Erdoğan-Obama görüşmesi

Erdoğan-Obama görüşmesi
Beyaz Saray, görüşmeyle ilgili olarak "Türkiye, Gülen için resmi iade talebinde bulundu. Darbe soruşturması için her türlü destek verilecek" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen ABD Başkanı Barack Obama, darbe girişimi soruşturmasına dair her türlü desteğin verileceğini ifade etti. Görüşmede Fethullah Gülen'in iadesi de konuşuldu. Obama, demokratik değerlere uyulması talebinde bulundu.

Ayrıca Beyaz Saray, Türkiye'nin Fethullah Gülen'in iadesi için resmi talepte bulunduğunu açıkladı.

Açıklama geldi

Beyaz Saray'dan Obama-Erdoğan görüşmesiyle ilgili açıklama geldi. Sözcü Josh Earnest, şu aşamada Türkiye'den resmi iade talebi değil Gülen'le alakalı dosyaların ulaştığını açıkladı.

Telefon görüşmesi Türkiye saatiyle öğleden sonra gerçekleşti. 

Ana gündemde darbe girişiminin arkasında olduğu iddia edilen Fethullah Gülen'in durumu vardı.

Sözcü Earnest, Gülen'le ilgili dosyaların elektronik ortamda gönderildiğini, şu aşamada incelemelerin sürdüğünü açıkladı.

Resmi iade talebi geldiğinde bunun iki ülke arasındaki iade anlaşması çerçevesinde değerlendirileceğini sözlerine ekledi.

Sözcü, görüşmede başkan Obama'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a darbe girişimi soruşturmasıyla ilgili ABD'nin yardıma hazır olduğunu söylediğini aktardı.

Bir de demokrasiye saygı vurgusu vardı.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Obama'nın Erdoğan'a gözaltı ve görevden uzaklaştırma dalgasıyla ilgili itidalli davranıp demokratik değerlere saygı göstermesi gerektiğini söylediğini belirtti.

Obama kınadı

Barack Obama, görüşmede darbe girişimini kınadıklarını ifade ederek, Türkiye'de demokrasinin yanında olduklarını belirtti.

Görüşmede ABD Başkanı Obama, darbe girişimine yönelik soruşturmayla ilgili olarak her tür işbirliğine hazır olduklarını da vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile telefon görüşmesinde, darbe girişiminin ardında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) bulunduğuna da değinerek, Gülen'in Türkiye'ye iadesi meselesini de gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iadeyle ilgili dosyanın ABD'ye iletileceğini belirtti. ABD Başkanı Obama da Gülen'le ilgili olarak gönderilecek dosya ve delillerin ciddi olarak inceleneceğini ifade etti.