Esnafın büyük burukluğu: Faturalarımı kızım ödüyor

Esnafın büyük burukluğu: Faturalarımı kızım ödüyor
2011 yılından bu zamana kadar esnafın ekonomik sıkıntılar çektiğini korona virüs salgını ile birlikte de bu ekonomik sıkıntıların katlanarak devam ettiğini ifade eden Ulus Çıkrıkçılar Yokuşu Esnafı Mustafa Göksu “Pandemi sürecinde devletten bir kuruş destek alamadık. Artık elektrik, su, doğalgaz faturalarımı kızım ödüyor” dedi.

Caner ALTAN - Emre YILMAZ

Pandemi öncesi Ankara’nın en uğrak alışveriş noktalarından bir tanesi olan Çıkrıkçılar Yokuşu pandemi sürecinde can çekişiyor. Devletten destek de alamayan buradaki esnaf kira ve faturalarını ödeyemez noktaya geldi. 30 yıldır Çıkrıkçılar Yokuşu’nda esnaflık yapan Mustafa Göksu bölgedeki esnafın ve kendi sıkıntılarını Yeniçağ’a anlattı. 
Devletin pandemi döneminde küçük esnafa yardım etmemesinden dert yanan Göksu kredi kartı ile geçinmeye çalıştığını ifade ederek “Pandemi döneminde devletin küçük esnaflara bir kuruş yardımı olmadı. Kira dahil hiçbir maddi manevi yardım alamadık. Devletten destek gelmeyince bizlerde kendi çabalarımızla bankalardan kredi çektik. Aldığımız krediler yeterli olmadı kredi kartı kullanarak ayakta kalmaya çalıştık. Bu ortamda iki üç ay iş yapmayla ayakta kalmanız imkansız. Böyle bir ticaret, mantık, mantelite olamaz. Zincir marketler olduğu sürece küçük esnafın ayakta kalması imkansız. Birkaç yıl daha ayakta kalırız en sonunda dükkanı kapatır gideriz.” şeklinde konuştu.  
Müşterinin cebinde parası olmadığı için alışveriş yapamadığını belirten Göksu “Pandemi öncesi de dahil olmak üzere 2011 yılından bu zamana kadar kar edemediğimiz dönemler oldu.İşin kırılma noktası 2011 yılından bu zamana kadar gelen ekonomik sıkıntılar oldu. 2011 yılından beri  müşteri cebinde para olursa alışveriş yapmaya geliyor. Zorunda olmadıkça para olmazsa alışveriş yapmıyor. Alışveriş yapanlarda parası yoksa 100 liralık varsa bin liralık halı alabiliyor. Müşterinin alım gücüne göre uygun kalitede halı satabiliyoruz.” dedi.  
Pandemi döneminde haftalar boyunca siftah edemediğini ifade eden Göksu “Eskiden 50 müşteri geliyordu 15’ine ürünlerimizi satabiliyorduk. Şimdi 15 müşteri geliyor ürünümüzü satamıyoruz. Siftah edemeden dükkanı kapattığımız haftalar oldu. Bundan 25 30 sene öncesinde Çıkrıkcılar yokuşunda iğne atsan yere düşmezdi. Ankara’da her yer ölür ama buralar ölmez diyorduk.  Burası halkla iç içe olduğu ve ihtiyaçlar da ucuz şekilde burada karşılandığı için insanlar burayı tercih etmeye devam ediyor. Bir ürün başka bir yerde bin liraya alınabiliyorsa burada 600 liraya alınabilir. Vatandaşların burada pazarlık yapma şansı var. Halka bu avantajları sağlamasak dükkanlarımızı çoktan kapatmıştık buralar ölmüştü.” diye konuştu.
Satış yapamadığı için ekonomik sıkıntılar çektiği dönemde faturalarını kızının ödediğini söyleyen Göksu “Elektriğe yüzde 15 doğalgaza yüzde 20 zam geldi. Zamlar böyle devam ederse insanların alım gücü düşer ve geçim sıkıntısı başlar. Bizde doğal olarak burada iş yapamayız. Bizim aldığımız ürünlerin fiyatına da gelen zamlar dolaylı olarak yansıyor. Bizlerde vatandaşa yansıtmak zorunda kalıyoruz. Son zamanlarda faturalarımı ödeyemediğim için kızım bana faturalarımı ödemem konusunda yardımcı oluyor.” diyerek isyan etti.