EYT'liler dilenmiyor kendi parasını istiyor

EYT'liler dilenmiyor kendi parasını istiyor
İYİ Partili Fahrettin Yokuş "EYT'liler için yapılacak şey şu; 5 yılı kalmışsa maaşının %25'i verilir, bir yılı kalana %60'ı verilir. Süresi bitince normal maaşını alır. Bütçeye daha az yük getirir, mağduriyeti azaltır. Bunu yapmak yerine, kesip attılar" dedi.

Fatih Erboz / ANKARA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT'liler) ile ilgili çıkışının ardından, konuya ilişkin tartışma alevlendi. İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, kademeli geçişin çözüm olacağını ve bütçeye yük getirmeyeceğini belirtirken, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık, emeklilikte yaşa takılanların tamamının, emekliliğe hak kazandıkları halde iş bulamayan insanlar olduğunu, iktidarın bu nüansı kaçırdığı için tartışmanın sürdüğünü kaydetti. 

İYİ Partili Fahrettin Yokuş, kademeli geçişin, en doğru çözüm olduğunu, bunu da teklif olarak gündeme getirdiklerini belirterek, şöyle konuştu, "1999 yılındaki düzenlemeyle, işçi ve memura yaş haddi ile belli bir süre getirildi. 1999'un sigortalı sayısına bakıp, bugün de şartları dolduramamış kişi sayısına baktığınız zaman, rakam ortaya çıkar. Bunu, 1999 yılına bağlayacak. O dönem, 21 yıllık memur, 25 yılı doldurmayı beklerken; üç sene daha çalışmak zorunda bırakıldı. O yıl 10 yıllık memursanız, 10 yıl daha ek süre gelmiş oldu. 2008'de, kadınlarda 60, erkeklerde 65 yılda emeklilik şartı geldi. Bu meseleyi 1999 yılı öncesi işe girmiş çalışanlar kategorisinden koyarsak sorun çözülür. 2008 esas alınırsa, 2000'de işe giren kişi, 40 yıl sonra dahî hak elde edebilir. Yapılacak şey şu; 5 yılı kalmışsa maaşının %25'i verilir, bir yılı kalana %60'ı verilir. Süresi bitince normal maaşını alır. Bütçeye daha az yük getirir, mağduriyeti azaltır. Bunu yapmak yerine,  kesip attılar." 

Birleşik Kamu İş Federasyonu Başkanı Mehmet Balık ise, bu meselenin çözümünün bütçeye yük olmadığını ifade ederek, "Bu insanlar, iş bulamadıkları için diyor ki; emeklilik süremi doldurdum, başladığımda 25 yılda emekli oluyordum, ben işsizim, emekli olmak istiyorum. Durum bu. Doktor, öğretmen emekli olmaz. Bu, belli bir kesimin mağduriyetini gidermek adına emeklilikte yaşa takılanlar meselesi. İnsanlar çocuk okutuyor, maddî sorunları olanlar istiyor zaten bunu. Bu tür sorunları olmayan emekli olmaz. Bunu anlatamıyoruz" diye konuştu.  

Kamuda çalışanların, emekli olduklarında maaşlarının düştüğünü belirten Mehmet Balık, "O nedenle çalışacaklar zaten. İşsiz kaldığı için ve 25 yılını da doldurduğu için emekli olmak istiyor, çözüm olarak bunu gördüğü için talebi var. Nüans noktası bu. Ülkeyi batıracak proje değil bu. Hasta olanlar, yıprananlar bu yolu tercih ediyor. Emekli olunca insanlar yaşamını insanca sürdürebilecek bir maaş alabilmeli, mesele bu'' ifadelerini kullandı.