Esnaf Meral Akşener'e Yalova'da dert yandı. 20 seneden beri bize şükretmeyi söylüyorlar

Esnaf Meral Akşener'e Yalova'da dert yandı. 20 seneden beri bize şükretmeyi söylüyorlar
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Yalova’nın Çınarcık ilçesinde esnaf ziyaretinde bulundu. Akşener'e dert yanan esnaf "20 seneden beri bize şükür etmeyi öğrettiler. Her soruna, sıkıntıya şükür diyoruz." dedi.

Umut Karakulah / YENİÇAĞ

Çınarcık’ta bir berber salonunu ziyaret eden Akşener, “Çok uzun zamandır esnaflarımızı ziyaret ediyorum. Bu ziyaretlerde iktidarı yermiyorum, kendi partimi övmüyorum. Sadece sizi esnafımızı konuşuyoruz. Durumunuz nasıl?” diyerek esnafın halini sordu.
Çınarcıklı berber ise “Memleketimizin durumu hiç iyi değil. 1980 yılları gördüm, türevlerini gördüm ama böyle bir yönetim görmedim. İnşallah biran evvel giderler” dedi.

Akşener, Berberde tıraş olan müşteriye emekli olup olmadığını sordu. Müşteri ise SSK emeklisi olduğunu, Çınarcık’a İstanbul’dan geldiğini söyledi. Akşener’in “Kaç liraya kirada oturuyorsunuz?” sorusuna emekli müşteri, “Bin 500 lira kirada oturuyorum, 2 bin 600 lira emekli maaşı alıyorum.” demesi üzerine ise Meral Akşener “Nasıl geçiniyorsunuz?” diyerek karşılık verdi. Emekli vatandaş “Geçinemiyorum, her iki çocuğum da ikişer üniversite mezunu ancak biri 4 senedir iş aradıktan sonra yeni işe girdi, diğeri ise işsiz.” şeklinde konuştu.
Telefon satışı yapan bir esnafı ziyaretinde Meral Akşener’in “işler nasıl? Siftah yaptınız mı” sorusuna “İşler hiç iyi değil. Siftah yaptık ama 3 yada 4 müşteri geldi. Bu da yeterli değil” dedi. Akşener’in “Ne kadar emekli maaşı alıyorsunuz? Geçinebiliyor musunuz?” sorusuna ise esnaf “Geçinemiyoruz zaten geçinsem emekliyim bu işi yapmam.” dedi. Akşener’in çocuklarını sorması üzerine ise esnaf “Üç çocuğum var, iki tanesi üniversiteyi bitirdi, 1 tanesi de 12 yaşında.” şeklinde cevap verdi. Esnaf, İYİ Parti Lideri Akşener’in “Çalışıyorlar mı?” sorusuna ise “biri çalışıyor biri boşta” diyerek yanıt verdi. 

Esnaf ziyaretinde konuşan Akşener, “Şunu gördüm ki, esnafımız gittikçe yanında çalıştırdığı işçi sayısını azaltıyor.” dedi. Esnaf ise “Deprem öncesinde 17 tane adam çalışıyordu yanımda. Daha sonra yavaş yavaş düştü şimdi ise yanımda eleman çalıştıramıyorum.” karşılık verdi.

Başka bir esnaf ise “20 seneden beri bize şükür etmeyi öğrettiler. Her soruna, sıkıntıya şükür diyoruz.” dedi.
Akşener “Her mamulün yerine koyduğunuzun pahalılaştığından şikayet ediyorsunuz. Şimdi dolar uçtu gitti, kur yüzünden kim bilir ne olmuştur. Müşterin alım gücünün düşüklüğünden şikayet ediyordunuz yanınızda çalışanların maaşına razısınız ama sigortasını sistem üstlensin diyordunuz.” İfadesini kullandı.

Esnaf “İşte durumumuz raflardan belli. Keşke kazansak da yanımızdakine verebilsek” dedi. Akşener “Siz bu ürünü satamazsanız sanayici niye üretecek, ne yapacak?” diye sorunca lokantacı esnaf “Babamız rahmetli oldu, onun bırakmış olduğu bir esnaf lokantası var, onu işletiyorum şuan.” dedi. Meral Akşener’in “Gıda sektörü pandemiden çok etkilendi, müşteri durumunuz nasıl?” sorusuna ise lokantacı esnaf “Kazandığımızı kasaba veriyoruz, doğalgaz, elektrik, su, vergi, stopaj derken bitti.” dedi.

Akşener “Kaç kişi yanınızda çalıştırıyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan lokantacı esnaf “Bir aşçı, bir bulaşıkçı, bir ben ve bir kardeşim olmak üzere 4 kişi çalışıyoruz. 4 aile geçinmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Daha sonra tuhafiye esnafını ziyaret eden Akşener işlerin durumunu sordu. Tuhafiyeci esnaf “İyi diyelim ama iyi derken kısık ateşte kaynıyor ocağımız. Daha harlamadı.” dedi. Akşener ise “İnşallah harlar” diyerek yanıt verdi.  Tuhafiyeci esnafın “Zamanı gelince harlayacak sayenizde” demesi üzerine ise Akşener “Sağolun Allah razı olsun” diye yanıt verdi.

Çınarcıklı bir çiftçi ise Akşener’e “Hala bunların burada ne işi var? Kurtarın bizi bunlardan, bıktık artık. Ben tarımla uğraşıyorum, 5 çocuğum var, biri özürlü. Eşim lösemiliydi ilik kanseri oldu, bir sürü uğraştım ben. Hala çıkıp ta televizyona nasıl konuşuyor özürlüyü şu kadar yardım yaptık diye ben anlamış değilim. Ama artık gitsinler, gitsinler” dedi. Meral Akşener ise “İnşallah. Beraber götüreceğiz” dedi
Bir hırdavat dükkanını ziyaret eden Akşener “İşler nasıl arkadaş” demesi üzerine esnaf “Tabi her zaman ki gibi bizler şikayetçiyiz. Son zamanlarda zaten çok kötü ama zaten paramızın da değeri kalmadı. Son umudumuz sizsiniz” dedi. Akşener “Bugün hiç siftah yaptın mı? Yanında eleman çalışıyor mu” sorusuna da esnaf “Hiç siftah yapmadım, yanımda kimseyi çalıştıramıyorum maalesef” karşılığını verdi.


Daha sonra bir kırtasiyeyi ziyaret eden Akşener “Nasılsınız, işleriniz nasıl?” diyerek esnafın halini hatırını sordu. Kırtasiyeci esnaf ise “Nasıl olsun ekonominin durumunu siz bizden daha iyi biliyorsunuz Başkanım.” dedi. Akşener “Sizin sesiniz olmak için geziyoruz” deyince esnaf “Sağolun sizleri görmekten çok mutluyuz. Sattığımızı yerine koyamıyoruz. Açıkçası da durum budur, bunu herkes de biliyor. Cumartesi günü İSTOÇ’tan fotokopi kağıdı almaya gittim. 30 tanesini 44 liraya aldım.” diye karşılık verdi. Akşener “Kaç liraya satacaksınız?” demesi üzerine de kırtasiyeci esnaf “Satmayacağım satamayacağım, kendin kullanacağım, fotokopide kullanacağım. Başka da yapacak bir şeyimiz yoktur.” dedi. Meral Akşener “İnsanların alım gücü nasıl? Çünkü Çınarcık ülkemiz insanlarının ortalamasının üzerinde bir ilçedir, öyle biliriz. Ben Kocaeliliyim dolayısıyla bu bölgeyi biliyoruz. Şuanda durum nasıl?” diye sordu. Esnaf “Vatandaşımız orta halli olduğu halde zorlanıyor. Hepimiz bunu biliyoruz. Bununla ilgili yapacağımız ancak nedir? Zamanı geldiğinde gerekeni yapacağız.” diyerek cevap verdi.

İlgili Haberler