Telefonunuz eski ise ve Android ise buraya bir göz atın! Eski Android telefonlar nasıl hızlandırılır?

Telefonunuz eski ise ve Android  ise buraya bir göz atın! Eski Android telefonlar nasıl hızlandırılır?
Markası ne olursa olsun Android telefonunuzdaki gizli bir menüyü açabilir ve Android Geliştirici Seçenekleri menüsüne erişim sağlayabilirsiniz. Burada kullanıcıların bazı özelleştirmeler yaparak, cihazlarında aldığı deneyimi iyileştirmesi de mümkün.

Android telefonlarda mutlaka değiştirilmesi gereken geliştirici seçenekleri neler?

Mediatrend için güvenli bir şekilde bu özelliği nasıl aktif edeceğinizi ve cihazınıza zarar vermeden hangi ayarları değiştirebileceğinizi derledi.

Android Geliştirici Seçenekleri nasıl açılır?

Herhangi bir ayarı değiştirmeden önce yapmamız gereken ilk şey geliştirici seçeneklerini aktif hale getirmek olmalı. Sandığınızın aksine bu ayarlarda kolaylıkla değişen bir şey değil. Her kullanıcının buna erişmesini istemeyen Google, söz konusu ayarları gizlemek için elinden geleni yapıyor.

Geliştirici seçeneklerini açmak için ise izlemeniz gereken adımlar şunlar:

-İlk olarak telefonunuzdaki Ayarlar kısmına girmeniz gerekiyor

-Daha sonra ise Sistem menüsüne girmelisiniz

-Burada yer alan Telefon hakkında seçeneğine dokunun

-Son olarak ise Derleme numarasına ”Artık bir geliştiricisiniz” bildirimi görene kadar dokunun

Animasyon süreleri ile eski Android telefonunuzu hızlandırın

Eğer telefonunuz eski donanımlara sahipse, bir süre sonra ciddi ölçüde yavaşlayabilir. Böyle bir sorunla karşı karşıya kalırsanız, cihazınızı bir nebze olsun hızlandırmak için animasyon ölçeklerinde değişiklik yapabilirsiniz. Uygulama açarken ve farklı bir pencereye geçerken göreceğiniz animasyon süresi kısaldığında çok daha akıcı bir deneyim elde edeceksiniz.

Arka plan işlemlerini sınırlayarak şarj performansınızı artırın

Android Geliştirici Seçenekleri ile telefonunuzun pil ömrünü de iyileştirmek mümkün. Bildiğiniz üzere arka planda çalışan uygulamalar cihazınızın kaynaklarını tüketmeye devam ediyor. Özellikle eski modellerde sorun yaratan bu durum, Arka Plan İşlem Sınırlama seçeneği ile son buluyor. Buradan arka planda çalışan uygulamaların sayısını kısıtlayabilir ya da tamamen kapatabilirsiniz. Böylelikle performansta ciddi bir artış yakalayabilirsiniz.

OEM kilidini açarak özel ROM yükleyin

Android Geliştirici Seçenekleri menüsünden yapılabilecek en büyük değişikliklerden biri de telefonunuzun arayüzünü değiştirmek. Söz konusu ayarlardan OEM kilidini açarak, dilediğiniz ROM’u kullanabilir eski telefonunuzun performansını ilk günkünden bile daha iyi hale getirebilirsiniz. Ancak bu ayarı yapmadan önce araştırmanızı dikkatli yapmanız ve risklere hazır olmanız gerekir. Bir diğer önemli detay ise OEM kilidini sadece ROM yüklemeden önce açık hale getirmek. Bu özelliğin aynı zamanda telefonunuzu saldırılara karşı koruduğunu da unutmamak gerek.

Uyanık Kal Modu

Bu seçenek etkinleştirildiğinde akıllı telefonun ekranı şarj cihazına takılması durumunda da açık kalır. Asıl odak noktası geliştiriciler olsa da sosyal medya platformları gibi uygulamalardan gelen anlık bildirimleri görmek isteyen standart kullanıcılar için de oldukça kullanışlı olabilir.

Çalışan hizmetler

Android geliştirici seçenekleri arasında yer alan bu özellik sayesinde akıllı telefonlarda çalışan hizmetlerin ve uygulamaların ne kadar RAM kullandığını görebiliyorsunuz. Aynı zamanda ilgili uygulamaların üzerine tıklayarak RAM kullanımına dair daha detaylı bilgi de alabilirsiniz.

USB hata ayıklama

Android geliştirici seçenekleri denince akla ilk gelen ayarlardan biri de USB hata ayıklama diyebiliriz. Bu özellik, Android cihazların bilgisayarlarda arabirim oluşturmasına imkan sağlıyor. Bu sayede uygulama yükleme, veri toplama ve hatta cihazı rootlama gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor. Ancak unutmayın, bu seçeneği güvenlik nedeniyle ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda etkinleştirmeli, daha sonra kapatmalısınız.

4x MSAA’yı zorla

Üst düzey özelliklere sahip bir akıllı telefonunuz varsa, Android geliştirici seçenekleri arasında yer alan 4x MSAA’yı zorla ayarını aktif hale getirerek daha iyi bir görüntü kalitesi elde edebilirsiniz. Ancak bununla doğru orantılı şekilde FPS düşecek ve pil tüketimi de artacak.

Hata raporu oluşturma

Akıllı telefonlarda yaşanan hataların ve sorunların kapsamlı bir raporunu oluşturarak kullanıcılara sunan bu özellik, bazı cihazlarda etkileşimli rapor ve tam rapor olmak üzere iki farklı seçenekle çalışıyor.

GPU oluşturmayı zorla

Uygulamalarda 2B donanım hızlandırıcıları etkinleştirmek için kullanılan bu ayarda akıllı telefon, GPU’yu tam olarak kullanır ve CPU üzerindeki yükü hafifletir. Ancak bu ayarın dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğini de belirtmekte fayda var.

USB yapılandırması

Geliştirici seçenekleri arasında bulunan USB yapılandırması, telefonun USB kabloyla PC’ye bağlandığında bağlantı türünü değiştirmenize yarıyor.

İlgili Haberler