Erdoğan'dan Danıştay'a 'Andımız' tepkisi

Erdoğan'dan Danıştay'a 'Andımız' tepkisi
Uluslararası Danıştay Sempozyumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Andımız' kararına tepkisini sürdürerek Danıştay'ı hedef aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Şura-yı Devlet’ten Danıştay’a Uluslararası Sempozyumu'nda konuştu.

Danıştay'ın 'Adınımız' kararına tepkisini sürdüren Erdoğan, "Beş yılda ant ile ilgili karar veriyor Danıştay. 2013'te neredeydiniz? 2013'ten 2018'e kadar neredeydiniz? 2018'e kadar niçin acaba bu konuda bir karar verilmedi de şimdi veriliyor? Şimdi mi aklınıza geldi?" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Bu sene 150. yılını kutlayan Danıştayımızı tebrik ediyorum. Sayın Danıştay Başkanımızı dile getirdiği hususlar üzerinde hassasiyetle düşünüyorum. 

Kuvvetler ayrılığını istemeyen çarpık anlayış nihayet düzeltilecek diyorum ama kendi kendime de soruyorum. Acaba düzeltildi mi?

Bazı uygulamalar görüyorum çok başlılığa giden bir süreç var. 

Biz İzmir Limanı'nın ihalesini yapıyoruz, İzmir Limanı dosyası Danıştay'da iki yıl bekliyor, o süreç içinde limanı alacak kişi vazgeçiyor. 1 milyon dolar kayboluyor, bunun hesabını Danıştay millete nasıl verecek? Danıştay böyle bir kararı ağırdan aldığı zaman kim bu hesabı soracak? Bu bir örnek.

Şu 16 yıllık dönemde bunları çoğu zaman yaşadım. Yaşadığım için söylüyorum. Ülkemizde ilk defa güçler ayrılığı tesis edilmiştir."

"ŞİMDİ Mİ AKLINIZA GELDİ?"

Merak ediyorum, yerindelik görevi idareye mi ait yoksa yargıya mı ait? Bunun kavgasını 16 yıldır hep verdik, veriyoruz. O zaman yargı gelsin idare görevini de üstlensin. Bir taraftan kalkıp bunların ayrılığından bahsediyoruz, diğer taraftan yerindelik yetkisini de yargı kullanıyor. Böyle bir şey olamaz. Danıştay olarak bir istişari organ olarak diyorsak, istişari organ görevini ifa etmesi gerekir. 

Şu anda Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerini hazırlamadan önce, Danıştay'dan bunu soracak, izin alacaksak ben bu makamda durmayım, çekiyim gideyim. Kusura bakmayın yanımda bunca hukukçu var. Bunlara bu devlet niye bu maaşları ödüyor. Gelip yan gelip yatın diye ödemiyor ki... Öyleyse kuvvetler ayrılığını tanımı içerisinde aynen uygulamamız gerekiyor. 

Beş yılda ant ile ilgili karar veriyor Danıştay. 2013'te neredeydiniz? 2013'ten 2018'e kadar neredeydiniz? 2018'e kadar niçin acaba bu konuda bir karar verilmedi de şimdi veriliyor? Şimdi mi aklınıza geldi? Kusura bakmayın da bunu sormak bizim hakkımız olsun. Millet tokadı atması gerektiğine bana atıyor, size atmıyor. Hesabı veren biziz. Demokrasinin özelliği zaten burası. Biz sizlerden gecikmeyen adil kararlar bekliyoruz. 

Yassıada Mahkemeleri'nden 28 Şubat'a kadar yargının siyasallaşmasının bedelini yargı camiamız da ödemiştir. Vesayetçi zihniyetin tekrar hortlatılmasına göz yummamalıyız. Son günlerde yaşanan kimi tartışmaların hukuk içinde çözüme ulaşacağına inanıyorum."

İlgili Haberler