Eski Dışişleri Bakanı olarak bilinen Mümtaz Soysal kimdir?

Eski Dışişleri Bakanı olarak bilinen Mümtaz Soysal kimdir?
Uzun zamandır Alzheimer tedavisi gören eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr Mümtaz Sosyal hayata gözlerini yumdu. Vefatı sonrasında Mümtaz Soysal’ın kim olduğu internet kullanıcıları tarafından en çok arananlar arasında yer aldı. Mümtaz Soysal’ın hayatına dair detaylar haberimizde…

Alzheimer tedavisi gören Prof. Dr. Mümtaz Soysal amansız hastalığa yenildi. Hukukçuluğuyla bilinen Mümtaz Soysal, bazı gazetelerde yazılar kaleme alınması ile de tanınıyor. Öte yandan Mümtaz Soysal, anayasa ve demokrasi ile ilgili çok sayıda kitap yazdı.

Mümtaz Soysal, dün Zincirlikuyu Mezarlığı'nda kılınan cenaze namazı ile son yolculuğuna uğurlandı.

Alzheimer ile mücadele eden Mümtaz Soysal, yaşamını yitirdiğinde 90 yaşında olduğu biliniyordu.

İŞTE MÜMTAZ SOYSAL’IN MÜCADELE İLE GEÇEN YAŞAMI!

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde hayata gözlerini kapayan Prof. Dr. Mümtaz Soysal, 1961 Anayasası'nın yapıcıları arasında olduğu biliniyordu.

Anayasa ve demokrasi üzerine eser veren Prof. Dr. Mümtaz Soysal, 15 Eylül 1929'da Zonguldak'ta dünyaya geldi. Mümtaz Soysal, Galatasaray Lisesi'ni 1949 yılında bitirdi. Mümtaz Soysal, ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni 1953 yılında tamamladı.

Mümtaz Soysal, 1954 yılında Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde asistan olarak görev yapmaktayken fark dersi sınavlarını başarı ile tamamlayarak, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden de diploma aldı.

1956'da SBF'de asistan olarak göreve başlayan Mümtaz Soysal, 1958'de siyasal bilimler alanında doktora çalışmasını bitirdi. SBF'de Anayasa Hukuku profesörü olarak uzun yıllar derslere girdi.

Mümtaz sosyal Temsilciler Meclisi’nde de görev aldı. Mümtaz Sosyal burada, 6 Ocak 1961 - 25 Ekim 1961 yıllarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) temsilcisi olarak Anayasa Komisyonu üyeliği görevini üstlendi.

1963 yılında SBF'de doçentlik yapan, 1969'da profesör olan Mümtaz Soysal, 1971 yılında aynı fakültenin dekanlığına atandı. 12 Mart Muhtırası'nın ardından 18 Mart 1971'de dekanlığı esnasında, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nca gözaltına alındı. Sonrasında Mümtaz Soysal tutuklandı.

1968'den yılında beri okuttuğu ve o anayasasını mimarlarından birisi olmasına rağmen komünizm propagandası yapmakla itham edildi, 6 yıl 8 ay ağır hapis, 2 ay 20 gün Kuşadası'nda emniyet gözetimi altında bulundurulmaya ve kamu haklarından sonsuza kadar mahrumiyetten hüküm giydi.

14.5 ay Mamak Cezaevi'nde kalan Prof. Dr Mümtaz Soysal Mamak Cezaevi'nde iken yazar Sevgi Soysal ile evlendiği görüldü. Prof. Dr. Mümtaz Soysal’ın eşi Sevgi Soysal ise, 1976 yılında vefat etti.

1962 yılında arkadaşlarıyla birlikte Sosyalist Kültür Derneği'ni açılışını yaptı. 1969-1971 yılları arasında Akdeniz Sosyal Bilim Araştırma Konseyi Başkanlığını görevini yapan Mümtaz Soysal, 1974-78 arasında Uluslararası Af Örgütü ikinci başkanlığı görevlerinde bulundu.

1979'da BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Uluslararası İnsan Hakları Öğretimi Ödülü'nü layık görüldü.

15 Temmuz 1983 gününde ASALA mensuplarının yargılandığı davaya Türk mağdurları temsilen müdahil taraf uzman tanık olarak katıldı.