Erdoğan'dan Şok Suriyeli Açıklaması!

Recep Tayyip Erdoğan: "Suriyelileri saklayacak değiliz" (8 Şubat 2019 Ankara)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 45. Muhtarlar Toplantısı'nda şunları söylüyor:

"3,5 milyonu burada ilanihaye saklayacak değiliz. Dönüş için çalışmalarımız devam ediyor"

Erdoğan:"Suriyeliler gidecek" (21 Haziran 2018 Gaziantep)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinden hemen önce Suriyeli sığınmacıların yarım milyona dayandığı Gaziantep'te vatandaşlara sesleniyor:

"Seçimin hemen ardından sınırlarımıza yakın yerlerden başlayarak tüm Suriye topraklarını güvenli hale getirmeyi ve misafirlerimizin tamamının evlerine dönmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Ama bunun için önce 24 Haziran'ı sağ salim geçirmemiz gerekiyor. Suriye'nin istikrarı Türkiye'nin güçlü olmasına bağlıdır."

Erdoğan: "Suriyeli kardeşlerimiz evlerine dönecek" (26 Ocak 2019 Gaziantep)

Yer yine Gaziantep… Kürsüde konuşan Erdoğan, Suriyeli sığınmacıların evlerine döneceğini ifade ediyor:

"Suriye'de güvenli hale getirdiğimiz yerleri çoğalttıkça yükümüzü hafifleteceğiz. Şu ana kadar Suriye'ye geri dönenlerin sayısı 300 bine yaklaştı. Menbiç, Tel Rıfat ve Fırat'ın doğusunu teröristlerden arındırdığımızda milyonlara varan sayıda Suriyeli kardeşimiz evlerine dönme imkânı bulacak."

Erdoğan: "Dönen Suriyelilerin sayısı milyonları geçecek" (28 Ocak 2019 Gaziantep)

Erdoğan, Gaziantep'teki konuşmalarına Suriyeliler üzerinden devam ediyor:

"Amacımız, kendi millî güvenliğimizi özellikle güçlendirmenin yanında, Suriye'nin toprak bütünlüğünü garantiye almaktır. Ülkemizdeki 4 milyon Suriyeli sığınmacının kendi evlerine dönecekleri güvenli bölgeler oluşturmayı hedefliyoruz. Oluşturacağımız güvenli bölge ile ülkesine dönen Suriyeli sayısının milyonları geçeceğine inanıyorum."

Erdoğan: "Ülkelerine dönmelerine teşvik edeceğiz" (12 Temmuz 2019, MKYK toplantısı)

Erdoğan, parti içinde de eleştiri konusu olan Suriyeliler ile ilgili parti üst kurulu olan MKYK'da dönme çalışmalarına devam ettiklerini şu sözlerle açıklıyor:

"Biz Suriyelilere kapılarımızı açmak zorundaydık. Görmezden gelemezdik. Onlara sahip çıktık. Bizim başımıza da gelebilirdi. O zaman bize kim yardım edecekti, kim sahip çıkacaktı? Ama bu konuda yeni adımlarımız olacak. Ülkelerine dönmelerini teşvik edeceğiz"

Erdoğan: "Sınırları açar, hepsini göndeririz" (10 Ekim 2019, Ankara)

Erdoğan, konuşmasında AB'yi hedef alırken, kapıları açıp Suriyelileri serbest bırakacaklarını ve böylece Avrupa'nın ciddi sorunlar yaşayabileceğini belirtiyor:

"Ülkemizde 3,6 milyon Suriyeli sığınmacı var. Ey AB kendinize gelin. Bizim operasyonumuzu bir işgal hareketi diye nitelendirmeye çalışırsanız işimiz kolay. Kapıları açarız 3,6 milyon mülteciyi sizlere göndeririz."

Trump'tan Erdoğan'a: "Suriyelileri vatandaşlığa alın (14 Kasım 2019, ABD)

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Donald Trump ile yaptığı kritik görüşmenin artından ABD dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Oval Ofis'teki görüşmede Trump'ın, Türkiye'deki Suriyeliler için "Bunları vatandaş olarak alamaz mısınız" teklifinde bulunduğu ortaya çıktı." (15 Kasım 2019, Yeniçağ Gazetesi manşeti)

Erdoğan: "Suriyelileri göndermeyeceğiz" (18 Kasım 2019, İstanbul)

Erdoğan, yerel seçimlerden sonra ilk kez Suriyelileri geri göndermeyeceklerini açıklıyor ve muhalefeti sığınmacılar üzerinden suçluyor:

"Biz mültecilere 40 milyar doları aşan destek verdik. Dünyada az gelişmiş ülkelere veya mültecilere en büyük desteği veren ülke Türkiye'dir. Bunu OECD rakamları da söylüyor, ben demiyorum.

Ana muhalefet ise biz bunları tekrar ülkelerine göndereceğiz diyor. Biz varil bombalarıyla inleyen yerden kaçan bu insanları asla ve katta onları varil bombalarına teslim etmeyiz. Ama Türkiye'nin ana muhalefeti eder. Ama biz etmeyiz biz insanı seviyoruz."

Demografik Operasyon Sürüyor!

AB ülkeleri, 10 sığınmacı sınırdan kaçak giriş yaptı diye ayağa kalkıyor, "Bunları Türkiye'nin tutması gerekmiyor muydu" açıklamaları yapıyor.

ABD Başkanı Trump, "Eğer Türkiye olmasaydı milyonlarca Suriyeli dünyaya dağılacaktı" şeklinde konuşuyor.

Erdoğan, AB'yi hedef aldığı konuşmasında "Kapıları açar, 3.6 milyon Suriyeliyi göndeririz" ifadesini kullanıyor.

Aynı Erdoğan, Trump'ın "Suriyelileri vatandaşlığa alamaz mısınız" teklifinden sonra ilk kez sığınmacılarla ilgili konuşuyor ve  o konuşmasında muhalefeti suçlayıp, Suriyelileri göndermeyeceklerini açıklıyor.

AK Parti bir yerlere söz vermiş ve anlaşılan o ki iktidarda kaldıkları süre boyunca Türkiye'deki Suriyeli nüfusun artışı devam edecek.

Kamuoyu tepkisinin oluştuğu veya parti oyları düştüğü zamanlarda "geri göndereceğiz" diyecekler.

Geldikleri günden beri "gidecekler" açıklamalarıyla, gayriresmi rakamlarla 6 milyona yaklaşan bir nüfustan bahsediyoruz.

Adını koyalım; son çeyrek yüzyılın en büyük demografik operasyonu Türkiye'ye yapılmaktadır.

Hepimize geçmiş olsun!

 

Yazarın Diğer Yazıları