Erdoğan, Trump'a şimdi ne önerecek?

Erdoğan, Trump'a şimdi ne önerecek?
Eski İçişleri Bakanı Saadettin Tantan, "ABD, YPG’yi özel harpçi gibi eğitip ordu seviyesine kadar getirdi. İktidarın yapabilecek hiç bir şeyi yok" dedi.

Salim YAVAŞOĞLU / İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın YPG konusunu ABD Başkanı Trump ile konuşacağını, YPG'siz çözüm önereceğini tekrarlamasından kısa bir süre sonra Pentagon, teröristlere ağır silahlar dâhil yardımın artarak yapılmasına Başkanın onay verdiğini duyurdu.

Yurt Partisi (YP) Genel Başkanı Sadettin Tantan, bunun yeni bir şey olmadığını belirterek, "ABD, çok önceden tercihini yapmıştı zaten. Proje kapsamında PKK/PYD ve YPG'yi uzun yıllardır yüksek teknolojik silahlarla bir özel harpçi gibi eğitti zaten. Neredeyse nizami bir ordu seviyesine kadar da yetiştirmiş vaziyette. Aşağı-yukarı 5-6 senedir hem Kandil, hem Kuzey Suriye'de belli bölgelerde bu eğitimi verdi. Bunlar da zaman zaman kamuoyuna yansıdı. Hatırlanırsa Fransa'nın başkenti Paris'te, YPG'nin yetkilileri, üniformalarıyla Fransa Cumhurbaşkanı Hollande tarafından Elysee Sarayı'nda ağırlandı.

Böylece Avrupa Birliği'nin de bunları kabul ettiği bütün dünya kamuoyuna gösterildi. Bu kesintisiz devam eden bir proje. Bunu okuyamayan, bunu göremeyen veya bunu görüp de buna ses çıkaramayan, karşı çakamayan bir siyasi iktidar sözkonusu. Bu iktidarın artık yapabilecek hiç bir şeyi kalmamıştır. Erdoğan, Trump'a şimdi ne önerecek?" diye sordu.

Sadettin Tantan, siyasi iktidarın, Suriye'de ABD'nin YPG ile yürüttüğü stratejik ortaklığa karşı çıkıyormuş gibi yapmasının danıışıklı dövüş olduğunu kaydederek, "İç kamuoyunda karşı çıkıyormuş gibi gösteriliyor. Aslında ne yaptığı belli değil ki. Hiç bir stratejik projesi yok. Günlük politika uyguluyor. Yani bağırıp, çağırmakla bu işler çözülmez ki. Tamamen kendini dünyadan tecrit etmiş ve şu anda Türkiye'yi güvenilmeyen bir ülke konumuna sokmuş bir vaziyette. Burada birilerini şikayet ederek bir yere gidemezsiniz.

Siz NATO üyesi bir iktidarsınız. YPG ve PYD'ye bütün yardımlar sizin üzerinizden gidiyor. Eğitim hizmetleri sizin üzerinizden veriliyor. Her şeyi siz görüyorsunuz, biliyorsunuz bir de bunu halktan gizliyorsunuz. Ve saplantılarınızdan kurtulamıyorsunuz. Bugün bakıldığında IŞİD de, El Nusra da, PYD de, YPG de aynı merkezler tarafından desteklenen yapılar. Burada içkamuoyunda insanların beyinleri haç-hilal kavgası diye yıkanıyor. Müslüman müslümanı öldürüyor. Siz kimin yanındasınız pekiyi? Kimin yanında saf tutmak için sürekli 'bizi kullanın' diyorsunuz?" diye konuştu.

YP lideri Tantan, açıklamasını şöyle tamamladı: "Ortadoğu politikasında 1. Dünya Savaşı öncesindeki gibi olaylar maalesef şimdi yeni isimlerle, yeni şekliyle aynen cereyan ediyor. Türkiye, bilgisiz, cahil ve kendi kişisel çıkarlarını ön planda tutan bir iktidarla karşı karşıya. İşin acı tarafı, bakıldığında YPG'ye verilen son silahlar, akıllı silahlar. PKK ile YPG'ye akıllı mermiler veriliyor. Bu yüksek teknolojili silahları, akıllı mermileri Batı, Türkiye'ye vermiyor, verdirmiyor.

NATO üyesi olmamıza rağmen. Hatta NATO standartı adı altında aldığımız silahlar bakımındanda Türkiye'ye bir kısıtlama var. Bu da bir vakıa, yani bir gerçek. Ama bu yıllardan beri Batı'nın Türkiye'nin kalkınmaması için uyguladığı bir proje. Bu vesile ile de açığa çıkmış vaziyette. Belki Türkiye bu baskı ve tehditler karşısında kendi silah sanayini, kendi silah teknolojisini geliştirme imkan ve kabiliyetine yönelebilir ve bunu sağlayabilir."