Fiyatları tavan yapan etin kilosu 100 liraya dayandı

Fiyatları tavan yapan etin kilosu 100 liraya dayandı
Ekonomideki kötü gidişat ve ithalatın artması et üretiminin düşmesine neden oluyor. Gittikçe hayvancılığın azaldığı ülkemizde ise et fiyatları tavan yapmış durumda.

Ekonomideki kötü gidişata bir türlü dur denilemiyor. Enflasyon yüzde 20''ye dayanmışken gıda fiyatlarında enflasyon oranları uzmanlara göre çok daha fazla. üstelik ekonomideki kötü gidişatın yanı sıra Türkiye''de hayvancılıkta her geçen yıl azalıyor. Hayvancılığın azalmasının temel sebeplerinden biri iktidarın yurt dışından et ithal etmesi. Bir diğer sebep de hayvancılar yeterli destek görememesi.

ET FİYATLARI KATLANDI

Üstelik Türk Lirası''nın yabancı para birimleri karşısında hızla değer kaybetmesi ithal edilen etin de fiyatından kat kat paha satılmasına neden oluyor. Şöyleki bugün et fiyatları 100 liraya yaklaşmış durumda. Bugün reyonlarda kıyma 70, dana kuşbaşı 74, kuzu kuşbaşı ise 90 liradan satılıyor.

FİYATLAR REKORA KOŞUYOR

Bursa''da Bugün''nden Eslem Ersen''in haberine göre; Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, et fiyatlarındaki zamlara değindi. Girdi maliyetlerine bakıldığında geçen yıl bir torba yemi 80 liraya satın alırken, şimdi 150 liraya satıldığını söyleyen Yıldız, ''''Elektrik, mazot, tohum girdileri yüzde 10 civarında arttı. Bu durum hayvanları da etkiledi. Bir yıl önce 350 liraya aldığımız mısır silajını artık 600 liradan satın alıyoruz. Şu an hayvancılık çok zorlaştı, et fiyatları ileride daha da zamlanacak. Bu gidişle vatandaş besiciliği bırakacak. Bu seferde et bulunamayacak. Ya ithal gelecek ya da fiyatlar yükselecek. Hükumetin bu konuya ilişkin tedbir alacağını düşünüyorum. Biz hem üretici, hem de tüketiciyiz. İki yerden zarar görüyoruz. En çok etkilenen Sivil Toplum Örgütleri kasap esnafı, besici, hayvan bakanlar ve üreticilerdir. Bizde isteriz çok satalım, kazanalım. Vatandaşların alırken zorluk çektiğini biliyoruz. Ancak bu konuda bizlere kırılıp gücenmesinler. Hükumetin almış olduğu kararlar doğrultusunda ilerliyoruz. Vicdanen bizlerde rahatsızız. Ailelerin çektiği sıkıntıları görüyoruz. Evine sebze alamayan vatandaşları da görüyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun" şeklinde konuştu.

ET FİYATLARI 100 LİRAYA DAYANDI

Kasaplık mesleği ile uğraşan Aziz Keskin ise, "Etlerimiz zamlandı, ama bunun yanında piyasadaki tüm ürünlerde bir artış var. Marketlerde gündemde olan fiyat politikasının önüne geçilmeye çalışılıyor. İnşallah devletimizin çabaları sonrasında düzenlemeler yapılacaktır. Ticaret açısından yükselen fiyatların kimseye faydası olmuyor. İnsanlar bir kilo et alacakken, şu an yarım kilo eti anca alabiliyor. Bu da işlerimizi etkiliyor. Geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 20 civarında bir zam süreci yaşadık. Beyaz ete de yüzde 30 zam geldi. Vatandaş alternatif olarak beyaz eti tüketmeye başlamıştı, o da pahalılaştı. En çok kıyma ve kuşbaşı satıyoruz. Kıyma 70, dana kuşbaşı 74, kuzu kuşbaşı 90 liradan satılıyor. Piyasaya göre olabildiğince fiyatları uygun tutmaya çalışıyoruz. Üretime, girdi fiyatlarına baktığımızda maliyetlerin yüksek olduğunu görüyoruz. Genel anlamda bir tedbir almamız lazım ki artan fiyatların önüne geçilebilsin. Esnafın da vatandaşın da işi zor'''' ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler