile kabul edilerek Özdağlar 15 Mayıs 1985'te Yüce Divan'a sevk edildi.

AKP'li 4 Bakan biliyorsunuz ki AKP'li milletvekillerinin yaklaşık 50 fire vermesine rağmen ret oyu vermesiyle Yüce Divan'a gitmekten kurtuldular.

Tekrar ANAP dönemine bakacak olursak dönemin Başbakanı Turgut Özal Anayasa Mahkemesi'ne de giderek tanıklık etti ve Yüce Divan Özdağlar'ı "Görevini kötüye kullanmak" suçundan 24 Şubat 1986 tarihinde 2 yıl hapis, 30 bin lira ağır para cezasına çarptırdı. TBMM Genel Kurulu'nda 5 Mart 1986 tarihinde milletvekilliği düşürüldü, tutuklanarak cezaevine konuldu.

Türkiye bugün Reza Zarrab'ın Amerikan mahkemesindeki itirafları nedeniyle AKP'li 4 eski bakanın yüce divana gönderilip gönderilmeyeceğini tartışıyor.

Önemli bir söz ile bitirelim:

''Kanunlar örümcek ağına benzer, küçük sinekler takılır, büyük sinekler deler geçer.''

Yazarın Diğer Yazıları