Eşek adası ve yoksulun sırtından doyanlar...

Adıyaman-Gaziantep notları
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sürecinde ikinci defa Adıyaman’a geldi ve bu defa Kâhta ilçesinde miting yaptı.
Kılıçdaroğlu Adıyaman’ın su dolu barajları olduğunu ama tarlalarının sulanmadığını belirterek, “İstanbul’a kanal yapacağına gel önce Adıyaman’a su kanalı yap” dedi.
Kılıçdaroğlu, Kâhtalıların yaz gelmesiyle birlikte mevsimlik işçi olarak çalışmak için yollara düştüğünü hatırlatarak “Bu insanların Kâhta’yı terk etmesinin tek sebebi işsizlik ve yoksulluktur. İşsizlik ve yoksulluğu yeneceğiz, tek bir çocuğun bile yatağa aç girmediği güzel Türkiye’yi kuracağız, bunu yaparken de kimseyi ötekileştirmeyeceğiz” diye vaadlerini tekrarladı. Kılıçdaroğlu, “Adıyaman’ın güzel tütünü” nü de unutmadı ve “Amerikan tütünü yerine Kâhta’nın, Adıyaman’ın tütünü olsa daha iyi değil mi? Bizim insanımız çalışsa, üretse, alın teri dökse, gelir elde edip çocuğuna helal lokma yedirse daha iyi değil mi? Bunu yapmıyorsunuz, Kâhtalı vatandaşı ırgat olarak başka yerlere gönderiyorsunuz!” diye konuştu. Adıyaman mitinginde de Kılıçdaroğlu, Aşık Mahzuni’nin “Yoksulun sırtından doyan doyana” türküsü eşliğinde aynı konuları gündeme getirmişti.

***

Adıyaman, bütün bu yoksullaşmaya karşı, mynet.com’un ciddi bulduğum anketine göre AKP’ye yüzde 43 oranında destek vermeye devam ediyor. CHP, yüzde 23’lerde; MHP yüzde 11 civarında. Has Parti’nin oyları da Adıyaman’da yüzde 7 görünüyor.
Batman ve Şırnak’ta BDP’nin bağımsız adayları yüzde 50 civarında bir oy alacak’85 Batman’da AKP yüzde 36, CHP yüzde 11 civarında seyrediyor. Şırnak’ta da AKP yüzde 32 ile ikinci, MHP yüzde 8 ile üçüncü, CHP yüzde 7 ile dördüncü durumda..

***


Gaziantep, Kemal Kılıçdaroğlu’nu karşılamaya hazırlandığı sırada işadamı Bülent Özkeçeci de beni misafir etmek istediğini söyledi. Özkeçeci’ye göre Gaziantap’te 12 milletvekilinin 8’ini AKP, üçünü CHP, birini ise MHP alabilir.
Özkeçeci benim için şu değerlendirmeyi yaptı:
“CHP Gaziantap’te çok önemli bir ön seçim yaptı ve herkesin takdir ettiği, defosuz, etkili adayları seçti. İlk 4 aday mükemmeldi, ancak pek tanımadığımız eski Bolu valisi Ali Serindağ ve Cennet Süzer kontenjan olarak atandı. Sonuçta birinci sırada Mehmet Şeker ve üçüncü sırada İrfan Kaplan son derece kaliteli, temiz, dürüst insanlar. Hataları çok olmasına rağmen kırsalda etkisi olan Celal Doğan destek verirse CHP dört milletvekili de çıkarabilir.
BDP’nin Akın Birdal’ı Gaziantep’e harcamak için gönderdiğini düşünmüyorum, gerekli 55-60 bin oy sayısına çok yaklaşacağını tahmin ediyorum. Kaybederse bir-iki bin oy farkıyla kaybedebilir. Kazanırsa oylar AKP’den gider. Vanlı Hüseyin Çelik, doğulu vatandaşların oylarını alamayacak gibi.
Gaziantep’te çok önemli bir şekilde Gülen cemaatinin etkisi var. Çok önemli sermaye grupları destek veriyor. Önemli sayıda cemaatin yurtları ve esnaf grupları var. Organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firma sahiplerinin çoğunun iktidara karşı zaafiyeti var.”
mynet.com’un anketine göre Gaziantep, Özkeçeci’yi yanıltacak. Zira AKP’nin oyları yüzde 41’e gerilemiş durumda. CHP yüzde 31, MHP ise yüzde 17 civarında. Akın Birdal’ın oyları ise yüzde 4..

***


CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Kılıçdaroğlu’ndan önce Gaziantep’e gelerek muhtarlarla toplantı yaptı; bir bilgi verdi ve “Tayyip Erdoğan ‘Bolu ilindeki Karakadı Camisi İsmet Paşa döneminde ahır yapıldı’ dedi. Bu koca bir yalan. Bu cami 1600’lere dayanan çok eski bir cami. Ben, Bolu’yu çok iyi tanıyorum. 1944’te meşhur Bolu depremi oluyor, Bolu yerle bir oluyor. Caminin de minaresi yıkılıyor. Sonra bu cami öncelikle bir erzak deposu, sonra kütüphane olarak kullanılıyor. Sonra onarılıyor, 1999 depreminde cami tekrar yıkılıyor. Bu tür iftiralarla halkın manevi duygularıyla oynamak gerçekten büyük günah” dedi.
Kılıçdaroğlu’na sorular
Bu arada okurlar da Kılıçdaroğlu’na sorulması gereken soruları
sıralıyor. 
- Mesela bir okur, “Eşek adasının Yunanistan tarafından işgaline niçin hiç değinmiyor?” diye soruyor. Bir başkası da “Siz bunu niçin Kılıçdaroğlu’na sormuyorsunuz?” diye sitem ediyor. 
- Burçak Çağla, “Tek bir soru sormak istiyorum; PKK’nın üst düzeyinden şu anda ordunun generalleri kadar yakalanıp içeri alınan oldu mu? Savaşta bir ülkenin generalini esir almak en zor iştir ama Türkiye kendi generallerini esir verdi zaten! Herhalde tüm generaller içeri atılınca büyük abi devlete ‘Tamam gelebilirsiniz her şey müsait’ denilecek” diyor. 
- Başka bir okur, “Özerklik, AKP’nin programında var başlıklı yazınızı okudum. Neden bunları Kemal Bey halka açık bir şekilde söylemiyor? Başlık olarak veriyor. Ayrıntı yok!” serzenişinde bulunuyor.

Yazarın Diğer Yazıları