Bahçeli beka adına destek veriyor ama... Erdoğan'ın Fener Rum Patriğine ''ekümenik'' dediği ortaya çıktı

Bahçeli beka adına destek veriyor ama... Erdoğan'ın Fener Rum Patriğine ''ekümenik'' dediği ortaya çıktı
MHP lideri Devlet Bahçeli, Fener Rum Patriği Bartholomeos'a hediye edilen Trabzonspor formasındaki "Ekümenik Patrik" ifadesine sert tepki göstermişti. Ancak Bartholomeos'a Cumhurbaşkanlığı'nın "ekümenik patrik" diye hitap ettiği ortaya çıktı.

Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı’ndaki ayini yönetmek için Trabzon’a gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos''a iş insanı Efkan Başkan tarafından arkasında “Ekümenik Patrik Bartholomeos” yazan Trabzonspor forması hediye edilmişti. Formanın arkasında yazan "ekümenik" ifadesine tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli, "Bu yürek yaralayıcı tertip skandal olmasının ötesinde tahrik, tahrip ve taciz tonu çok yüksek bir meydan okumadır. Trabzonspor’umuza ve bu kulübümüze gönül veren muhterem vatandaşlarımıza hakaret niteliğindeki bu kepazeliğin hiçbir vicdan tarafından kabul edilmeyeceği ortadadır. Türkiye’de ekümenik diye bir kurum ve görev tanımı yoktur" ifadelerini kullanmıştı. 

Bahçeli''nin hediye edilen Trabzonspor formasında "ekümenik" yazdığı için hedefe koyduğu Patrik Bartholomeos''a Cumhurbaşkanlığı''nın "ekümenik patrik" diye hitap ettiği ortaya çıktı.

CUMHURBAŞKANLIĞI DA EKÜMENİK PATRİK DİYE HİTAP ETMİŞ

Gerçek Gündem’in aktardığına göre, Cumhurbaşkanlığı''ndan İstanbul Rum Patrikhanesi’ne gönderilen davetiyede “Ekümenik” ifadesi yer alıyor.

Prof. Dr. Elçin Macar’ın İmroz’dan İstanbul’a Patrik Bartholomeos kitabında yayınladığı 26 Kasım 2020 tarihli davetiye mektubunda “Sayın Ekümenik Patrik I. Bartholomeos, Rum Ortodoksları Patriği” diyerek hitap edildi. Söz konusu davette masada bulunan isim kartlığında da “Ekümenik Patrik” ifadesinin yer aldığı öğrenildi.

Bartholomeos kitapta “ekümeniklik” tartışmasına ilişkin şu ifadeleri kullanıyor:

“Ankara bu unvanı kullanmaya mecbur değildir ama kullanılmasına da engel olmamalı. Belki bunun etkisi altında İbrahim Kalın gibi okumuş insanlar sayesinde bu olgunlaştı. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan dedi ki; ‘bu ekümeniklik meselesi Hıristiyanları ilgilendiren bir konudur.’ Artık bunu söyledikten sonra gözüktü ki Ankara’nın reaksiyonu bitiyor. Belki bu Venedik Komisyonu’nun tesiri belki daha aydın fikirler sayesinde neticede ‘ekümenik’ diye hitap eden bir davet mektubu geldi bana geçen yıl. Dolmabahçe’de İbrahim Kalın’ın dini liderlere verdiği bir yemekte benim önümde “Ekümenik Patrik Bartholomeos” diye bir not yer almıştı, ilk o oldu. Sonra elimdeki bu mektup geldi. Birkaç hafta Ankara’daydım. İbrahim Kalın ile konuştuk. Teşekkür ettim bu konu için. O da ‘geç bile kalındı. Daha erken olmalıydı’ dedi. Yeni Kadıköy metropolitiyle birlikte gitmiştik.”

BİNALİ YILDIRIM DA "EKÜMENİK" DEMİŞTİ 

Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu dönemde, Fener Rum Patriği Bartholomeos''un isim gününü kutlarken Fener Rum Patriği Bartholomeos''u "ekümenik" sıfatıyla selamlamıştı. Mesajında, "İstanbul Rum Ortadoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği ve İstanbul Başpiskoposu Parik Bartholomeus''un isim gününü kutluyor, sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum." ifadelerini kullanan Yıldırım, daha sonra gelen tepkiler üzerine paylaşımını silerek mesajından "ekümenik" ifadesini çıkararak yeniden paylaşmıştı.

İlgili Haberler