Erol Mütercimler imam hatip sözleriyle ilgili hakim karşısına çıktı. İşte Mütercimler’in savunması

Erol Mütercimler imam hatip sözleriyle ilgili hakim karşısına çıktı. İşte Mütercimler’in savunması
Katıldığı bir televizyon programında İmam Hatip Lisesi mezunları hakkındaki sözleri nedeniyle "Halkın bir kesimini sosyal sınıf din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan 9 aydan 1 yıl 6 aya kadar kadar hapsi istenen Erol Mütercimler hakim karşısına çıktı. Mütercimler, "Bu davadaki sözlerim öz düşüncem olmadığı için savunmuyorum” diyerek beraatini istedi.

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, sanık Erol Mütercimler 4 avukatıyla katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ve İlim Yayma Cemiyeti ile KADEM'in de aralarında bulunduğu 9 müştekiyi ise avukatları temsil etti.

Savunma yapar sanık Erol Mütercimler, iddianamede belirtilen televizyon programındaki sözlerin kendisine ait olduğunu söyledi.

İfadesinde kesinlikle kasıt olmadığını belirten Mütercimler, şöyle devam etti:

"Benim hocalıkta 42 yılım bitti. 23 yıldır kesintisiz olarak televizyondayım. Öğretim üyeliği, meslek hayatım ve programcılığım bölümünde zaman zaman imam hatiplerle ilgili tartışmalar yapıldı. Ben de bu tartışmalara katıldım. Ben bütün konuşmalarımda o okulların yapısı, müfredatı, ders kitapları, öğretmenlerin niteliği ve okulların sayısı konusunda devamlı eleştiride bulundum ve nasıl iyileştirileceği hususunda bir öğretmen olarak daima düşüncelerimi paylaştım."

Hocalığı sürecinde imam hatip okullarının gereksiz olduğunu hiçbir zaman söylemediğini, tam tersine bu okulların bir cumhuriyet projesi olduğunu her zaman dile getirdiğini ifade eden Mütercimler, 6 ayrı üniversitede öğretim üyeliği yaptığı dönemlerde karşısına çıkan yüzlerce imam hatip mezunu öğrenciye de hiçbir zaman bu tür söylemlerde bulunmadığını anlattı.

'ÜNİVERSİTE HOCALIĞIMDAN İSTİFA ETTİM'

Dava konusu talihsiz sözlerinin programın başlamasından 3 saat 40 dakika sonra, programın bitmesine yakın söylendiğini anlatan Mütercimler, programda kafasında tasarladığı sözleri yanlış aksettirdiğini ve yanlış anlamaya sebebiyet verdiğini belirtti.

BERAATİNİ İSTEDİ

Mütercimler, savunmasında şunları kaydetti:

"Ben 'Bu işin altından nasıl kalkacağız?' anlamında söz söyleyecektim. Sözleri söyledikten sonra diğer katılımcılardan da bir tepki gelmedi. Bir tepki gelseydi, ben deneyimli bir programcıyım, o kadar yıllık hocayım, düzeltmemi yapardım. Ben bu cümlenin bu şekilde kullanımını ertesi gün saat 11.00'de asistanımın uyarısıyla öğrendim. Daha sonra izleyince hemen oturdum ve kamuoyundan özrümü içeren basın açıklaması yazdım. Bu çeşitli internet sitelerinde yayımlandı. Bununla yetinmedim bazı televizyonlardaki haberlere katılarak bu özrümü kendi sesimle yineledim. Aynı zamanda çıktığım televizyondaki programa gönderdim. Veyis Bey bu açıklamamı programda okudu. Bununla da yetinmeyerek yaklaşık 16 yıldır eğitim verdiğim üniversite hocalığımdan istifa ettim. Kasıtla söylemiş olsaydım, ben burada bu düşüncemi bedeli ne olursa olsun sonuna kadar savunurdum.

Ergenekon'dan yargılandım. Orada da konuşmalarım suç olarak karşıma çıktı. Bunu göğsümü gere gere savundum ve 8 yıl 9 ay hapis cezası aldım. Ben düşünce ve tezlerimi her zaman savundum ancak bu davadaki iddia konusu sözlerimi öz düşüncem olmadığı için savunmuyorum. Kesinlikle o cümlede bir kastım yoktur. Huzurunuzda bu cümlemden ötürü üzülen insanlardan tekrar özür diliyorum. Ben bir suç işlemediğimi düşünüyorum. Bu nedenle beraatimi talep ederim."

İlgili Haberler