Facebook’un yeni donanım tanıtımı Ray-Ban akıllı gözlük olacak

Facebook’un yeni donanım tanıtımı Ray-Ban akıllı gözlük olacak
Facebook’un bir sonraki donanım tanıtımı, uzun zamandır beklenen Ray-Ban akıllı gözlükleri olacak. CEO Mark Zuckerberg bu hafta düzenlenen kazanç raporu toplantısında bunu doğruladı. Gözlüklerin ne zaman çıkacağı konusunda ise tarih verilmedi.

Facebook CEO’su, “Buraya baktığımızda, bir sonraki ürün çıkışı, EssilorLuxottica ile ortaklaşa çalışmanın ürünü, Ray-Ban markalı ilk akıllı gözlüklerimizin tanıtımı olacak.” dedi. “Gözlüklerin ikonik form faktörü var ve oldukça düzgün şeyler yapmanıza izin veriyor.”
Bu “düzgün şeylerin” ne olduğunu bilmiyoruz, ancak Facebook daha önce gözlüklerin entegre bir ekrana sahip olmayacağını ve artırılmış gerçeklik cihazı olarak sınıflandırılmadığını doğrulamıştı.

Teknoblog’ta yer alan habere göre, sesli aramalara izin verip vermeyeceği veya bir akıllı asistana sahip olup olmayacağı bilinmiyor. Entegre bir ekrana sahip olmasalar da, muhtemelen Snap Spectacles veya Amazon’un Echo Frames’ine benzer kontroller için eşleştirilmiş bir akıllı telefon uygulamasına bağlı şekilde çalışacaktır.

Zuckerberg, Ray-Ban gözlüklerinin tanıtımını Facebook’un “gelecekteki tam artırılmış gerçeklik gözlüklerine doğru yolculuğunun” bir parçası olarak nitelendirdi. Şirket, uzun süredir böyle bir cihaz üzerinde çalışıyor, Project Aria araştırma birimi aracılığıyla çalışmalarını yönlendiriyor ve hatta yukarıda görülen prototip AR gözlüğünü de geliştirdi.

Artırılmış gerçeklik gözlükleri, Facebook’un sanal ve fiziksel alanları harmanlaması ve alışveriş, çalışma ve sosyalleşme için kullanılması beklenen çok modlu bir teknoloji platformu olan “metaverse” oluşturma konusundaki yeni planlarının önemli bir parçası niteliğini taşıyor. Elbette Facebook bunu daha fazla reklam satmak için kullanacak. Zuckerberg’in bu hafta aynı kazanç toplantısında belirttiği gibi: “Reklamlar, yaptığımız işin sosyal medya bölümlerinde stratejinin önemli bir parçası olmaya devam edecek ve muhtemelen metaverse’in de anlamlı bir parçası olacak.”

İlgili Haberler