Etiyopya’da darbe girişimi: Genelkurmay Başkanı öldürüldü

Etiyopya’da darbe girişimi: Genelkurmay Başkanı öldürüldü
Etiyopya’da yerel hükümeti hedef alan bir darbe girişiminin bastırıldığı öğrenildi. Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı Seare Mekonnen hayatını kaybetti.

Etiyopya Başbakanlık Basın Ofisi Sekreteri Nigasu Tilahun dün gece geç saatlerde devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Amhara’da yerel hükümeti hedef alan darbe girişiminin bastırıldığını söylemişti.

Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti’nin idari yapısı, etnik kökenlere göre şekillendirilmiş 9 farklı eyaletten ve ayrıca Addis Ababa ve Dire Dawa gibi iki farklı özel şehir yönetiminden oluşuyor.

Oromo ve Amhara halkı, ülkenin en büyük etnik grupları olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip ülkede, nüfusun yaklaşık yüzde 35'ini Oromolar, yüzde 27'lik kısmını Amharalar oluşturuyor.

Son dönemde etnik milliyetçiliğin ve etnik çatışmaların artışa geçtiği ülkenin farklı eyaletlerinde çok sayıda silahlı milis grup bulunuyor.

GENELKURMAY BAŞKANI ÖLDÜRÜLDÜ

Etiyopya’nın Amhara Bölge Devleti’ne yapılan darbe girişiminin kontrol altına alınmasının ardından yapılan resmi açıklamada, Etiyopya genelkurmay başkanının, darbe girişimi sırasında vurularak öldürüldüğü duyuruldu.

Etiyopya’nın Amhara Bölge Devleti’ne yapılan darbe girişiminin ardından, Etiyopya Başbakanlık Ofisi’nin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Seare Mekonnen ve emekli Tümgeneral Gezai Abera’nın, darbe girişimi sırasında vurularak öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Mekonnen’in korumaları tarafından öldürüldüğü ifadesine yer verildi.