Esad’tan Türkiye’ye tehdit ''karşılık vermekten çekinmeyiz''

Esad’tan Türkiye’ye tehdit ''karşılık vermekten çekinmeyiz''
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rus yayın kuruluşu Russia Today'e (RT)' verdiği röportajda Türkiye'nin olası askeri harekâtına imkanlar dahilinde askeri yanıt vermekten çekinmeyeceklerini söyledi, halk direnişi vurgusu yaptı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rus yayın kuruluşu Russia Today''e (RT) verdiği röportajda bölgedeki son gelişmelerle önemli açıklamalarda bulundu.

Deutsche Welle''de yer alan habere göre etnik grupların Suriye''de tarih boyunca yaşamış ve çoğunluğu "vatansever" gruplar olduğunu belirten Esad, diğer yandan "başta Amerikalılar olmak üzere başkalarının ajanı olarak işlev gören, vatansever olmayan" bir kesimin de olduğunu ifade etti. Esad, kanton ya da federasyon formuna dönüşen etnik gruplar kavramının bölünmenin başlangıcı anlamına geleceğini ve buna izin vermeyeceklerini kaydetti.

Esad, "Kapı herkesle diyaloğa açık ama sizin ajan olarak, özellikle de Amerikan ajanı olarak tanımladıklarınız bunun dışında mı?" sorusuna "Bazen ajanlarla bile muhatap olmanız gerekiyor" yanıtını verdi.

Suriye''de son dönemde Amerika Birleşik Devletleri  destekli gruplar ile Esad rejimi arasında olası bir Türk askeri harekatına karşı görüşmeler yürütüldüğü kamuoyuna yansımıştı.

HALK DİRENİŞİNDEN BAHSETTİ

Esad, Şam''ın elinde topraklarını geri almak için ne tür kartlar var?" sorusuna, "Ülkenin doğusunda Amerikalıların emri altında ve onlar adına, dolayısıyla Suriye halkının birliğine karşı faaliyet gösteren güçler var. Bu bölgelerde halkın büyük çoğunluğu bu sapkınlığı reddediyor ve doğal bir tepki olarak halk direnişinin başladığını, bu güçlerle yerel halk arasında bir ihtilafın geliştiğini görüyoruz. Ajanlar orada bulunduğu sürece işgalci de gücünü koruyacaktır. Bu nedenle önce bu ajanların temizlenmesi, zayıflatılması gerekiyor.Sonrasında halk direnişinin güçlenmesiyle işgalci de otomatikman bölgeyi terk edecektir. Özellikle gerekli askeri kapasiteye sahip olmadığınızda bir işgal karşısında çözüm, halk direnişidir" yanıtını verdi.

"TÜRKİYE''YE KARŞILIK VERMEKTEN ÇEKİNMEYİZ"

Esad, "Türkiye''nin Suriye''nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturma planlarıyla ilgili ne yapmayı düşündüğü" sorusunu da, "İki konu aynı çerçevede. Tabii ki Suriye ordusu ülkenin her bölgesinde konuşlu değil. Ama konuşlu olduğu bölgelerde ve koşulların doğrudan askeri karşılaşmaya izin verdiği durumlarda çekinmeyiz. 2,5 yıl önce Suriye ve Türk orduları karşı karşıya gelmişti. Askeri kapasite elverdiği sürece bu yeniden gerçekleşecektir" diye yanıtladı.

 

İlgili Haberler