EYT nedir? Emeklilikte Yaşa Takılanlarda son durum ne?

EYT nedir? Emeklilikte Yaşa Takılanlarda son durum ne?
Kamuoyunda EYT olarak da bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanlar ne demek? Milyonlarca vatandaş Emeklilikte Yaşa Takılanlarda (EYT) son durumu merak ediyor. Peki EYT’de son durum ne? Detaylar haberimizde.

Yaklaşık 3 milyona yakın kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu son dönemde gündemin başlıca konuları arasında yer alıyor. EYT mağdurları örgütlenmeye çalışırken vatandaşlar da EYT nedir? EYT’de son gelişmeler neler? sorularına cevap arıyor.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILMAK (EYT) NEDİR?

Emeklilikte yaşa takılmak gerekli asgari iş gününü tamamlasanız bile emekli olabileceğiniz yaşı beklemeniz gerektiğini anlamına geliyor. Özellikle 1999 yılından önce işe giriş tarihli olanlar, 1999 yılında çıkan 4477 sayılı yasanın geriye doğru işletilmesi nedeniyle emeklilik haklarından mahrum kaldıklarını ifade ediyorlar. Doğrudan 750 bin kişi etkileyen bu durum uzun süredir gündemin başlıca konuları arasında yer alıyor.

eyt-dernek.jpg

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) KANUN TEKLİFİ REDDEDİLDİ

EYT kanun teklifi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Dürer tarafından meclise sunuldu ancak AKP oylarıyla reddedildi. Sonraki süreçte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili bir açıklama yaparak “Gündemimizde yok şu anda. Çocuklarımızın geleceği için gündemimizde yok esasında” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN EYT AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise EYT ile ilgili konuşmasında şunları kaydetti: “Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama bu siyasette bu yol her zaman açıktır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi. Böyle bir şey olamaz, buna hak, adalet denmez.”

“O KONU KAPANMIŞTIR”

EYT ile ilgili açıklamalarda Numan Kurtulmuş ise “O konu kapanmıştır. Bugünkü şartlarda Türkiye’nin kaldırabileceği bir yük değildir” değerlendirmesinde bulundu.

EYT MAĞDURLARI 10 ŞUBAT’TA ANKARA’DA

Sosyal medyada örgütlenmeye çalışan ancak bir sonuç alamayan EYT mağdurları ise seslerini Türkiye’nin 81 ilinden katılımla 10 Şubat’ta Ankara’da duyurmaya çalışacak.