Erdoğan seyyanen zam kapısını kapattı 'Sadece o emeklilerin maaşı değişecek'

Erdoğan seyyanen zam kapısını kapattı 'Sadece o emeklilerin maaşı değişecek'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kütahya mitinginde seyyanen zam kapısını kapattı. Sadece o emeklilerin maaşı değişecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin maaşlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, en düşük emekli maaşının 10 bin liranın altında kalmasının yetersiz olduğunu kabul etti. Ancak binlerce liralık seyyanen zam taleplerine kapıyı kapattı. AK Parti'nin Kütahya mitinginde konuşan Erdoğan, emeklilerin taleplerini değerlendirirken, 7 bin ila 10 bin lira arasındaki zamların bütçeye büyük yük getireceğini ve bu nedenle mümkün olmadığını belirtti. Erdoğan'ın açıklamaları sonrası Mart ayında en düşük emekli maaşı ile sınırlı bir artış beklentisi oluşurken, kulislerde aktarılanlara göre maaşların ne kadar yükseleceği ortaya çıktı.

Ocak ayında yapılan zamla 7 bin 500 liralık en düşük emekli maaşı 10 bin liraya yükseltilirken, Erdoğan, bu rakamın yetersiz olduğunu kabul etti ve "Ülke olarak daha yüksek maaşlar için daha fazla gelir elde etmeliyiz" şeklinde konuştu.

SADECE O EMEKLİLERİN MAAŞI DEĞİŞECEK

Erdoğan'ın ifadeleri, seçimler öncesinde sadece en düşük maaş alan emeklilerin için bir değişikliğe gidileceğine yönelik beklentiler ortaya çıkardı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, seçim öncesinde en düşük emekli maaşı alanlarla sınırlı tutulmak üzere 2 bin ile 4 bin lira arasında bir artışın yapılabileceğini belirtti.

Planlanan değişikliklerle, 5510 Sayılı Kanun'un Ek 19. maddesi kapsamında, tüm emeklilerin maaşlarının minimum 10 bin liraya yükseltileceği belirtiliyor. Ancak, bu düzenleme sonrası en düşük emekli maaşının 12 bin ila 14 bin lira arasında olabileceği ifade ediliyor.

EN GÜÇLÜ SENARYO

En güçlü senaryo, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi olarak görülüyor. Bu düzenleme, yerel seçimler öncesinde Meclis'ten geçirilerek, iktidarın emeklilerin tepkisini çekmemesi hedefleniyor. Geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimler öncesinde yapılan benzer bir düzenleme hatırlanarak, bu kez de emeklilere yönelik iyileştirmelerin seçim stratejisinin bir parçası olduğu düşünülüyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN EN GÜÇLÜ RAKAM 12 BİN 500 TL

Bu düzenlemenin 31 Mart seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmen duyurulması beklenirken, geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimler öncesinde Erdoğan, yine yalnızca taban aylıklarla sınırlı olmak üzere 2 bin liralık bir emekli zammının müjdesini vermişti.

Yapılacak değişiklik sonrası 10 bin liralık aylıkların, 12 bin 500 liraya yükseltilmesi en muhtemel senaryo olarak kabul edilirken, yerel seçimlerde başarı sağlamak isteyen iktidarın, emeklilerin tepkisini çekmemek için bu düzenlemeyi seçimlerin öncesinde Meclis'ten geçirmesi bekleniyor.

Öte yandan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabı üzerinden de emekliler ilgili çarpıcı açıklamada bulundu.

ekran-goruntusu-2024-02-29-074350.png

Özgür Erdursun'un paylaşımı şu şekilde:

"SEÇİM ÖNCESİ SEYYANEN ZAM YAPILIR MI?

  • Seçim öncesi seyyanen zam yapılmaz ise Ak Parti oy kaybeder, bazı belediyeleri kaybeder.
  • Seyyanen zam seçim öncesinde yapılırsa Ak Partinin oy deposu emeklilerin Ak partiye desteği devam eder.
  • Seyyanen zam yapılsa dahi seçim sonrası bütçe açığını kapatmak için ya para basılacak enflasyon artacak ya da daha az para basılarak yeni vergiler, ek vergiler ve dolaylı vergi oranlarında artış yapılarak millete verilen para geri alınacak.
  • Seyyanen artış ile seçim sonrasında dolaylı yoldan geri alacağı parayı vererek seçimlerde başarılı olma şansı yüksek olduğu için seçim öncesinde seyyanen zam verirler diye düşünüyorum.
  • Emekli aylıklarının gerçek enflasyon oranında değerini koruyacak bir indeks olmadığı sürece seyyanen zam beklentisi her zaman devam eder"

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.