Erdoğan'dan flaş Başkanlık Sistemi ve yeni anayasa çıkışı

Erdoğan'dan flaş Başkanlık Sistemi ve yeni anayasa çıkışı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara ATO Congresium'da, Türkiye Anayasa Platformunca düzenlenen "Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" temalı programa katıldı.

Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi konusunda son dakika açıklamalarda bulunan Erdoğan, açık açık Başkanlık Sistemi'ne geçilmeli mesajı verdi. 

Parlamenter sisteminin miadını doldurduğunu söyleyen Erdoğan, yeni anayasa ve başkanlık sistemi için de referandum sinyali verdi. 

"Benim teklifim, kararın millete bırakılmasıdır" diyen Erdoğan,"Başkanlık sistemini dışlayan anayasa çalışması sakat kalır" diye konuştu.

PARLAMENTER SİSTEM MİADINI DOLDURDU

Erdoğan, “Yürütme meselesi sanıyorum yeni anayasa çalışmalarının düğüm noktasını teşkil edecektir. Biz, parlamenter sistemin ülkemizde miadını doldurduğuna inanıyoruz. Yeni Türkiye'nin inşası sürecinde yeni anayasaya ve onunla birlikte hayata geçirilecek başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

TAYYİP ERDOĞAN'IN KİŞİSEL MESELESİ DEĞİL!

Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan'ın kişisel meselesi değildir. Başkanlık sistemi tartışmaları ülkemizde yeni değildir. 

"MİLLET BİR AN ÖNCE BİLGİLENDİRİLMELİ"

Bugün Türkiye tarihinde ilk defa milletin kendi tercihi olarak milletin yeni anayasasını ve başkanlık sistemini tartışabilmektedir. Bu bile başlı başına bir kazançtır. Yapmamız gereken milletin başkanlık sistemi konusunda bilgilendirilmesi önem arz ediyor.

"KENDİMİZİ ALDATMAYALIM"

Başkanlık sistemi konusundaki bir diğer önemli avantajımız, 16 Ağustos 2014 itibariyle cumhurbaşkanının doğrudan millet tarafından seçilmeye başlanmış olmasıdır. Adım atıldı, bu iş yürüyor. Ülkemizde bu sistemle seçilen hiçbir cumhurbaşkanının, siyasi gündemden tecrit edilmiş bir şekilde sadece sembolik konumda bulunması düşünülemez. Meclisin seçtiği cumhurbaşkanlarının da tümüyle siyasi gündemin dışında kaldığını, yetkilerini tarafsızlık içinde kullandığını söyleyebilmemiz mümkün değildir, kendimizi aldatmayalım.

"CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN'LA YÜRÜMESİ GÜÇ"

Mevcut sistemimiz bir anormallik halidir. Hem seçilmiş başbakan hem seçilmiş cumhurbaşkanıyla bu sistemin yürümesi fevkalade güçtür. Hadi bugün biz aynı siyasi gelenekten gelen, uzun yıllar mesai arkadaşlığı yapmış Cumhurbaşkanı ve Başbakan olarak uyum içerisinde çalışıyoruz. Ama aynı siyasi gelenekten gelmemiş bir cumhurbaşkanıyla da ben çalıştım. Ne getirdiğini ne götürdüğünü biliyorum. Damdan düştüm, biliyorum.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ OLMADAN SAKAT KALIR"

Başkanlık sistemini dışlayan anayasa çalışması sakat kalır.Benim teklifim; kararın milletimize bırakılmasıdır. Hem parlamento bu noktada bir karar vermelidir, ama parlamentonun kararı arkasından da millete gidilmelidir. Nihai kararı vekiller değil asil olan millet vermelidir. Asıl kararı millet vermelidir. Nasıl uygulanacağı meselesi geniş bir tartışma konusudur. Biz dünyadaki örnekleri inceleyip mevcut birikimlerimizden de faydalanarak bir sistem oluşturmalıyız. Bu durum, tüm yönetim sisteminin yeniden yapılandırılmasını gerektirmektedir."