Etik-metik dersi

Başbakan’ın “Ahlaksızlık aldık” dediği Avrupa, bizdeki hırsızlığı, yolsuzluğu, yağmayı önlemek için para veriyor

Çok zamandır Başbakan’ın “Batı’dan ahlaksızlık aldık” demekle neyi kastettiğini düşünüyorum.
Bence Başbakan’a göre ahlaksızlıklar:
- Dans...
- İçki...
- Flört...
- İşte; itiraf ettiği gibi arka sayfa güzelleri...
- Belki kısa etekler...
Ne bilelim biz?
*
Biliyorsunuzdur; Başbakan’ın da katılmasıyla “Türkiye’de yolsuzluğun önlenmesi için etik projesi” ilk toplantısını yaptı.
Şimdi sıkı durun:
Bu proje için AB’den 1.5 milyon Euro’luk kaynak sağlandı.
Yani Başbakan’ın “Ahlaksızlık aldık” dediği Avrupa, bizdeki hırsızlığı, yolsuzluğu, yağmayı önlemek için para veriyor bize.
Daha da açıkçası:
Ahlaksızlığımızı, o “ahlaksızlık aldık” denilen Avrupa parasıyla önleyeceğiz.
İyi mi?..
Ahlak neresindedir insanın?
Eteğinde, saçında, gözünde, dizinde midir?..
Söyler misiniz; Batılı yaşıtları gibi giyinen genç kız, çağdaş arkadaşları gibi dans eden kadın, medeni insanlar gibi bir yudum şarabını içen erkek mıdır ahlaksız?..
Yoksa insanlar açken, akşamları aç uyuyan o çocukların rızkını çalanlar midir ahlak sahibi?..
Hangisi?..
O 1.5 milyon Euro, dansı önlemek için, etek boylarını uzatmak için, saçın ucu için, kadın eli sıkmamak için, arka sayfa güzellerini önlemek için mi harcanacak?
Elbette hayır... Sunumda “Kayırmacılık, hamilik, oy satın alma” için diyor. Yani AB desteği ile düzeltilmesi gereken ahlaksızlık nerede, görüyorsunuz.
*
En iyisi “etiğimizi” korumak için Avrupa’dan gelsin paralar. 1.5 milyon Euro... Eşe-dosta yeter de...
Yetmez de...       
* Bekir Coşkun / Hürriyet

+++++

Kosova bayrağı
Kosova’da gençler araç konvoylarıyla bağımsızlığı kutluyor... Bir ellerinde Kosova, bir ellerinde Amerikan bayrağı... Yeni Çağ gazetesi başlık atmış:
- Denyo gençlik... Mandayı bağımsızlık sanıyor...
HHH
Bu bir yana... Türkiye Kosova’yı tanımakta neden o kadar acele etti?
Bunu da anlamadık...
Kuzey komşumuz Rusya bu konuda öylesine rahatsız bir durumdayken.. Ve biz, birçok dış politika sorununda Rusya desteğine onca ihtiyaç duyarken... Kosova’nın bağımsızlığını birkaç hafta bekleyip öyle tanısak ne olurdu?
Evren Özbayoğlu bir ihtimali dile getiriyor:
- Yakın gelecekte ABD Kuzey Irak’ta kurulacak bir Kürt devletinin bağımsızlığını tanıdığında ne yapacağız? Böyle hemen tanıyacak mıyız?
Rusya öyle bir devletin bağımsızlığını 24 saat içinde tanıyacak olsa ne düşüneceğiz? Nedir bu ABD kuyrukçuluğundaki sürat?            
*  Melih Aşık / Milliyet

+++++

 “Hülle’nin  itirafı”...
Dincilerle liberallerin “Batı çatısı altındaki ortaklıklarında” kendi talep listelerini alt alta yazdığımız zaman, arada çatışan öğelerin oldukça fazla olduğu görülür.
Dinciler en başta, “Liberallere açık çek verdiler”. Askere, ulus devlete, Atatürk’e karşı kendilerinin söyleyemediklerini liberallere söylettiler, işlerini gördürdüler.
ABD dincileri kullanırken, dinciler de liberalleri kullandılar ve 22 Temmuz seçimlerinden başarıyla çıktılar. Köprüyü geçtikten sonra, “Artık üzerlerindeki safraları atmaya başladılar”. Doku uyumsuzluğuna rağmen ABD sayesinde sağlanan zoraki evliliğin “bir hülle olduğunu”, artık iki taraf da ilan etmek zorundaydı.
Bu arada Aydın Doğan medyasına karşı, tarikatçıların, “yeni ve daha büyük açılımlara girmeleri” belki de işin tetiklenmesine yol açtı.
...Esas konumuza gelince; liberallerin her şeyden önce, Batı emperyalizmi ile kavga etmeleri gerekir; ancak bu da, eşyanın tabiatına aykırıdır, kimlikleri buna izin vermez... Emperyalizmle çatışmaya girdikleri anda ya dinci ya da ulusalcı olmak zorundadırlar...
* Erol Manisalı / Cumhuriyet

+++++

Ardıç ve Barlas’la Sabah adına kim görüştü?
Sabah-atv önceki günkü onaya kadar TMSF’nin malıydı. Çalık Grubu, parayı ödeyene kadar da Sabah-atv fiilen TMSF’nin yönetiminde kalacak. Peki Sabah’ın geleceği için yapılan bu iki önemli transferi bizzat kim yönetti?.. Ergun Babahan mı? Tabii ki hayır!..
Engin Ardıç’ın Sabah’a yazar olarak geçişi ile Mehmet Barlas’ın başyazar, atv’ye haber dairesi başkanı ve anchor olarak transferini Serhat Albayrak gerçekleştirdi.
Çalık Grubu’nun medya CEO’su olması beklenen Serhat Albayrak, başka yazar ve medya yöneticilerinin de Sabah’a tranferi için görüşmeler yaptı, yapmaya devam ediyor. Albayrak bir dönem, Star ve 24 TV’nin de medya grup liderliğini yürütmüştü.
Ve bir not: Serhat Albayrak, Erdoğan’ın damadı ve Çalık Holding’in genel müdürü Berat Albayrak’ın ağabeyi.
* Medyatava

+++++

Bir tek ’Sus ulan’ demiyorlar!
Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, Meclis çatısı altında yasa tasarılarına muhalefet eden milletvekillerinin sesini kısmak için bir yasa teklifi hazırlamış...
Teklifin kabul edilmesi halinde, muhalefet milletvekillerinin yasa tasarıları ve teklifleri üzerindeki konuşma süreleri kısalacakmış...
Böylece Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’in “tek başına muhalefeti” engellenecekmiş!
Ne demokrasi ama...
Seçilmiş milletvekilinin, Meclis çatısı altında konuşmasına bile tahammül edemiyorlar, iş “sıkmabaş” a gelince “demokrasi ve özgürlük havarisi” kesiliyorlar!

***

Bunlar iyi günlerimiz...
Belediye Başkanı’yla görüşmek isteyen esnafı, kurumunun özelleştirilmesine karşı çıkan TEKEL işçisini polise dövdürtenler, muhalif milletvekillerinin şimdilik sesini kısmaya cesaret ediyor...
“Sus ulan” deyip, dövebilirlerdi de...
Kim itiraz edecek ki?
* Mustafa Mutlu / Vatan

Yazarın Diğer Yazıları