Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Tuncay MOLLAVEİSOĞLU

Erdoğan'ı ABD'de ne bekliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın buluşması merakla bekleniyor.

Acaba masada ne olacak?

Sorunun yanıtını Uluslararası Kriz Grubu (International Crisis Group-ICG) verdi.

Bu köşeyi takip edenler bilir; daha önce de bu grubun raporlarına yer vermiş ve raporda belirtilen sürecin emperyalizm tarafından harfiyen uygulandığına tanık olmuştuk.

Uluslararası Kriz Grubu küresel güçlerin emrinde bir kuruluş. Hedef bölgelerdeki "emperyalist niyetleri" rapor adı altında yayınlıyor ve iktidarlara ayar veriyor.

2 Mayıs tarihli raporu yine "Kürt sorunu" odaklı! Türkiye'nin bölgede ulusal çıkarları için yaptığı askeri hamleler eleştirilirken, iktidara çözüm olarak şunlar öneriliyor:

* Ana dilde eğitim hakkı,

* Kürtlere yönelik özerk yönetim modeli,

* Seçim barajının düşürülmesi,

* Kimlikten arındırılmış bir yeni anayasa...

Yani söylemek istedikleri Türk kimliğinin anayasadan çıkarılması...

Ellerinden gelse "Türk milleti yoktur" diyecek kadar ileri gidecekler!

Özeti; 100 yıllık emperyalist plan... Müdafaa-i Hukuk Hareketi Partisi lideri Av. Kadir Kartal'ı hatırlıyorum. Emperyalizmin iki hedefini her konuşmasında tekrarlıyor: "Şark meselesi ve Türk meselesi!"

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı ile denize döktüğü bu kanlı plan küresel güçlerin taşeron örgütleri tarafından Suriye, Irak, İran ve Türkiye'de hayata geçirildi!

Birbirine rakip gibi görünseler de; PKK-YPG de IŞİD de aynı oyunun figüranları...

Yeniden rapora dönelim çünkü Uluslararası Kriz Grubu'nun iki raporu arka arkaya yayınlandı. 2 ve 4 Mayıs tarihli raporlar...

Türkiye'de stratejinin kitabını yazan emekli Tuğgeneral Nejat Eslen ikinci rapora dikkat çekiyor.

Eslen Paşa, ABD Başkanı Trump'ın aklını okuyor.

Nasıl mı? Kriz grubunun raporlarının sahibinin sesi olduğunu belirtiyor. İlk rapor Türkiye'ye yönelik, ikincisi ise PKK'nın ne yapması gerektiği üzerine yazılmış.

Nejat Eslen raporda, PKK'ya "Türkiye'de çatışmak ya da Suriye'ye yönelmek" gibi iki seçenek sunulduğunu, içinden geçilen süreçte PKK'nın ikinci seçeneğe yönlendirildiğini söylüyor:

"Kriz grubu 4 Mayıs tarihli raporla PKK'ya hitap ediyor. Önünde iki seçenek var diyor;

1- Suriye'nin kuzeyinde PYD'den aldığın destekle Türkiye'ye saldırılarına devam etmek.

2- Suriye'nin kuzeyinde kurduğun öz yönetimi pekiştirmek...

İkisi birden olmaz diyor Kriz Grubu... Ve şöyle akıl veriyor; Türkiye'deki saldırılarını durdur, Fırat'ın doğusunda Cezire ve Kobani kantonlarını birleştirerek gerçekleştirdiğin öz yönetim bölgesini pekiştir... Bu bölgedeki muhalif Kürtlere ve diğer etnik gruplara yönetimde haklar tanı... Kobani ile Afrin'i birleştirmekten vazgeç... Sincar'dan çekil, böylece ABD'den aldığın desteği sürdür... Aksi halde ABD, NATO müttefiki Türkiye ile senin aranda kalıyor ve Türkiye ile arasını fazla açmak istemiyor..."

Nejat Eslen şöyle özetliyor: "İlk rapor ile Türkiye'ye 'açılımı yeniden başlat, özerklik ver' deniliyor. Eğer Türkiye bunu yaparsa karşılığında PKK'ya da 'Suriye'ye yönel, oradaki kazanımlarını sonuca ulaştır' hedefi gösteriliyor."

***

Erdoğan'ın ABD ziyaretinde önüne koyulacak plan bu olacak gibi...

Barzani'nin Türkiye'de devlet başkanı gibi ağırlandığı günlerde; Mart ayı başında kaleme aldığım "Bozkurt İşareti ile Kürdistan" başlıklı yazımı şöyle tamamlamıştım:

1) Barzani'ye "PKK ile mücadele et" görevi verilecek. Çatışmalar şimdiden başladı! Tahmin edersiniz; al gülüm ver gülüm mücadelesi! Bu süreçte ölenler emperyalizmin büyük oyununda figüran olacak.

2) PYD'ye de benzer şekilde PKK ile ayrışması öğütlenecek! Böylece Türkiye'de kamuoyu Barzani'ye nasıl ısındırıldı ise, PKK ile ayrışan PYD'yi de içine sindirecek!

3) PKK görevini yapmış ve geri çekilmiş olacak. Silahını bırakmadan etkinliğini azaltacak, oyun kurucular tarafından sahne gerisine alınacak ama bitirilmeyecek.

4) Bu yeni "barış" ortamı ve yeni "komşularımızla" birlikte ekonomik iş birliği süreci başlayacak. Barzani ile olan ekonomik ve sosyal ilişkiler tavan yapacak. Türk kamuoyunu uyuşturmak için Irak'ın kuzeyindeki petrol ve doğalgaz Türkiye'ye akıtılacak... zamanla Irak ile Suriye sınırımızın bir bölümündeki "Kürdistan"a alışmış olacağız.

Bu plan referandum sonrası hayata geçirilecek demiştim... Uluslararası Kriz Grubu raporu ile gidişat netleşmeye başladı. Bakalım Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin bu planına nasıl karşılık verecek?

Yazarın Diğer Yazıları