Ermenistan maçları torbadan nasıl çıktı?

Bursa Valisi Şahabettin Harput’un Ermenistan-Türkiye maçında Azerbaycan bayrağının stada sokulmasını yasaklaması, tepki üzerine bu yasağı kaldırmasının ardından bu defa FIFA devreye girdi.
FIFA, Türkiye-Ermenistan maçında stada Azerbaycan bayrağı sokulmasını yasakladı!
Haber böyle duyuruldu ama Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, “FIFA delegesi düşüncelerini güvenlik toplantısında paylaştı. Burada FIFA delegesinin yaptığı uyarı var” dedi.
Demek ki karar Türk yetkililerin katıldığı toplantıda verildi!  

* * *

Maça saatler kala Bursa Valisi Şahabettin Harput, “Azerbaycan bayrağına müsaade etmeyeceğiz” açıklaması yaptı.
Vali, “Bizim temel yaklaşımımız Azerbaycan bayrağını kullanarak ve onu istismar ederek, o vesileyle bir kısım sloganlarla Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine, Türkiye-Ermenistan açılım sürecine ve tümüyle bu sürece zarar verebilecek bazı yanlış hareketlere karşı engel olmaktır” gibi sözler de söyledi! 
CHP, MHP ve DSP bu karara anında tepki gösterdi. CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner, “AKP hükümeti Ermenistan ile imzaladıkları protokolden dolayı tepki göreceklerini bildikleri için FIFA’ya böyle bir karar aldırtmış olabilir. Türkiye’de milli bir maçta Azerbaycan bayraklarının açılmasını yasaklayan FIFA, yurtdışında oynadığımız maçlarda açılan Türk dünyasının bayraklarını niye yasaklamıyor?”   diye sordu.
DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit de “AKP kendi yapamadığını, alamadığı kararları uluslararası kuruluşlara aldırtarak burada uyguluyor” dedi.

* * *


Esasen, Türkiye ile Ermenistan’ın “kura” sonucu aynı torbaya düşmeleri ve Ermeni açılımının bu maçlarla birlikte başlatılması tesadüf değil, planlanmış bir süreç gibi duruyor. Erivan’daki maça Türkiye adına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gitmesi, ikinci maçtan önce protokollerin imzalanması ve nihayet Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın Bursa’daki maça gelmesi ve Azerbaycan bayrağı üzerinde önce Türkiye sonra FİFA tarafından kriz çıkarılması da hiç tesadüf gibi durmuyor!
Nitekim gazeteci Etyen Mahçupyan da  “İlişkilerin iki ülkenin milli takımlarının karşılaşmasıyla başladığına ilişkin algı” üzerine bir soru sorulunca “Futbol bahane. O olmasa eskrim müsabakası da bulurduk” dedi.
Mahçupyan, “Bundan sonra sınırın açılmaması bir olay. Açılması beklenti. Ekonomi de ‘beklentinin satın alınması’ diye bir tabir vardır. Şu anda dünya, Türkiye ve Ermenistan toplumu sınırın açılması beklentisini satın almış durumda. Dolayısıyla açılmaması bir problem olarak ortaya çıkacak artık” dedi.
Mahçupyan’a göre Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmesini kimse satın almıyor!

* * *


Fakat gerçekte hangi beklentinin satın alındığını Washington Post gazetesi, “Bir Sınırı Açmak” başlıklı başyazısında açıkladı.
Yazıda Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmanın Batı’ya gaz ve petrol ihracına yönelik yeni koridorların yolunu açmaya yardım edeceği görüşü ifade edildi.
Karabağ konusunda ise, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu ‘donmuş sorun’un çözümünün, Ermenistan ile varılan anlaşmada bir önkoşul olmasını reddederek, ‘cesur’ bir adım attığı” görüşü savunuldu.
Demek ki petrol şirketleri bir karara vardı, uygulaması Türkiye’yi yönetenlere düştü!

Yazarın Diğer Yazıları