Eski Adalet Bakanı'ndan çarpıcı iddia

Eski Adalet Bakanı'ndan çarpıcı iddia
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, ittifak oylarının hesaplanmasına çok karmaşık yöntem getirildiğini, Anayasa'daki eşitlik ilkesine aykırı hükümlerin bulunduğunu söyledi.

Fatih Erboz/Ankara

İttifak yapan partilerin toplam oyları üzerinden yüzde 10 barajını aşacağını hatırlatan Türk, tek başına seçime giren partiler ile ittifak partileri arasında bir eşitsizlik oluşacağını kaydetti.

Mühürsüz oy pusulaları konusunda 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumda Yüksek Seçim Kurulu'nun kendisini kanun koyucu yerine koyarak, faturanın seçmene çıkarılamayacağını söylediğini, halk oylamasının sonucunu etkileyebilecek nitelikte bir karar aldığını ifade etti.

YSK'nın filigranının daha önceki kanunda da olduğunu anımsatan Türk, şöyle dedi: "Halk oylamasında uygulanmayan hüküm değiştiriliyor, 298 sayılı kanunun geçersiz kabul ettiği oy pusulaları şimdi geçerli kabul ediliyor. Bunun isabet derecesi tartışmalı oldu. Engelli vatandaşlara sandık götürülmesi var. Özel görevliler getirip götürecek, dışarıda tahribat olmaması için dikkatli olunması gerekir."

Sami Türk, CHP'nin seçim mevzuatındaki değişiklik için Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruyu mahkemenin dikkatle değerlendirmek durumunda olduğunu da belirtti.

Seçimin güven içinde yapılması, seçmenin oyunu özgürce kullanabilmesinin demokrasi açısından önemli olduğunu söyleyen Türk, şöyle devam etti: "Şu anda neyi bir iptal edeceğini bilmiyoruz. İttifak oylarının hesaplanması ile ilgili bir karar alınırsa yeni bir düzenleme yapılması gerekir. Aynı apartmanda oturanların farklı seçim bölgelerinde oy kullanması düzenlemesi tartışmalı."