EYT'liler Ankara'da çıksın artık bu yasa dedi

EYT'liler Ankara'da çıksın artık bu yasa dedi
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği , Ankara Ulus’ta yeni EYT düzenlenmesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

YENİÇAĞ/ANKARA- Şevket Gölük

Basın açıklamasına çok sayıda EYT mağduru katıldı. Basın açıklamasında, “Prim, yıl tamam maaş nerede”, “Yasalar geriye işlemez”, “Primler nerede SGK”, “Hakkımızı alacağız” yazılı dövizler taşındı.

Ankara EYT Derneği Başkanı Ersin Kotan, yeni düzenlemede öngörülen formülün kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kotan, emeğin ve alın terinin alın terinin karşılığı olmadığını belirterek, “Hiçbir şekilde ölçülemez, pazarlık yapılamaz. Formül, model, şart, kesinti, prim günü artırılması, yaş şartının uzatılması gibi seçenekler kabul edilemez” dedi.

Bizler yasanın çıkış tarihi itibariyle uygulanmasını istiyoruz. Erken emeklilik diye bir söylemi istemiyoruz kabul etmiyoruz. Artık yeter, bu bekleyiş bir an önce son bulsun. Adalet geç de olsa tecelli etsin. Milyonlarca EYT’linin gözü kulağı hükümetimizden ve çalışma bakanlığımızdan gelecek olumlu haberlerde.”

Basında ve medyada çıkan haberler nedeniyle endişeli olduklarını belirten Kotan, “Olumsuz haberlerin EYT camiamızda paniğe yol açarak kafa karışıklığına, bilgi kirliliğine dönüştürülmesi ve yeni bir mağduriyet yaşatmasıdır. Oldu bittiye getirilmek istemiyoruz” dedi.

EYT ile ilgili çalışmalarda yer almaları gerektiğini söyleyen Kotan, “Ortaya çıkacak yol haritası ve detaylar Meclis’e sunulmadan önce yeni bir mağduriyet yaratmadan çözüm olması konusunda karşılıklı fikir alışverişinde ısrarcıyız” diye konuştu.

Kotan taleplerinin şunlar olduğunu belirtti :

-Prim gününü tamamlayanlardan GSS kesilmemeli.

-Aylık bağlanma oranları yüzde 70 seviyesine çekilmeli.

-Çalıştıkça, prim ödedikçe düşen bir maaş bağlanması sisteminden vaz geçilip çalıştıkça prim ödedikçe, artan bir maaş bağlanılması sistemine geçilmeli.

-Staj ve çıraklık döneminde işe başlangıç tarihi SGK başlangıcı sayılmalı.

-Prim günü eksik olanlara, borçlanma imkanı tanınmalı.

-Bütün bunlar ayırt edilmeden SGK, Bağ kur, Emekli Sandığı hepsine yansıtılmalı.

-Emekli olan ve hazırda olacaklara en düşük asgari ücret ölçü alınmalı.

Basın açıklaması sonrası tüm katılımcılar olaysız olarak dağıldı.