Erdoğan'dan dolar açıklaması

Erdoğan'dan dolar açıklaması
AKP'li vekillerle yaptığı iftarın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dolardaki yükselişle ilgili seçimlerden sonra tedbir alacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'li vekiller ile iftar programında bir araya geldi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şu şekilde;

- Her seçim önemlidir ancak 24 Haziran ayrı bir öneme sahip. İlk kez Cumhurbaşkanı milletin oyları ile belirlenmiştir. 15 Temmuz'dan sonra bu ülkede hiç bir şeyin eskisi gibi gidemeyeceği ortaya çıktı.

- 24 Haziran'da yeni yönetim sistemi devreye girecek. Diğer ittifakta her parti ayrı cumhurbaşkanı adayı çıkardılar. Bu ittifakın ülke yönetimine talip olarak değil taktik bir amaçla kurulduğu ortaya çıktı. Milletimizin karşısına riyasız, hesapsız, kitapsız çıkıyoruz. Muhalefet partileri kendi aralarında okadar çok ala vereye girmiş ki biz takip etmekte zorlanıyoruz.

"DALGALANMA TÜRKİYE GERÇEKLERİ İLE İLGİLİ DEĞİL"

- Özellikle son günlerde yaşanan kurlardaki değişime değinmek istiyorum. Ülkemizde kurlarda yaşanan kısmi dalgalanma Türkiye gerçekleriyle ilgili değildir. Türkiye 7.4 büyüdü. Büyümeye de devam etmektedir. Bankalarımız ABD ve Avrupadaki muadillerinden daha iyi durumdadır. Böyle bir ortamda ülkemizdeki kurdaki dalgalanmanın sebebini iyi tespit etmek gerekir. Bu küresel bir sorundur. Türkiye gibi ülkeler bu dalgalanmayı daha derinden hissetmektedir.

- Bir kez daha söylüyorum, finans piyasalarındaki gelişmeler bizim ekonomimizle ilgili değildir. Şahsım başta olmak üzere, ekonomi yönetimiyle beraber konuyu takip ediyoruz. Bakın ekonomi yönetiminde farklı düşünen arkadaşlarımız da olabilir. Bunu da söylüyorum.

"SEÇİMLERDEN SONRA ÖNLEM ALACAĞIZ"

- Kurda yaşanan kısmi dalgalanma kesinlikle Türkiye'nin ekonomik gerçekleriyle uyumlu değildir. Ortada üstesinden gelemeyeceğimiz bir sorun yok.  Dedikodulara kimse itibar etmesin. Seçimden sonra tedbirlerimizi çok farklı alacağız. Türkiye serbest piyasa ekonomisine bağlıdır. Mali disiplin sürecinden kimsenin şüphesi olmasın. Kendi yerli paramızı dövizle değişmeyelim.

- Türkiye serbest piyasa ekonomisini tüm kurumları ve kurallarıyla uygulayan bir ülkedir. Küresel yönetişime bağlı kalmaya devam edeceğiz.

- Milletime sesleniyorum. Lütfen kendi yerli paranızı dövize çevirmeyin. Yerlilik ve vatanseverlik budur.

BİNALİ YILDIRIM

MÜSİAD iftar programında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, şunları söyledi:

DALGALANMA GEÇİCİDİR

"Demek ki bu kurdaki haraketlilik konusu geçicidir bir de konjonktüreldir. Bakın birkaç ay içerisinde petrol fiyatı 80 dolara yaklaştı. Birkaç ay içerisinde ABD faizi 3.40’a getirdi. Bunlar bizim lehimizde olan, kontrolümüzde olan gelişmeler değil. Bunların getirdiği bir olumsuzluk var. Ama onun dışındakiler de tamamen seçim ortamında piyasaları bozmaya yönelik teşebbüslerdir, iç ve dış kaynaklı teşebbüslerdir. Oturup bekleyeceğiz diyecek halimiz yok, Merkez Bankası üzerine düşeni yaptı, yapmaya devam edecek.

Hükümet olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Enflasyonla kavgamız, mücadelemiz devam edecek. Para politikasıyla ilgili Merkez Bankası yetkilerini kullanmakta tereddüt etmeyecek. İş aleminin, vatandaşlarımızın rahat olmasını istiyorum, dedikodulara itibar etmeyin. Bizden duymadıkça söylenen her şey tamamen tezvirattır, yalandır, iftiradır, kötü niyetli çevrelerin ortaya attığı yalanlardır."

İlgili Haberler