Erdoğan’dan İmamoğlu’na Kanal İstanbul eleştirisi: Sen otur işine bak

Erdoğan’dan İmamoğlu’na Kanal İstanbul eleştirisi:  Sen otur işine bak
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Kanal İstanbul projesi ile ilgili sözlerini eleştirerek, “Sen otur işine bak. Nasıl uyduğunu göreceksin, bütün bunların çalışmalarını gayet iyi yaptık” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “100.000 Sosyal Konut" projesinin detaylarını açıkladı. Erdoğan, gerçekleşen proje tanıtım toplantısında Kanal İstanbul projesi ile ilgili, “Bu bir siyasi mesele değildir. Bu biri istedi, istemedi diye yapılıp yapılamayacak bir şey değildir” ve "Kimse 3 çocuk babası vatandaş Ekrem'e Kanal İstanbul'u dayatamaz" diyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na cevap verdi.

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Kanal İstanbul ile ilgili söylediği sözleri eleştirerek, “Çıkmış belediye başkanları diyor ki, Kanal İstanbul buraya uymaz. Sen otur işine bak. Nasıl uyduğunu göreceksin, bütün bunların çalışmalarını gayet iyi yaptık. Üniversiteleri kendi ekiplerimizi çalıştırdık. İnşallah en kısa zamanda ihalesini yapmak suretiyle Kanal İstanbul'a da başlayacağız” diyerek cevap verdi.

 

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

- Bugünkü tanıtım töreniyle 2020 programımız kapsamında ülkemizin 81 vilayetinde 100 bin konutun daha inşa sürecini başlatıyoruz. İnşallah yılbaşı itibariyle temeli attıktan sonra azami 1 ile 1,5 yıl içinde konutları bitirip sahiplerine teslim edeceğiz.

-Burada bazı özellikleri ortaya koymak istiyorum. Örneğin Karadeniz; geleneksel yığma taş yapıları andıracak biçimde cephede zemin kat taş kaplamalar, üst katlarda ahşap hissi verecek kaplamalar ve eğimli çatı saçaklarını destekleyen nitelikte Karadeniz'e özgü yöresel ahşap ve taş yapı elemanları karma biçimde kullanılmaktadır.

-Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olması nedeniyle bu bölgede hem geleneksel hem de modern yapılar yapıyoruz. Ege'nin geleneksel dokusuna uygun çözümlemeleri orada yapacağız. 1994 yılında İBB Başkanı olduğumda karşımızda gerçekten korkunç bir manzara bulduk. Havası solunmayan, suyu olmayan varsa da içilmeyen, çöp dağlarının patladığı bir İstanbul devraldık. Çarpık kentleşme ve gecekondulaşma sorunu İstanbul'da had safhadaydı.

-İstanbul'da Yavuz Sultan Selim köprüsünü yaptık. Bunlar karadan ulaşamadılar, denizden gelip gösterileri yaptılar. Marmaray'ı yaparken bu işi mahkemelere taşıdılar. Şimdi Marmaray'dan milyonlarca vatandaşımız denizin altından gidiyor. Aynı şekilde Avrasya, buradan da denizin altından araçlar gidiyor, geliyor.

- Yatıyor kalıyor Tank Palet fabrikasını yabancılara sattılar diyor. Burada satış diye bir şey yok" diyen Erdoğan, "Tank Palet Fabrikası zararda olan bir yer, teknolojisi ileri teknoloji değil. BMC firması ihaleyi aldı. Kiralama işletme ihalesi" ifadelerini kullandı.

- İkide bir çıkmış zarar ediyor diyor. Evet; böyle bir şey yok da, insanımızın sağlığı noktasında gerekirse zarar da ederiz. Var mı başka diyeceğin? Biz farklı bir kültürden geliyoruz. Biz sağlıklı nefese, devletini feda eden bir kültürden geliyoruz.

-Kanal İstanbul nedir biliyor musunuz? Boğazı çok ciddi bir felaketten koruma projesidir. Aklımda kaldığı kadarıyla 7 ay romen tankeri orada yanmıştı, zaman zaman yalılara bindiren gemiler… Şimdi burası yapıldığında bu işin sadece çevrecilik yönünden kurtuluşu değil, bunun yanında çok daha bir siyasi boyutu olacak ki bunu şimdi kullanmıyorum. Vakti saati geldiğinde onu da kullanırız. O siyasi boyutuyla da Kanal İstanbul dünyada çok ciddi bir sükse yapacak.