Esmer tenliler daha fazla güneşte kalmalı

Esmer tenliler daha fazla güneşte kalmalı
D vitamini eksikliğinin yol açtığı sorunlar günümüzde sık yaşanan sağlık problemlerinin başında gelirken uzmanlar özellikle teni esmer olanları D vitamini eksikliğine karşı uyarıyor.

Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, D vitamini eksikliğinin sonuçlarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

D vitamini eksikliğinin kemik kaybına, düşük kemik yoğunluğuna neden olarak kemik kırılma ihtimalini arttırdığını dile getiren Atasoyu “Güneşten hoşlanmayan veya yoğun çalışma temposu içinde güneşe çıkmayı ihmal eden insanlar, süt alerjisi olanlar veya vegan diyet uygulayanlar ve koyu tenli insanlarda D vitamini eksikliği öz konusu olabilir” dedi.

D vitaminine ihtiyacının tam karşılanmaması durumunda bazı hastalıkların çıkabileceğini belirten Atasoyu, “D vitamini eksikliği çocuklarda ‘raşitizm’ ve yetişkinlerde ‘osteomalaz’ denilen kemik hastalıklarına neden olabilir” ifadelerini kullandı.

Teni esmer olanların güneşte daha fazla kalmaları gerektiğini aktaran Atasoyu, “Güneşte kalma süresi cildin özelliklerine göre değişir. Açık tenli kimselerin cildi genellikle 30 dakika içinde pembeye dönmeye başlayacağından, vücudun ihtiyaç duyduğu D3 vitamini üretmek için sadece 15 dakika güneşe maruz kalmaları yeterli olur. Esmer tenli kimselerin D vitamini üretmek için güneşte kalma süresi daha uzun olabilir” açıklamasında bulundu.

Ten rengi sorunlarında D vitamini eksikliğinin belirti vermeyebileceğini vurgulayan Atasoyu, D vitamini eksikliği için “Genellikle kemiklerde ağrı, yorgunluk gibi yakınmalara neden olabilir. Bazen de hiçbir belirtisi olmayabilir” diye konuştu.

"D VİTAMİNi İÇİN YAĞLI BALIKLAR TÜKETİLEBİLİR"

D vitamini beslenmesi için önemli önerilerde bulunan Atasoyu, özellikle yağlı balıkların D vitamini ihtiyacını karşılamada ciddi bir takviye sağladığını ifade etti.

Genel olarak güneş ışığına maruz kalmanın vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamini almak için en iyi yol olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Atasoyu, “D vitamini içeren yiyeceklerin tüketimi de çok yeterli olmamakla birlikte oldukça yararlı. Somon, uskumru gibi yağlı balıklar, mısır gevreği, süt, yumurta sarısı, portakal suyu, tahıl, sığır karaciğeri ve yoğurt D vitamini yönünden oldukça zengin besinler arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.

Ayrıca bebeklerdeki D vitamin eksikliğine de değinen Atasoyu, şu ifadelere yer verdi:

“Bebekler doğrudan güneş ışığından korunmalı ve güneş kremi kullanmaları gerektiğinden, genellikle bu takviyeden yeterince vitamin alamazlar. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), anne sütü ile beslenen bebeklerin günde 400 IU D vitamini takviyesi almalarını önerir. Bu konuda çocuk uzmanınızdan destek almanız uygun olur” 

"D VİTAMİNİNİN FAZLA OLMASI DA HASTALIK SEBEBİ"

D vitamininin aşırı dozda alınmasının da eksikliği gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olabildiğini vurgulayan Doktor Atasoyu, “Vücutta çok fazla D vitamini varsa, kalsiyum seviyeleri yükselir ve hiperkalsemiye neden olabilir. Hiperkalsemi iştahsızlık, fazla miktarda idrara çıkma, böbrek yetmezliği, kalp ritm bozukluğu, susuzluk hissi, kabızlık, bulantı-kusma, bilinç kaybı, koma gibi ciddi durumlara yol açabilir” şeklindeki ifadeleri kullandı.