Erdoğan’ın konuşmasındaki 3 gizli nokta

Erdoğan’ın konuşmasındaki 3 gizli nokta
Gazeteci Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Sazlıdere Köprüsü'nün temel atma töreninde yaptığı konuşmanın, gelecek seçimlerle ilgili olarak yenilgiyi kabullendiği anlamına geldiğini yazdı.

İktidara veda konuşması mı yaptı

Söz konusu konuşmayla olarak, “Dinlerken kulaklarıma inanamadım” diyen Zeyrek, Erdoğan’ın bu konuşmayla, “Kanal İstanbul Projesi''ne finansman bulunamadığını” itiraf ettiğini, “projeyle ilgili yatırımcıların, yakın gelecekte Türkiye''deki olası bir iktidar değişikliğini kabullendiğini” ve yabancıların Türkiye’den “söke söke” para alabileceğini söyleyerek “yerli ve milli” söylemiyle çeliştiğini kaydetti.

Kanal İstanbul projesi, içinde kupon araziler, lüks konutlar, köprüler, limanlar gibi müteahhitlik işleri olan, kullanılmasa dahi “maliyeti” uzun yıllar boyunca millet tarafından ödenecek bir rant projesidir” diyen Zeyrek, Türkiye''de yapılacak ilk seçimlerin, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” gibi Kanal İstanbul Projesi” için de bir referandum niteliğinde olacağını savundu.

Deniz Zeyrek’in konuyla ilgili yazısı:

Bir cümledeki üç “iletişim yanlışı”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan''ın, Sazlıdere Köprüsü''nün temel atma törenindeki konuşmasında şöyle bir bölüm vardı:

“Yatırımcıları tehdit ediyorlar. ‘Biz geliyoruz, geldiğimizde size ödeme yapmayacağız, bu yatırımları elinizden alacağız.'' Bankaları tehdit ediyorlar, hızlarını alamayıp projeye ilgi duyan ülkeleri tehdit ediyorlar. Bu ne terbiyesizliktir! Devletlerde devamlılık esastır, bunlar devlet terbiyesi de görmediler. Sizler nasıl devlet yönetimine talipsiniz ya? Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla da alırlar. Bunları da öğren. Bunlar tam manasıyla çaylak. Devlet yönetimi nedir haberleri yok. Bankalara ödeme yapmazmış…”

Dinlerken kulaklarıma inanamadım. Çünkü kurduğu cümlelerin hiçbiri “20 yıldır girdiği her seçimi kazanan”, “Seçimler konusunda adeta özgüven abidesi gibi duran” bir liderin kuracağı türden cümleler değildi.

Erdoğan''ın konuşmasındaki bu paragrafta “siyasal iletişim” açısından tam üç yanlış yapıldığı kanaatindeyim:

Erdoğan''ın açıklamasından Kanal İstanbul Projesi''ne finansman bulunamadığı anlaşılıyor. Erdoğan, bu gerçeği muhalefetin tavrı üzerinden itiraf ediyor.

Yatırımcıların, bankaların, ilgili ülkelerin, 30-40 milyar dolar gibi büyük bir finansmanı sağlama konusunda ihtiyatlı ve çekingen yaklaştığı doğrudur. Ancak bunun nedeni Erdoğan''ın söylediği gibi muhalefetin “elinizden alacağız” tehditleri değil. Asıl baktıkları, Türkiye''nin ve Türkiye ekonomisinin dışarıdan görünümü, hukuk devleti, şeffaflık, öngörülebilirlik ve demokrasi standartları.

Erdoğan''ın kurduğu cümleden, projeyle ilgili yatırımcıların, bankaların ve ülkelerin, yakın gelecekte Türkiye''deki olası bir iktidar değişikliğini kabullendiği sonucu çıkıyor. Oysa seçimler konusunda özgüvenli bir Erdoğan, “muhalefet tehdit ediyor” dedikten sonra yatırımcılara, bankalara ve ilgili ülkelere dönüp “merak etmeyin, onların iktidara geleceği yok, muhatabınız yine biz olacağız” diye seslenirdi.

Erdoğan, son yıllarda bütün siyasal iletişim kurgusunu “yerli ve milli” kavramı üzerine bina etmişti. Böyle bir liderin, yabancıların Türkiye''den “söke söke” para alacağını söylemesi büyük bir çelişki değil mi? “Devlette devamlılık” elbette esastır ama bu proje devletin değil AK Parti iktidarının projesidir. Eğer millet Kanal İstanbul''a ve bu konudaki anlaşmalara karşı çıkan partileri iktidara getirirse, o iktidar o millet adına anlaşmaları gözden geçirebilir. (Ayrıca madem “devlette devamlılık” kavramı esastır, o halde Erdoğan''ın TBMM onayıyla taraf olunan İstanbul Sözleşmesi''nden tek başına çıkmasını nasıl açıklayacağız?)

Kanal İstanbul projesi, içinde kupon araziler, lüks konutlar, köprüler, limanlar gibi müteahhitlik işleri olan, kullanılmasa dahi “maliyeti” uzun yıllar boyunca millet tarafından ödenecek bir rant projesidir.

Türkiye''de yapılacak ilk seçimler, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” gibi Kanal İstanbul Projesi” için de bir referandum niteliğinde olacak.

Millet Kanal İstanbul''a karşı olan partileri iktidara getirirse, iktidarı belirleyen milletin Kanal İstanbul konusundaki kararına da saygı göstermek gerekir.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı, Sazlıdere Köprüsü’nün genel atma töreninde yaptığı konuşmada, “Yatırımcıları tehdit ediyorlar. ‘Biz geliyoruz, geldiğimizde size ödeme yapmayacağız, bu yatırımları elinizden alacağız.'' Bankaları tehdit ediyorlar, hızlarını alamayıp projeye ilgi duyan ülkeleri tehdit ediyorlar. Bu ne terbiyesizliktir! Devletlerde devamlılık esastır, bunlar devlet terbiyesi de görmediler. Sizler nasıl devlet yönetimine talipsiniz ya? Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla da alırlar…” ifadelerini kullanmıştı.

 

İlgili Haberler