Erdoğan’dan Suriyeli sığınmacı açıklaması

Erdoğan’dan Suriyeli sığınmacı açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mümbiç dahil Fırat'tan Irak sınırına kadar oluşturacağımız güvenli bölgede bir milyonu mevcut bir milyonu da yeni yerlerde toplam 2 milyonu iskan ettirmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’nin yeni yasama yılının açılış oturumunda yaptığı konuşmada sığınmacı konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, iki milyon Suriyeli’yi oluşturulacak yeni bölgelere yerleştirmeyi planladıklarını belirterek, “Geldiğimiz noktada kendi yolumuzda devam etmekten başka çaremiz kalmamıştır. Mümbiç dahil Fırat'tan Irak sınırına kadar oluşturacağımız güvenli bölgede bir milyonu mevcut bir milyonu da yeni yerlerde toplam 2 milyonu iskan ettirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Bugün ülkemizde yaklaşık 5 milyon yabancı bulunuyor. Suriye krizi uzadığı için hâlâ sınırlarımız içinde yaşayan 3 milyon misafirimizin yol açtığı kültürel ekonomik sınamaların elbette farkındayız. Türkiye'den başka bu süreci bu kadar uzun yönetebilecek başka bir ülke olmadığını da biliyoruz. Yaklaşık 8 yıldır misafir ettiğimiz bu insanların evleri vatanları zaten vardır. Bize düşen sığınmacıların bir an önce kendi topraklarında hayatlarını sürdürebilecekleri bir yaşam oluşturmaktır."

"Ülkemize yönelik Suriye kaynaklı terör tehdidi artık tahammül edilemez boyutlara ulaştı. Fırat Kalkanı ve Zeytin dalı hakrekâtlarını hayata geçirdik. İdlib'de Rusya ve İran'la birlikte yürüttüğümüz operasyonlarla bir insani dramın yaşanmasının önüne geçtik."

"Öncelikle şu hususu sizlerle bir kez daha paylaşmak istiyorum; Türkiye Suriye'nin toprak bütünlüğünden, siyasi ve idari birliğinden yanadır. Oradaki mevcudiyetinin tek sebebi sınırlarımıza yönelik terör tehditleridir. Biz asla savaştan , çatışmadan, kan dökülmesinden acı çekilmesinden yana değiliz. Tam tersine hem kendimiz hem Arabı, Ezidisi, Hıristiyanıyla tüm Suriye halkı için huzurlu bir gelecek istiyoruz. Birileri terör ve sığınmacı yükünü omuzlarımıza yükleyerek adeta bize diz çöktürmeye çalışıyor. Türkiye böyle alçakça bir oyunu kabul edecek kadar aciz bir ülke midir? Türkiye bir takım nevzehur devlere yapıldığı gibi masa başında yazılan senaryoların figüranlığı yapacak kadar köksüz bir ülke midir? Biz bu dayatmaya rıza göstermeyiz. Millet olarak ser veririz ama istiklalimizden ve onurumuzdan kesinlikle taviz vermeyiz. Suriye konusunda karşı karşıya bulunduğumuz durum tam da budur. "

"Fırat'ın doğusunda başlattığımız harekâtta maalesef arzu ettiğimiz neticelere ulaşamadık. Artık bekleyecek tek bir günümüz dahi yok"

"Geldiğimiz noktada kendi yolumuzda devam etmekten başka çaremiz kalmamıştır. Mümbiç dahil Fırat'tan Irak sınırına kadar oluşturacağımız güvenli bölgede bir milyonu mevcut bir milyonu da yeni yerlerde toplam 2 milyonu iskan ettirmeyi amaçlıyoruz."

İlgili Haberler