Erdoğan'ın sözlerine Taliban'dan yanıt

Erdoğan'ın sözlerine Taliban'dan yanıt
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Taliban'a ilişkin açıklamasının ardından Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Türkiye bizim kardeşimiz, inanca dayalı pek çok ortak noktamız var” diyerek iyi ilişkiler kurmayı istediklerini söyledi.

Erdoğan “Taliban'ın inancıyla ters bir yanımız yok” demişti. Taliban'dan yanıt geldi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti''nde (KKTC) bayram namazı çıkışında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taliban’ın Türkiye’ye yönelik eleştirilerine “Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok. Daha iyi anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum” şeklinde yanıt vermişti. erdoğan''ın tepki toplayan bu sözlerinin ardından Taliban''dan açıklama geldi. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Türkiye bizim kardeşimiz, inanca dayalı pek çok ortak noktamız var” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasının ardından Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, TRT Arabi’ye konuştu. Mücahid, özellikle Müslüman ülkelerden Afganistan’da siyasi çözüm ve savaşın sona erdirilmesi konusunda destek istediklerini, Türkiye ile de iyi ilişkiler içinde olmayı istediklerini ifade etti.

Yabancı güçlerin Afganistan’dan çekilmesi, Kabil Havaalanının işletilmesi ve Doha’da yürütülen Afganlar arası barış müzakereleri konularında konuşan Taliban sözcüsü, Afganistan’da sorunun çözümünün kapsayıcı bir İslam hükümetinde olduğunu savunarak, barış ve güvenliği yeniden canlandırmak ve yeniden inşa sürecini başlatmak için diğer ülkelerle çalışmak istediklerini söyledi.

TALİBAN SÖZCÜSÜ ZABİHULLAH MÜCAHİD: TÜRKİYE BİZİM KARDEŞİMİZ

Özellikle Müslüman ülkelerden Afganistan’da siyasi çözüm ve savaşın sona erdirilmesi konusunda destek isteyen Mücahid, Türkiye ile de iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiklerini vurguladı. Mücahid, “Türkiye ile iyi ilişkiler istiyoruz, Türkiye bizim kardeşimiz, inanca dayalı pek çok ortak noktamız var. Türkiye’nin geçmişi bırakıp bugüne ve geleceğe dönmesini istiyoruz. Ondan sonra diyalog isteyebiliriz” diye konuştu.

İstanbul’da yapılması istenilen barış konferansı konusunda, Afganistan’ı ve bölgeyi barışa kavuşturacak her fırsatı değerlendirdiklerini ifade eden Taliban sözcüsü, Kabil havaalanının, diplomatik misyonların ve elçiliklerin güvenliğinin Afganların sorumluluğunda olduğunu, aksi bir tutumu ülkenin içişlerine müdahale olarak değerlendireceklerini söyledi. Mücahid, Katar’ın başkenti Doha’daki Afganlar arasında müzakerelerin tekrar başlamasından iyi sonuçlar alınacağını ümit ettiğini de söyledi.

İlgili Haberler