Erdoğan ve Trump'tan ortak basın açıklaması

Erdoğan ve Trump'tan ortak basın açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump arasında gerçekleşen görüşme sona erdi. Görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. İki lider heyetler arası görüşmelerin de tamamlanmasının ardından kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanABD Başkanı Donald Trump'la yapacağı kritik zirve için Beyaz Saray'a gitti.

İki lider görüşme öncesi eşleri ile kameraları selamladı. Basına kapalı görüşme öncesinde açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun süredir dost olduklarını vurgulayarak, bugün S-400 ile F-35 konusunda da konuşacaklarını vurguladı.

Trump toplantı öncesi, "Sizi burada ağırlamak büyük şeref. Kürtlerle görüştük gayet memnunlar. Ateşkes yerinde duruyor. Biliyorsunuz askerlerimizi belirli bir süre içinde çekmiştik. Artık diğer insanların sınırları için endişelenmeyi kesmemiz gerektiğini düşünüyorum. Kendi sınırlarımızı düşünmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanı’na teşekkür ediyorum yapmış olduklarından dolayı" şeklinde konuştu.

Trump, "Cumhurbaşkanı ile çok iyi dostuz. Uzun zamandır dostuz. Birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Nereden geldiğimizi çok iyi anlıyoruz ve sorunlarımızı çok iyi anlıyoruz. Bahsettiğimiz bölgede Türkiye’den birçok insan hayatını kaybetti. Bu konuda da bir şeyler yapmamız gerekiyor. S400 ve F-35 konularını da görüşeceğiz" dedi.

ERDOĞAN: KÜRTLERİ KİMSE KABUL ETMEZKEN BİZ KABUL ETTİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise karşılama konuşmasında "Basın toplantısında her şeyi anlatacağız" açıklamasını yaptı.

Gazetecilerin sorduğu soruları yanıtlayan Erdoğan Suriyeli sığınmacılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Biz planları yaptık projeleri hazırladık. Gerekli adımları atarsak güvenli bölgeye 1 milyon mülteciyi yerleştirebiliriz. Şu anda bizde olan 4 milyon mültecinin 3 milyon 650 bini Arap. 350 bini Kürt. Avrupa’dan bize gelen ise maalesef sadece 3 milyar avrodur."

Bir gazetecinin Suriye'deki Kürt varlığına ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, "Sayın Obama döneminde Kobani’den ülkeme iltica eden Kürtlerin sayısı 350 bindir. Bunları kimse kabul etmezken biz kabul ettik. Onların giyimi, yedirmesi, içirmesi, eğitim durumları hepsi bize ait. Kimsenin bunlara ekonomik bir desteği söz konusu değil." cevabını verdi.

GÖRÜŞME 1 SAAT 15 DAKİKA SÜRDÜ

Beyaz Saray'da basına kapalı gerçekleştirilen görüşme 1 saat 15 dakika sürdü. İki görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildiği bildirildi.

Baş başa görüşmede Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Trump'ın eşi Melania Trump da yer aldı.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien da hazır bulundu.

Çalışma yemeği şeklindeki görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da katıldı.

ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

İki lider ortak basın toplantısı için kameraların önüne geçti. Sözlerine teşekkür ederek başlayan ABD Başkanı Trump, Türkiye iyi bir müttefik diyen Trump “Türkiye’nin yapması gerektiğini devam ettirmesini umuyoruz. Ben Cumhurbaşkanı’nı gerekten seviyorum. ABD ve Türkiye geniş çaplı güvenli bölge konusunda konuşuyoruz” dedi.

ABD Başkanı Trump'ın açıklamalardan satır başları şöyle;

"Son derece faydalı bir görüşme gerçekleştirdik. Öncelikle Erdoğan'a Serkan Gölge'nin serbest bırakılması için teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde geri dönecek. Bu ABD ve Türkiye için güzel bir haber.

Türkiye NATO müttefiki ve ABD'nin stratejik ortağı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la açık sözlü ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik.

Türkiye'nin sorumluluklarınıu yerine getireceğini söyledi. Cumhurbaşkanının büyük bir hayranıyım. Ateşkesin karmaşık olduğunu söyleyebiliriz ama hızlı bir şekilde yol alıyoruz.

Birçok önemli konuda görüşüyoruz. 28 NATO üyesi arasında 8. sıradalar ve finanasal sorumluluklarını yerine getirme konusunda başarılılar.

Bağdadi'yi ortadan kaldırdık, Türkiye bazı bölgelerden geçeceğimizi biliyordu, yardımcı oldular. Teşekkür ediyoruz.  Aynı bizim gibi terörle savaşıyorlar. 

S-400 bugün görüştük gelecekte de görüşeceğiz. Güvenlik danışmanlarımızın S-400 konusunda çalışamalrı konusunda anlaştık."

ERDOĞAN: "PATRIOT ALABİLİRİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalardan satır başları;

"Kapsamlı ve samimi görüşmeler kaydettik. Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı zeminde ilerletilmesi, iş birliğimizin derinleştirilmesi konularında hemfikiriz. Köklü müttefiklik bağımıza uygun bir şekilde ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız.

Terörle mücadele konusunda ortak irade belirttik. 

Özellikle Bağdadi'nin ölümünden sonraki süreçte de bizler gerek cezaevlerinden Suriye tarafında kaçmaya çalışan, gerek ülkemizde şu anda 2 bin 200 civarında DEAŞ'lı elimizde tutuklu ve mahkumdur.

PKK/YPG bu mutabakatı bozmak için askerlerimizi ve sivilleri hedef alan provokatif saldırılar düzenliyor.  Barış Pınarı Harekatı ile PKK'nın ayrılıkçı gündemine ağır bir darbe indirilmiştir. 

Terör örgütlerine sempati besleyen birtakım çevrelerin bundan rahatsızlık duyduklarını, dezenformasyonla kamuoyunun algısını bulandırmaya çalıştıklarını, ilişkilerimizi bozmaya çalıştıklarını da görüyoruz.

17 Ekim mutabakatımzıla Suriye'de iş birliğimizin geliştirilmesi için önemli bir fırsat yakaladığımızı düşünüyoruz. Suriye'deki krize kalıcı çözüm bulmak için muatabakta bağlılığımızı sürdürüyoruz. 

Türkiye ve ABD, DEAŞ'ı tamamen bitirmek ve Suriye'ye barış ve istikrar getirmek için birlikte çalışabilir.

Temsilciler Meclisi'nde alınan kararların milletimizi üzdüğünü sayın Başkan'a ilettim. Ermenistan'da ortak komisyon kurma teklifimiz geçerlidir.  104 yıl önce savaş şartlarında yaşanmış bir meselede karar vericiler siyasetçiler değil, tarihçiler olmalıdır.

7 bin 680 yabancı terörist savaşçı yakaladık, gönderdik.  PKK/YPG'nin elindeki kamplardan kaçarak Türkiye'nin kontrolündeki bölgeye geçen, kadınların ve çocukların da bulunduğu 287 kişiyi yakaladık.

Yabancı terörist savaşçılar kaynak ülkeler tarafından geri alınmalıdır ve Sayın Başkan'la bu konuda aynı görüşteyiz. 

Suriye'deki 3 milyon insana düzenli yardım gönderiyoruz. 

350 bini Kürt, 4 milyon Suriyeli göçmene ev sahipliği yapıyoruz. 

FETÖ anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışmış bir terör örgütüdür. FETÖ'nün ABD'Deki mevcudiyetinin sona erdirilmesi talebimizi ilettik. 

S-400 ve F-35 programı başta olmak üzere karşılaştığımız sınamaların üstesinden ancak diyalogla gelebiliriz. Başkan'a uygun teklif verilmesi halinde Patriot almak istediğimi yeniden söyledim."

SORU-CEVAP 

"Suriyelilerin vatanlarına konusunu Avrupalı liderlerle görüşme şansını buldunuz mu?" sorusuna cevap veren Trump şöyle konuştu:

"Türkiye bunun mali yükünü çekti. 40 milyardan fazla harcama yapmak zorunda kaldılar. Yani çok yüksek miktarda para harcandı. 40 milyar dolar harcandı. Avrupa şu ana kadar 3 milyar katkıda bulundu. Bu insanlar bırakılsa Avrupa'nın içinden geçerek ilerlerler. Bu da Avrupa'ya hasar verir. Avrupa'yla görüştüm. Fransa, İngiltere ve Almanya'dan DEAŞ'lılar çıktı. Sordum onlara 'bu kişileri geri almak ister misiniz' diye. Onlar da 'hayır' dediler. Adil değil tabii. Türkiye kaçmış olan herkesi tekrar yakaladı. Ben Ortadoğu konusuna eğildim, 1 ay öncesi itibarıyla yüzde 100 oranında DEAŞ'ı etkisiz hale getirebildik. Bağdadi konusunda attığımız adım, kendisi lideriydi. İki numaralı kişiyi de aynı şekilde, şu anda üçüncünün peşindeyiz, Türkiye bu mücadelede bize çok yardımcı oldu."

"MEKTUPLARI TAKTİM ETTİM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın skandal mektubuna ilişkin sorulan bir soruya  "Söz konusu mektupları Sayın Başkan'a tekrar taktim ettim" cevabını verdi.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu mektupları sayın Başkana takdim ettim. Ferid Abdi Şahin gibi Amerika gibi, başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntüyle karşıladım. Yüzlerce insanımızın öldürülmesine sebep olan, şu anda cezaevinde Apo'nun 'benim manevi oğlum' demiştir. Bu şahsın ABD tarafından karşılanması bizi üzmüştür. Aynı şekilde Rusya tarafından karşılanmıştır. Terörizmle mücadelede zora giriyoruz. Bugün bize yarın bir başkasına. O bakımdan konudaki hassasiyetimiz devam ediyor. Bunlarla ilgili de belgeleri verdim. CIA'nın bu adamın terörist olduğuna vermiş olduğu belgeyi de kendilerine bugün takdim ettim. CIA da bunun terörist olduğunu belgelemiş. Sayın Başkana aynen takdim ettik. Gelen mektubu da aynı şekilde kendilerine verdik."

İlgili Haberler