Eski Bakan Yaşar Yakış’tan ABD açıklaması

Eski Bakan Yaşar Yakış’tan ABD açıklaması
AKP iktidarının ilk Dışişleri Bakanı olan Yaşar Yakış, Türkiye ve ABD arasında süren gerginlikle ilgili konuştu. Yakış, iki liderin söylemlerinin çözümden uzak olduğunun altını çizdi.

AKP iktidarının ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye ve ABD arasındaki kriz hakkında konuştu. İlişkilerin gerilmesinin iki tarafın da hatalarından kaynaklandığını belirten Yakış, Erdoğan’ın söylemlerinin çözüm üretmekten uzak olduğunu söyledi. Yakış ayrıca Ankara-Washington hattında yaşanan krizde kaybedenin Türkiye olduğunu belirtti.

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Yakış, ABD’nin Türkiye ile olan ilişkilerini iç siyaset malzemesi yaptığını vurgulayarak “Elbette ABD'nin de hataları var. Türkiye ile ilişkileri tam bir iç siyaset malzemesi yaptılar. Kasım'da ABD'de seçim var ve Rahip Brunson'ın arkasındaki Evangelistlerin bu seçimlerde büyük etkisi olacak. ABD bu yüzden Türkiye'ye ağır baskı yapıyor. Türkiye zarar görürken, ABD'de de yara alıyor ancak ABD'nin gördüğü zarar yüzde bir ise Türkiye'nin gördüğü zarar yüzde 50'yi geçiyor. Türkiye'nin tüm bunları iyi okuyan bir diplomasi ile dünyayı anlamaya çalışması gerekirdi. Ne yazık ki son dönemde; diplomasideki incelikleri bilen, hükümete doğru tavsiyeler veren diplomatlara aktif görev verilmedi” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE, NATO’NUN GÜÇLÜ BİR ÜYESİ OLARAK KALMALI”

İki liderin karşılıklı söylemlerinin çözüm üretmekten uzak olduğunun altını çizen Yakış “Trump Erdoğan'ın bam teline dokunan açıklamalar yaptıkça Erdoğan da altta kalmak istemiyor. ABD ile bir onur meselesi yaşandığını söyleyip, halktan destek istiyor. Ancak bu söylemin krize acil çözüm üretmesi mümkün görünmüyor. Türkiye'nin NATO'nun karşısına yeni müttefiklerle çıkmaya çalışması ise son derece tehlikelidir ve tarihi bir yanlış olur. Ankara-Washington krizi derinleştikçe NATO müttefiklerinin Türkiye'ye güveni ciddi şekilde sarsılacak ve Türkiye'nin dahil olmadığı toplantılarda kararlar almaya başlayacak. Türkiye'nin NATO'daki konumu, pozisyonu tamamen zarar görecek. Bu yüzden Türkiye'nin NATO'ya alternatif müttefik aramak yerine NATO'nun güçlü bir üyesi olarak kalıp, Rusya ve Çin'le de iyi ilişkiler götürmesi şarttır. Yoksa Türkiye'nin daha tehlikeli sulara sürükleneceği aşikardır” dedi.

“TÜRKİYE YANLIŞ TARAFTA YER ALDI”

Türkiye’nin Suriye meselesine gereğinden fazla bulaştığını belirten Eski Bakan Yaşar Yakış sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, Ortadoğu batağına gerektiğinden fazla bulaştı, yanlış tarafta yer aldı. Zaman zaman doğru tarafta olduğunu düşündü ancak arkasına uluslararası camiayı alamadı. Ofsayta düştü. Dünya ülkeleri, Suriye'de aşırı İslamcılara gönderdikleri silahların yanlış ellere gittiğini görünce desteklerini kestiler. Ama Türkiye böylesi desteğini en yavaş kesen ülkelerden oldu. Şimdi İdlib'te büyük bir sınavla karşı karşıya Türkiye. İdlib'te aşırı radikallerin destekçisi görünüyor. Suriye rejimi İdlib'i de aşırı radikallerden kurtarırken, ordaki aşırı dinciler ya öldürülecek ya da Türkiye'ye gelecek. Türkiye'ye gelenlerin arasında Çeçen varsa, Rusya onları isteyecek. Peki Türkiye onları iade ederse, o insanlar idam edilecek. Türkiye, diyelim o insanları iade etmedi, onları Türkiye içinde rehabilite edebilecek mi? Aynı şekilde Doğu Türkistan Tugayı birlikleri, Sultan Murat Tugayları var İdlib'te. Suriye'deki rejimin 'terörist' dediği bu insanlar için ne yapabileceğini düşündü mü Türkiye? Açıkçası, ABD ile kriz tırmandıkça Türkiye'nin Suriye'de olanı biteni algılaması, yürütmesi daha da zorlaşacak. Türkiye, son dönemde dış politikadaki bir dizi hatasının bedelini bugün ağır ödüyor."