Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Ermenistan Seçimleri

Lafa gelince  ’Adriyatik’ten Çin Denizi’ne’, ’Bölgenin vazgeçilmez yıldızı’vs sözlerle Türkiye’nin büyüklüğü, çevresindeki etkileri konusunda bizi bile kandıran beylik sözler on yıldır protokol konuşmalarından icraata geçirebilmiş değil. Gazete ve televizyon haberlerinde Kenya’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine itiraz eden kabileler arasındaki vahşet görüntüleri hariciyedeki monşerleri ürkütüyormuş.
Taşnakların işgalinde olan iktidar ile Ermenistan’ı dünyaya açmayı tasarlayan ılımlı muhalefet arasındaki hayati seçimle ilgilenen bir Allah’ın kulu olmayınca canım sıkıldı. Kaçmaktan kovalamaya, işten güçten fırsat bulup araştırma da yapamazdım. Ama başta Kafkaslar olmak üzere eski Sovyetler Birliği konusunda uzmanlığı tartışılmayan dostum İ. Kerimli’yi aradım. Bazen Azerbaycan’da bazen Moskova’da karşılaştığım Kerimli’ye Ermenistan’daki seçimi sordum. Ayrıntılı bir rapor yazmak için bir gün süre isteyen dostuma, ’şeytan ayrıntıda gizlidir ama acil genel durumu anlat’deyince bir saat geçirmeden el yazısı ile belge geçerime iki sayfalık not düştü.

ERMENİSTAN’DA SEÇİM ARİFESİNDE DURUM
“18 Şubat 2008 yılı Ermenistan Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacaktır. Ermenistan Cumhuriyet Merkez Seçim Komisyonu, 9 siyasi şahsın kaydını yapmıştır: Ermenistan Cumhuriyet Partisi lideri Başbakan Serj Sarkisyan;  eski Meclis Başkanı Vaan Ovannisyan; Milli Birlik Partisi Başkanı Artaşes Gegamyan; Halk Partisi lideri Tigran Karapetyan; Ermenistan ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan; Milli Demokratik Birlik adına Vazgen Manukyan; Dağlık Karabağ Cumhurbaşkanı sabık danışmanı Arman Melikyan; Orinats Yerkir Partisi lideri Artur Bağdasaryan ve Milli Birlik Partisi Başkanı Aram Harutyunyan.
Cumhurbaşkanlığının asıl adayları Serj Sarkisyan ve Levon Ter Petrosyan’dır. S.Sarkisyan, Ermenistan - Türkiye uzlaşmasına karşı ve Karabağ anlaşmazlığının çözülmesinde sert pozisyon taraftarı olan bir politikacıdır. Onun Karabağ’la ilgili pozisyonu Azerbaycan’la anlaşmazlıkta hiçbir anlaşmaya razı olmamaktır.
Levon Ter Petrosyan, liderliğiyle tanınmış bir siyaset adamıdır. O, Karabağ probleminin çözülmesinde Azerbaycan’la anlaşmaya hazır olduğunu açıkça belirtmiştir.  Ermenistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Ter Petrosyan, Türkiye ile uzlaşma komisyonunun kurulmasında ilk adım atan siyaset adamı ve aynı zamanda hudutların açılması taraftarıdır. Cumhurbaşkanı seçildiği takdirde onun seçeceği yol, nn kısa zaman içinde Ermenistan’ın Avrupa’ya entegrasyonudur.
Ter Petrosyan, destekçileri tarafından organize edilen mitingde konuşma yaparken, seçimlerde kazanırsa ülke için gerekli olan reformların 3 yılda bitirileceğini ve bundan sonra vaktinden önce görevinden ayrılıp ülkede serbest demokratik seçimler yapılacağını söylemişti. Ancak gerçekten bunları yapmak niyetinde değildir. Ter Petrosyan’ın bu vaadini seçimlerde daha fazla taraftar kazanmak için başvurduğu bir hareket olarak nitelendirmek mümkündür.
Ermenistan’da yapılacak Cumhurbaşkanı seçimlerinin ilgi çekici iki tarafı vardır: Birincisi, rakip partiler arasında birbirlerine karşı tertip edilen her tür provokasyon ihtimali; ikincisi, Cumhurbaşkanı seçimlerinde ikinci tur yapıldığı takdirde iki aday, yani bugünkü Başbakan ve eski Cumhurbaşkanı, seçimlere devam ederse diğer parti liderlerinin kendi taraftarlarına hangisine oy vermelerini tavsiye edeceğidir. Bunlar hala belli değildir
Yazan: İ. Kerimli”
Yukarıdaki ifadeler İ. Kerimli’ye ait. Burnumuzun dibinde ve yıllardır çözülmeyi bekleyen sorunlarla boğuşan Ermenistan’da durum bu. Kimbilir iktidar yalakalığından, protokol balolarından vakit bulamayan yetkililerin dikkatini çeker de Ermenistan’da kim seçilirse, Türkiye ve Azerbaycan’ın yararına olur diye kafa yorar. Ne dersiniz?

Yazarın Diğer Yazıları