Erdoğan'dan 'Kabine' açıklaması

Erdoğan'dan 'Kabine' açıklaması
Canlı yayında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kabinede kimler yer alacak?" şeklinde yöneltilen soruya "Bunları şimdi açıklamak doğru olmaz" şeklinde cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Habertürk TV ortak canlı yayınında Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

Kendisine Beyanneme ve bakanların durumu sorulan Erdoğan ''Bu biraz da arkadaşlarımızn kendi tercihleri. Onlar farklı düşünceler içinde de olmuş olabilirler. Siz aday olmayın diye böyle bir şey söz konusu değil.'' yanıtını verdi.

''Parlamentodan kabineye alınacak olan arkadaşlar sebebiyle o sayı azalıyor.'' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Parlamentodan istifa ederek kabineye bakan alırsanız onu parlamentoda kaybediyorsunuz. Ağırlıklı olarak kabineyi dışarıdan oluşturacaksınız. Parlamentodaki sayı çok önemli. Güçlü hükümet diyorsak güçlü meclis ile oluşturacaksınız. Buradaki sayı bu bakımdan çok önemli.'' ifadelerini kullandı.

''300'ÜN ÜZERİNDE BİR SAYI LAZIM''

Erdoğan ''AK Parti'yi de Cumhur İttifakı'nı da güçlü kılmanız lazım. Artık cumhurbaşkanının kanun yapma yetkisi yok artık sadece karaname çıkarabilir. Kararname ile her şeyi çözemiyorsunuz. Güçlü parlamento aritmatiği içinde yasal düzenlemeyi çok daha seri yapalım. 300'ün üzerinde bir rakamı yakalamamız lazım.'' dedi.

Erdoğan ''Kabinede yer alacak isimlere dair soru üzerine Erdoğan ''İsimler şu anda açıklanamaz. Mümkün de değil. Biz dersimizi iyi çalıştık. Kaç kişiden oluşan bir kabine olacak bunun üzerinde çalışıyoruz. Kabinenin dışında bakanların dışında neler olacak; Yardımcı bakanlar olacak. Yeni sistemde ofis sistemini de oluşturacağız.'' dedi.

1 VEYA 2 BAŞKAN YARDIMCISI

Görünmeyen ama cumhurbaşkanı ile ilintili olan birimler olacağını ifade eden Erdoğan, ''Bunların detaylarını son düze çıktığımız anda, bunların hepsini açıklamaya başlayacağız. Başkan yardımcısı sayısı 2 olabilir, daha fazla olabilir. Hedef bir veya iki.'' bilgisini paylaştı.

AKAR VE FİDAN SORUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan Genelkurmay Başkanı Akar ve MİT Müsteşarı Fidan'ın kabineye gireceği iddiaları için şunları ifade etti:

"Şu anda böyle bir düşünce söz konusu değil ama dünyada özellikle başkanlık sisteminin uygulandığı yerlerde, Genelkurmay Başkanları olsun, Milli İstihbarat Teşkilatları olsun çok büyük önem ifade ederler. Tabii ki şimdi bizim dönemimizde de bu birimler bu önemlerini koruyacaklar ama bunlar hangi sorumlulukları üstlenerek bunu koruyacaklar, şu anda yapılan çalışmalarla onların içeriğini de dolduruyoruz."