Evdekilere korona bulaştırmak istemiyorsanız bu modeli uygulayın. Prof. Dr.Muhammed Emin Akkoyunlu'dan salgının seyrini değiştirecek açıklama

Evdekilere korona bulaştırmak istemiyorsanız bu modeli uygulayın. Prof. Dr.Muhammed Emin Akkoyunlu'dan salgının seyrini değiştirecek açıklama
Korona virüs salgının yayılım hızının artmasındaki en büyük nedenlerden biri 'ev içi bulaş riski' olarak gösteriliyor. Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, "Birlikte yaşayan aileler arasında yüksek bulaş oranları görüyoruz. Belki de salgının büyük bir kısmını oluşturuyorlar. Sosyal mesafeyi mümkünse ev içinde de sürdürmeliyiz." diye konuştu.

DHA'da yer alan habere göre, Özel bir hastanenin Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden  Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, gün geçtikçe artan korona virüs salgınında ev içi bulaş riskine dikkat çekti.

"ARTIK TAM BİR SALGIN İÇİNDEYİZ"

Korona virüsle ilgili olarak son zamanlarda paradigma değişimlerinin söz konusu olduğunu belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, “Artık tam bir salgın içerisindeyiz. Eskiden kontrol ettiğimizde temas var mı diye sorarken artık sormuyoruz. Çünkü her tarafta temas olabilme ihtimali var. Mesela çarşıda, pazarda, toplu taşımada, AVM’lerde veya iş yerlerinde temas riski oldukça yüksek. Özellikle bulaşlar enfeksiyon semptomları başlamadan 2-3 gün öncesinden başladığı için temasın farkına varamıyoruz” diye konuştu.

"İSVİÇRE PEYNİRİ MODELİ UYGULANMALI"

Salgının artmasıyla birlikte ev içi yayılımın da ciddi sorun teşkil ettiğine söyleyen Prof. Dr. Akkoyunlu, "Eşler arasında veya aile içinde beraber yaşayan insanlar arasında artık yüksek bulaş oranları görüyoruz. Belki de salgının büyük bir kısmını oluşturuyorlar. Aileden birine bulaştığı zaman hanedeki herkes maalesef enfeksiyon kapmış oluyor. Korona virüsten korunmanın başlıca yolları sosyal mesafe, maske ve el hijyenidir. Korunma amacıyla yeni bir model düşünüldü. Buna İsviçre peyniri modeli deniliyor. İsviçre peynirinde delikler vardır. Bu modelde hane halkından biri enfeksiyonu dışarıdan alsa bile ev içindeki koruma önlemleri ile diğer hane halkına bulaş önlenmiş oluyor. Model, söz konusu korunma yollarında ortaya çıkabilecek en ufak bir ihmalin, hastalıkla sonuçlanacağını anlatıyor." dedi.

"EVDE DE SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİLMELİ"

Artık sosyal mesafeyi mümkünse ev içinde de devam ettirmek gerekiyor diyen Akkoyunlu, "Maske olmasa bile sosyal izolasyonu ve hijyeni evde de sürdürmeliyiz. Buna dikkat eden ailelerde bulaş olmadığını görüyoruz. Yani aileden bir tanesine bulaşsa da ev içerisindeki sosyal izolasyon, havalandırma, hijyen tedbirleri uygulandığı zaman diğer bireylerin korunduğunu görüyoruz. Özellikle evde yaşlıların yaşadığı ortamlarda bunların şiddetle uygulanması lazım. ‘Zaten biz aynı evde yaşıyoruz’ sözü belki de ev içi bulaşın en önemli nedenlerini oluşturuyor. Bu dönemde ekstra dikkat etmemiz gereken şey ev hijyeni. Eskiden maske, mesafe, el hijyeni diyorduk artık ev hijyenini de eklemek gerekiyor." diyerek sözlerine son verdi.

İSVİÇRE PEYNİRİ MODELİ NEDİR?

İsviçre Peyniri Modeli 1990’lı yıllarda kaza kırımları için kullanıldı. Başta uçak kazaları olmak üzere kazanın nedenlerini zincirleme şeklinde ortaya koymak için 1991 yıllında Profesör James Reason tarafından ortaya konuldu. Yıllardır araştırmalara konu model şimdi de korona virüse uyarlandı.

Kurallara uyulmasına rağmen virüsün yayılmaya devam etmesi bu model ile anlatılıyor. Fiziksel mesafe, maske takmak, elleri yıkamak ve kapalı ortamlardan uzak durmak korona virüsten korunmanın başlıca yolları. Model, bu tedbirlerde ortaya çıkabilecek en ufak bir ihmalin, hastalığa yakalanmakla sonuçlanacağını anlatıyor. Peynir üzerindeki o delikler gibi virüse açık kapılar bırakılıyor.