Evlilik hazırlığı yapanlar dikkat! SGK bu kişilere binlerce lira evlilik desteği veriyor…

Evlilik hazırlığı yapanlar dikkat! SGK bu kişilere binlerce lira evlilik desteği veriyor…
Halk arasında “çeyiz parası” olarak anılan evlenme ödeneği yardımı, evlilik öncesinde kadınlara Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanıyor. Biz de yazımızda çeyiz parasının detaylarını, hangi koşullarda bu yardımdan faydalanabileceğinizi ve çeyiz parası yardımına nasıl başvurabileceğinizi anlattık.

Çeyiz parası, kadınlara SGK tarafından bir kereye mahsus olmak üzere veriliyor. Yetim maaşı alan kadınlar evlendikten sonra maaşlarının 24 katına kadar çeyiz parası yardımından yararlanabiliyor. Peki, çeyiz parası nedir ve nasıl alınır?

ÇEYİZ PARASI NEDİR?

Çeyiz parası, SGK tarafından anne veya babasının vefatından sonra yetim aylığı alan kadınların evlenmeleri durumunda artık bu desteği alamayacak olmalarından dolayı veriliyor. Kadınlar çeyiz parasını yalnızca bir kereliğine alabiliyorlar. Evlenme ödeneği yardımı alan kadınlar evliliklerinin üzerinden iki yıl geçtikten sonra boşanırlarsa öncesinde aldıkları maaş onlara yeniden bağlanıyor. İki yıl geçmeden boşandıkları durumdaysa iki yıl dolana kadar yetim maaşı alamıyorlar.

ÇEYİZ PARASI BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?

Çeyiz parasının yalnızca kadınlara verildiğini söylemiştik. Aynı zamanda çeyiz parasına başvurabilmek için yetim maaşı alıyorken evlilik yapmış olmalısınız. Sigortalı bir işte çalışıyorsanız yetim maaşı alamayacağınız gibi çeyiz parası yardımına da başvuramazsınız. Çeyiz parasından faydalanabilmeniz için herhangi bir yaş sınırı söz konusu değil ancak birden fazla evlenmeniz durumunda yalnızca ilk evliliğinizde bu yardımdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca çeyiz parası alabilmek için evliliğinizin ilk beş yılında başvuru yapmalısınız. Evliliğinizin üzerinden beş yıl geçtiğinde bu hak zaman aşımına uğrayacağından çeyiz parasından yararlanamıyorsunuz.

ÇEYİZ PARASINA NASIL BAŞVURULUR?

Çeyiz parası alabilmek için Ödenek Talep Belgesi ile ikametgahınızın bulunduğu il veya ilçe SGK müdürlüklerine ya da hizmet merkezlerine başvurmalısınız. Aylığını aldığınız ebeveyniniz 1 Ekim 2008''den önce kamu görevlisi olduysa başvurunuzu SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığına yapmalısınız.

Başvuru esnasında ihtiyacınız olacak belgeler ise şunlar:

- Başvuru yapacağınız kurumdan alacağınız dilekçe

- Kimlik

- Evlenme Cüzdanı

ÇEYİZ PARASI NASIL HESAPLANIR?

Çeyiz parası miktarını aldığınız son yetim maaşınızı göz önünde bulundurarak hesaplayabilirsiniz ancak maaşınızın ek ücret ödemeleri hesaba dahil edilmez.

- Eğer maaşınızı 4/C (Emekli Sandığı) sigorta kolundan yararlanarak alıyorsanız maaşınızın 12 katına kadar,

- 4/A (SSK) veya 4/B (Bağ-Kur) sigorta kolundan yararlanarak alıyorsanız maaşınızın 24 katına kadar çeyiz parası alabilirsiniz.

 

İlgili Haberler