Eski Google çalışanı, UBER casusluğu ile suçlanıyor

Eski Google çalışanı, UBER casusluğu ile suçlanıyor
Sürücüsüz (otonom) otomobillerin öncü isimleri arasında yer alan eski Google çalışanı Anthony Levandowski, eski şirketinin sırlarını Uber'e taşımakla suçlanıyor.

Anthony Levandowski, akıllı otomobil sektöründe yer alan önemli isimlerden biri olarak anılıyor. Daha önce Google’ın çatı şirketi olan Alphabet bünyesinde Waymo üzerinde çalışan Levandowski, şirketten ayrıldığında kendi otonom araç firması OttoMotto’yu kurmuştu. Bu firma daha sonra Uber Teknoloji tarafından satın alınmıştı. 

ABD'de kamuoyuna açık hale getirilen bir davaya göre Levandowski, eski firmasından teknoloji çalmakla suçlanıyor. Benzer bir dava Alphabet ile Uber arasında 2017’de yaşanmış ve sonuçta iki taraf anlaşmıştı.

39 yaşındaki adamın avukatları, Levandowski’nin suçsuz olduğunu söylerken müvekkillerinin masumiyetini kanıtlamayı amaçladıklarını söylüyorlar. Gelen haberlere göre yargıç, 300 bin dolar ceza ve 2 milyon dolara kadar tazminat karşılığında davayı anlaşmaya bağlayabileceğini belirtirken bu konuda son karar için Levandowski’nin maddi durumu göz önüne alınacak. 

 

İddia makamının ülkeden kaçabileceği ihtimalini dile getirmesinin ardından Levandowski, sahip olduğu Amerikan ve Fransız pasaportlarını yetkililere teslim etti ve bir takip cihazı taktırmayı da kabul etti. 

Lidar radar sensörleri davanın temelini oluşturuyor. Daha önce bu konuda yaşanan sorunlar ve Alphabet ile olan davalar Uber’e epey vakit kaybettirmişti. Dava sonunda kimse ceza almamıştı. Levandowski’nin avukatı ise müvekkilinin 10 yıldır bu sektörde saygın bir isim olduğunu belirterek davanın asılsız suçlamaların yenilenmesi olduğunu belirtti. 

Bu dava, son dönemde Uber ve Uber bağlantılı skandallar arasında bir yenisi olarak yerini aldı. Daha önce de firmanın güvenlik şefinin kadın çalışanlara olan davranışları ciddi tartışma konusu olmuştu. 

Waymo ise bu davada savcılığın tutumunu överek, rekabetin her zaman inovasyon konusunda olması gerektiğini söyledi.