Erdoğan'dan Özal taktiği

Erdoğan'dan Özal taktiği
İktidar tarafından İBB'nin Boğaziçi'ndeki imar yetkilerini elinden alacak bir kanun tasarısının hazırlanması akıllara 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın “Turizm Bölgesi” kararnamesini getirdi.

AKP iktidarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Boğaziçi'ndeki yetkilerini Saray’a bağlama girişimi, Turgut Özal’ın “Turizm Bölgesi” kararnamesini anımsattı. 1989’daki yerel seçimlerde İstanbul’u kaptıran Özal da, seçimlerden iki ay sonra İstanbul’un Boğaziçi dahil neredeyse tüm turistik ve sahile bakan kıyı şeridini turizm bölgesi ilan ederek imar yetkisini belediyelerden alıp Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’na bağlamıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin AKP'de olduğu dönemlerde imar konusunda belediyenin yetkilerine dokunmayan hükümet, belediye CHP’ye geçince harekete geçti. AKP iktidarı, daha önce 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın denediği ama yargıdan dönen hamlenin benzerini yapma girişiminde bulundu.

1989 yılında dönemin iktidarı ANAP'ın kaybettiği İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Muğla, Aydın gibi illerde şehrin en gözde bölgelerinin imar planlarını yapma ve inşaat izni verme yetkilerini belediyelerden alarak Bayındırlık ve iskân Bakanlığı’na bağlayan bir kararname çıkarılmıştı. 

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 3194 sayılı İmar Yasası’nın 9. maddesini değiştirerek yaptığı bu uygulama, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen’in açtığı dava sonucunda Danıştay’dan döndü.

Danıştay 6. Dairesi, iki yıl sonra görüştüğü dosyayı 2 Mayıs 1990’da karara bağladı ve Özal’ın bu girişimine “dur” dedi. Danıştay’ın İstanbul’un imar planları yetkisini bakanlıktan belediyeye iade etmesi üzerine diğer illerin belediye başkanları da dava açtılar.