Erdoğan’ın ziyaret ettiği Cemevi’nin dedesi Hüseyin Öz: Herhangi bir sohbet olmadı, film platosu gibi kullandılar bizi

Erdoğan’ın ziyaret ettiği Cemevi’nin dedesi Hüseyin Öz: Herhangi bir sohbet olmadı, film platosu gibi kullandılar bizi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaret ettiği Hüseyin Gazi Cemevi’nin dedesi Hüseyin Öz, "Herhangi bir sohbet olmadı, film platosu gibi kullandılar bizi" dedi. Alevi Vakıfları Federasyonu, cemevi yönetiminin kutsal değer ve ritüellerin istismarına sessiz kalındığı gerekçesiyle ihracını talep etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın 8 Ağustos''taki Hüseyin Gazi Cemevi’nin dedesi Hüseyin Öz, "Sağdan soldan dede davet etmişler bilgimiz dışında. Adeta evimizde bizi misafir ettiler. Herhangi bir sohbet olmadı ve taleplerimiz alınmadı. Gelen yurttaşları tanımıyorum. Kendileri getirdiler herhalde. Film platosu gibi kullandılar bizi." ifadelerini kullandı. Ziyaret hakkında açıklama yapan Alevi Vakıfları Federasyonu, cemevi yönetiminin ihracını talep etti.

Cumhuriyet''ten Gökhan Kam''a konuşan Hüseyin Gazi Cemevi dedesi Hüseyin Öz, Erdoğan’ın geleceğini üç gün önceden bildiklerini ancak gizli tutulmasının istendiğini söyledi. Öz, “Bize ‘Cumhurbaşkanı gelecek ancak bakan da gelebilir’ dediler. Vakıf başkanı, vakıf içerisindeki arkadaşlara haber verdiğini söyledi. Fakat dernek üyelerinin haberi olmamış” ifadelerini kullandı.

''TADİLAT NEDENİYLE KALDIRILDI''

Cemevi içerisindeki tabloların yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili Öz, “Resimlerin eski yeri girişte dede postunun arasındaydı. 10 gün önce yerleri değişti. Türbede tadilat vardı, duvarda çatlak olmuştu. Tadilat nedeniyle kaldırılarak diğer duvara kondu. Ziyaretle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Tadilat işlerinde bazı şeyleri İçişleri Bakanı’nın danışmanı Ali Arif Özzeybek planlıyordu. Cemevine daha önce geldiğinde, ‘Resim olmasa daha iyi olur’ dedi. Cumhurbaşkanının oturduğu yerdeki on iki imamları tasvir eden yazılar var, onları Özzeybek getirdi. Resimler şimdi eski yerine asıldı” diye konuştu.

''EVİMİZDE BİZİ MİSAFİR ETTİLER''

Öz, şunları söyledi: “Sağdan soldan dede davet etmişler bilgimiz dışında. Adeta evimizde bizi misafir ettiler. Herhangi bir sohbet olmadı ve taleplerimiz alınmadı. Gelen yurttaşları tanımıyorum. Kendileri getirdiler herhalde. Film platosu gibi kullandılar bizi.”

CEMEVİ YÖNETİMİNİN İHRACI TALEP EDİLDİ

Alevi Vakıfları Federasyonu, Erdoğan’ın ziyaret ettiği Mamak’taki Hüseyin Gazi Cemevi yönetimiyle ilgili, ziyarette kutsal değer ve ritüellerin istismarına sessiz kalındığı gerekçesiyle ihraç talep etti. Federasyon, ziyaretten haberdar edilmediğini ifade ederek, Alevi ritüellerinin istismar edildiğini vurguladı.

Federasyonun açıklaması şöyle:

NE OLMUŞTU?

Erdoğan, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından, 8 Ağustos’ta Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret etmişti. Muharrem orucunun açıldığı iftara gelen Erdoğan’ın ziyareti öncesi AKP’li Mamak Belediyesi tarafından cemevinde tadilat yapıldığı ve ibadet alanının düzeninin değiştirildiği ortaya çıkmıştı. Cemevindeki Mustafa Kemal Atatürk, Hacı Bektaşı Veli ve Hz. Ali’nin olduğu duvardaki resimlerin yerlerinin değiştirildiği anlaşılmıştı. Ziyaretle ilgili vakıf başkanının yönetime bilgi vermediği ve itirazlara rağmen bu organizasyonu yaptığı ortaya çıkmıştı. Erdoğan’ın sadece Alevi dedelerinin oturabileceği posta oturması da eleştirilmişti.

 

İlgili Haberler