Erdoğan'dan diğer partilere ittifak kapsını açtı

Erdoğan'dan diğer partilere ittifak kapsını açtı
Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı Erdoğan, ittifaka ilişkin açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

İttifaka ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan başta BBP olmak üzerede diğer partilere de ittifak kapısını araladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

SEÇİM İTTİFAKI

"AK Parti ve MHP olarak kurduğumuz ortak komisyon seçim ittifaklarıyla ilgili çalışmalarını tamamladı. Önceki gün kanun teklifini Meclis'e sunduk. Bunda mahalli seçimlerle ilgili herhangi bir yenilik yok. Sadece milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesine paralel olarak belediye başkanı il genel meclis üyesi muhtarların da seçilme yaşı 18'e indiriliyor. Eskiden ayrı ayrı zarflara konan oyların tamamı gereksiz oy iptallerine sebep olmasın diye aynı zarfa yerleştirilip aynı sandığa atılacak. Herkes kendi adayını gösterecek. Asıl yenilik milletvekili seçimlerinde olacak. Birden fazla parti bir araya gelerek milletvekili seçimine ittifak halinde gidebilecek. Buna Cumhur İttifakı diyoruz. Böyle bir durumda seçim pusulasında ittifakın içinde yer alan partilerin amblemleri bu birlikteliğe verilen ismin altında aynı çerçeve içinde yer alacak. Her parti kendi listesiyle seçime gidecek. Hedef oydaki zayiatı yok etmektir. Seçmenler hangi partiyi istiyorsa onun amblemine mührünü vuracak. Oylar birlikte sayılarak toplam milletvekili sayısı belirlenecek. Sonra bu oylar partilere göre bölünecek toplam milletvekili sayısı herkesin oy listesine göre dağıtılacak. İttifak bölümüne vurulan ancak herhangi bir amblemin üzerine denk gelmeyen oylar da geçerli sayılacak.

Herhangi bir siyasi partinin lideri veya üyelerine, kendi partilerinden istifa etmeksizin bir başka partinin listesinden aday gösterilebilme imkanı sağlandı. Bu partiler seçim pusulasındaki ittifak bölümünde yer almayacaklar ama aday listesinde bulunmak suretiyle dolaylı bir şekilde bu oluşumda temsil edilecekler.

Örneğin BBP başta olmak üzere bu oluşum içerisinde yer almak isteyen ancak kendi başına milletvekili çıkarma imkanı bulunmayan ittifaktaki herhangi bir partinin listesinde seçime girebileceklerdir. Seçmenler oy kabininde her ikisiyle ilgili tercihlerini yapıp aynı zarf içinde sandığa atacaklardır. Her parti kendi milletvekili listesini yapacak kendi oyunu alacaktır. İttifak halinde seçime giden partilerin oyların birlikte sayılması milletvekili sayısının dağılımının bu oyların yeniden dağılımı ile belirlenmesidir. Pusulanın ilgili alanının neresine basılırsa basılsın vatandaşımızın iradesinin dikkati alınması önemli yeniliktir. Oy zayiatı olmayacak. Hedef oydaki zayiatı minimize etmek, adeta yok etmektir. Bu düzenlemeyle ittifaklar hukuki bir zemine kavuşturularak milletin karşısında her şey önceden ilan edilerek çıkılmış olunacak.

Bizim AK Parti olarak ittifaklardan korkmamızı gerektirecek hiçbir husus yoktur. Biz milletimize de kendimize de güveniyoruz. Kendi yolumuzda yürüyeceğiz MHP ile başlattığımız bu süreci 2019 seçimlerinde kararlılıkla hayata geçireceğiz.''

İlgili Haberler