Ermeni tasarısı Hollanda meclisinde kabul edildi

Ermeni tasarısı Hollanda meclisinde kabul edildi
Hollanda’da 1915 olaylarıyla ilgili ‘soykırım tasarısı’ mecliste kabul edildi.

Hollanda’daki koalisyon hükümetinin ortaklarından Hristiyan Birliği (CU) tarafından hazırlanan ‘Ermeni soykırımının tanınması’ önerisine Türk kökenli siyasetçiler tarafından kurulan DENK adlı parti dışındaki siyasi partilerden destek geldi.

Yapılan oylama sonucunda kabul edilen karar gereği, Hollanda Parlamentosu 1915 olaylarını bundan böyle ‘soykırım’ olarak niteleyecek. Karar, hükümetin her yıl 24 Nisan’da Ermenistan’ın başkenti Erivan’da yapılan anma törenlerine bakan düzeyinde temsilci göndermesini de öngörüyor. Hollanda daha önce bu törenlere üst düzey siyasi bir temsilci göndermemişti.

Hollanda hükümeti, 1915’te yaşanan olayların soykırım kriterlerine uymadığı görüşünde. Oylama öncesinde de, ‘soykırım’ ifadesinin kullanımına yönelik olarak Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag ile bir oturum düzenlendi. Kaag, ‘soykırım’ ifadesinin kullanılması için Birleşmiş Milletler kararının yanı sıra uluslararası mahkemelerin kararının gerekli olduğu tezini işledi.

Hollanda ile Türkiye arasında 2017’den bu yana gerginlik düzeyi oldukça yüksek. Son dönemde ilişkileri düzeltme amaçlı girişimler olduysa da olumlu sonuç elde edilemedi. Hollanda’nın Türkiye’nin dönmesine izin vermediği Ankara Büyükelçisi Cornelis van Rij’i resmen geri çekme kararı alması mevcut gerginliği farklı bir boyuta taşıdı. 

DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan Hollanda Temsilciler Meclisi’nin bugün 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan kararlarını kınadı.

Dışişleri'nden yapılan açıklama şöyle:

"Hollanda Temsilciler Meclisi'nin bugün 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan kararlar almasını şiddetle kınıyoruz.

Avrupa'nın ortasında Srebrenitsa'da acısı hala dinmemiş soykırıma gözyuman bir ülkenin meclisinin aldığı sözkonusu mesnetsiz kararların ne tarihte ne adalette yeri vardır. Dolayısıyla hiç bir hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yoktur.

Türkiye'nin 1915 olaylarına ilişkin tutumu, tarihi olgulara ve hukuki normlara dayalıdır. Avrupa hukukuna yerleşmiş içtihatlar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları, bu hususta haklılığımızı ortaya koymaktadır.

Diğer yandan, Hollanda Hükümeti'nin, Temsilciler Meclisi'nin soykırıma ilişkin değerlendirmesini uygulamayacağı ve Erivan'da düzenlenen anma törenlerinde temsil edilmenin olayların soykırım olarak kabul edildiği anlamına gelmeyeceği yönündeki açıklamasını not ediyoruz."

İlgili Haberler