Erdoğan'dan Rusya açıklaması: "Çatışma ve çelişkiye gerek yok"

Erdoğan'dan Rusya açıklaması: "Çatışma ve çelişkiye gerek yok"
İdlib'de Mehmetçiğimize gerçekleştirilen saldırıya ilişkin Ukrayna dönüşü bir soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Rusya ile şu aşamada bir çatışma ya da ciddi çelişki içerisine girmemize gerek yok" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti dönüşü uçakta soruları cevaplandırdı.

İdlib'de 7'si asker 1'i sivil personel olmak üzere 8 şehit verdiğimiz saldırı ve devamında Rusya ile iplerin gerilmesine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı "Rusya ile şu aşamada bir çatışma ya da ciddi çelişki içerisine girmemize gerek yok" dedi.

Söz konusu saldırının ardından Rusya tarafı Türkiye'yi suçlarken, iki ülkeden karşılıklı cevaplar peş peşe gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise Rusya ile ilişkilerin gerilmemesi gerektiğini söylemesi dikkat çekti. Erdoğan gerekçe olarak ise şu açıklamada bulundu;

"Bizim Rusya ile şu aşamada bir çatışma ya da bir ciddi çelişki içerisine girmemize gerek yok. Bunu niye söylüyorum? Biliyorsunuz bizim şu anda Rusya ile çok ciddi stratejik girişimlerimiz var. Bunlardan bir tanesi, özellikle de çok kararlı şekilde başlattığımız nükleer enerji meselemizdir ve rakam orada çok çok ciddidir. Şu anda onun inşa süreci devam ediyor. 300’ün üzerinde mühendisimiz Rusya'da yetiştirildi ve bunlar yetiştikçe de gelip burada çalışmaya devam ediyorlar. Bu bir defa önemli.

İkincisi, Türk Akım Projesi de çok büyük önem arz ediyor ve oradan malum Avrupa'ya geçiş var. Bir diğer adım, şu anda doğalgazımızı, bildiğiniz gibi çok ciddi bir oranda Rusya'dan alıyoruz. Bu da bizim için önemi ifade ediyor, çünkü stratejik bir yatırım.

Şu anda Rusya ile aramızda bir diğer önemli adım da S400 konusu. Bizim S400’den geri adım atmamız diye bir şey söz konusu değil. Toplam ticaret hacmimize baktığımız zaman da şu an diyebilirim ki belki en düşük rakamdayız ama yine 20 ila 25 milyar dolar arasında bir ticaret hacmi görünüyor. Bu yıl temennimiz o ki inşallah çok daha fazla olacaktır.

Tabii Rusya ile turizm noktasındaki ilişkilerimiz de iyi bir noktada. Malum, birinci sırada Rusya. Almanya ikinci sıraya düştü. Bunlar bizim için önem arz ediyor. Bu bakımdan bunları biz görmemezlikten gelemeyiz. Onun için de tabii her şeyi oturacağız konuşacağız. Öfke ile değil… Çünkü öfke ile kalkan zararla oturur. Ama tabii nerede öfke, nerede zarar bunların da tespitini yapmak, istişare ile kararını vermek önem arz ediyor. Şu anda durum bu.

İlgili Haberler