Ev hanımları dikkat! Kahve, limon, kekik deyip geçmeyin bu besinler mutfak robotu gibi her işe yarıyor

Ev hanımları dikkat! Kahve, limon, kekik deyip geçmeyin bu besinler mutfak robotu gibi her işe yarıyor
Limon, kahve, portakal, nane gibi bir çok besin şifa kaynağı olarak bilinir. Titiz ve çocukları olan hanımlar mutfakların temizliği ve hijyeni sırasında kimyasal maddeleri kullanmak istemez. Temizlikte mükemmel sonuçları kanıtlanmış bu besinleri mutlaka deneyin

-SALATALIK 

Çocuklarınız duvarları pastel boyayla çizdiğinizde salatalık kabuğu kullanarak boya lekelerini temizleyebilirsiniz. Banyo aynanızı da salatalık suyuyla temizlemenizi tavsiye ediyoruz. Salatalık suyu aynanın buharlanmasını önleyecektir.

indir-049.jpg

-CEVİZ 

Ceviz yağlı bir yemiş olduğu için mükemmel bir cila malzemesi olabilir. O nedenle çizilmiş ahşaplarınızı parlatmak için cevizden faydalanabilirsiniz. Özellikle çizik kısımlara cevizi güzelce bastırıp ardından silerek parlatın. Ahşaplarınız yeni gibi olacak.

5c8dbdd707291c1d74046743.jpg

-SOĞAN 

Fırınınızda inatçı yanık izleri varsa soğan size yardımcı olabilir. Soğanı kesip bir çatalın ucuna takın. Hafifçe ısıttıktan sonra yanık yerlere sürün. Soğanın içindeki enzimler havadaki oksijenle birleşip reaksiyona girdiğinde ortaya bir asit çıkıyor. Bu asit de yağ kalıntılarını çözmekte çok etkili oluyor.

800x420-sogan-neye-iyi-gelir-kuru-soganin-faydalari-nelerdir-1538214522316.jpg

-LİMON 

Limonda bulunan sitrik asit, mutfak ve banyo gibi alanlarda yüzey temizliği ve parlaklığı için çok etkili. Aynı zamanda biraz ağartıcı bir özelliği de olan limonun suyunu karbonatla karıştırıp elde edeceğiniz macunu, yüzey parlatıcı olarak kullanabilirsiniz.

 

650x344-limonun-faydalari-nelerdir-ne-ise-yarar-limonun-cilde-faydalari-1588943885702.jpg

-GREYFURT 

Greyfurt da limon gibi asit içerir ve limonla temizlemekte zorlanacağınız büyük yüzeylerde temizlik için kullanılabilir. Greyfurtu ortadan ikiye kesip üzerine biraz şeker serpin. Bu iki malzeme reaksiyona girer. Küveti yıkamadan önce içine sürdüğünüz şekerli greyfurt hem pırıl pırıl hem de mis kokulu bir banyoya kavuşmanızı sağlar.

5e02106e18c7731eccb50b1e.jpg

-RAVENT (IŞGIN) 

Eğer tavalarınız paslanmış veya parlaklığını kaybetmiş haldeyse, birkaç parça raventi suyla birlikte içine koyup kısık ateşte bir süre ısıtın. Raventin içindeki oksalik asit suya yayılacak ve tavanızı parlak ve temiz bir hale getirecek.

0x0-isgin-gecim-kaynagi-oldu-tadina-bakan-kilo-kilo-aliyor-1557498155888.jpg

-DAĞ KEKİĞİ 

Mükemmel bir dezenfektan olan kekiği bir spreyli şişe yardımıyla birçok yüzeyde antibakteriyel temizleyici olarak kullanabilirsiniz. Birkaç dal kekiği şişeye doldurup üzerine temizlik alkolü ekleyin ve kekiğin özünün alkole çıkmasını bekleyin. Limon kabukları ve biberiye ya da lavanta gibi diğer antibakteriyel otları da şişeye ekleyerek hoş kokulu bir temizleyici elde edebilirsiniz.

 

images-039.jpg

-PATATES 

Patatesi döküm tencerelerinizdeki pası temizlemek ve kararmış gümüşlerinizi parlatmak için kullanabilirsiniz. İçeriğindeki oksalik asit, birçok temizlik ürününde bulunan sert kimyasallara karşı doğal bir alternatiftir. Karbonatla birlikte kullandığınızda pas karşısındaki gücü daha da artacaktır.

-PORTAKAL 

Portakal kabuğu hoş kokulu bir temizleyici yapmak için çok uygundur. Bir kavanoza kabukları koyup üzerini elma sirkesiyle doldurun. İki hafta beklettiğiniz bu karışımı süzdükten sonra spreyli bir şişeye aktarın. Mutfakta her yerde kullanabileceğiniz bu temizleyicinin içindeki sirke yüzeylere parlaklık katacak.

-MUZ 

Muz kabuğunun iç yüzeyi mükemmel bir ciladır. Büyük yapraklı bitkilerin yapraklarını parlatmakta kullanabilirsiniz. Yaprakların toz tutmasını da önleyen muz kabuğu, içindeki doğal nem sayesinde yapraklara parlaklık verir. Özellikle yuka, orkide, deve tabanı gibi bitkiler için muz çok uygundur.

-MİSKET LİMONU 

Misket limonunu dilimleyip bir kase suya atın. Birkaç damla da sirke ekleyip kaseyi mikrodalga fırına koyun. 5 dakika fırında çevirdiğiniz kaseyi dikkatle çıkarın. Mikrodalganın içindeki yemek kalıntıları ve mikroplar böylece kolayca temizlenebilecek hale gelir. Temiz bir bezle silip kurumasını beklemeniz yeterlidir.

-NANE 

Örümcekleri ve diğer zararlı böcekleri nane spreyi kullanarak kaçırabilirsiniz. Küçük bir spreyli şişeye birkaç damla nane yağı doldurup üzerini alkolle tamamlayın. Kullanmadan önce çalkalamayı ihmal etmeyin. Ancak sprey ahşap yüzeylere zarar verebilir. O açıdan dikkatli olun.

KAYNAK: HÜRRİYET

 

İlgili Haberler