Fahrettin Koca: Korona virüsten can kaybı 425'e yükseldi

Fahrettin Koca: Korona virüsten can kaybı 425'e yükseldi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, korona virüsten can kaybının 425'e yükseldiğini açıkladı. Virüste bugünkü vaka sayısı ile birlikte toplam virüste hasta sayısı 20 bin 921'e yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bİlim Kurulu toplantısı ardından, koronavirüs vakalarıyla ilgili açıklamalar yapmak üzere kameraların karşısına geçti. Bakan Koca illerin vaka sayılarına ilişkin son bilgileri haritalar eşliğinde paylaştı. Türkiye'nin illerindeki vaka sayılarını gösteren verileri de Bakan Koca harita ile yayınladı. İllere göre vaka ve ölüm sayısının en yüksek olduğu ilin İstanbul olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'in de ikinci sırada olduğunu açıkladı.

illere-gore-olum-sayisi-en-riskl-o6xv-jpg.jpg

20200403-2-41716308-53641610-web.jpg

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Virüs kişiden kişile umulmadık hızla yayılıyor. Taşıyıcıdan virüs kapan genç muhasebeci, hastanede 57 yaşındaki bir görevliye bulaştırdı. Genç muhasebeci ve görevli hayatını kaybetti. Virüs taşıyan virüsü bir iş arkadaşına bulaştırdı. Virüs taşıyan bu olayda virüsün ilk taşıyıcı kendisi gibi yayılıma kaynaklık edecek kişiye bulaştırdı. Bu örneği göz önünde bulundurmanızı ve her gün yeni tanılar konduğunu hatırlamanızı rica ediyorum. Dün itibarıyla 2 bin 46 kişide virüs tespit edilmişti.

18 bin 135 hastanın her birini virüs taşıyan yerine koyun. Bu kişilerin temas çevrelerin gözlem altına alındığını bir an için unutun. Yayılımın ne kadar kolay, hızlı olduğunu hatırlayın. Ortada bir gerçek var fakat bu umut kırıcı bir gerçek değil. Virüsün yayılım zincirini kıracak tedbir belli, temas içinde olmayacağız, araya mesafe koyacağız, kendimizi izole edeceğiz"

TOPLAM İYİLEŞEN HASTA SAYISI 484 OLDU

Bugün 16.160 test yapıldı. Yeni vaka sayımız 2786 oldu. Bugün 69 vatandaşımız hayatımız kaybetti. Toplam iyileşen hasta sayımız 484 oldu.

İŞTE EN RİSKLİ İLLER

Korona virüste en riskli iller İstanbul, İzmir, Ankara, Konya ve Kocaeli...20 yaşından itibaren daha yoğun görüldüğü, 40 yaş üstünde teşhis konan vakaların daha çok olduğu, erkeklerin kadınlara göre görülme orıanın daha yüksek olduğunu söylemek istiyorum. 60 yaş üstünün kritik olduğunu görüyoruz. Hayatını kaybeden hastalarımızın da yüzde 78.7'sini yüzde 80'e yakınının 60 yaşının üstünde görüyoruz.

İstanbul'da şu anda bir kişi toplamda 16 kişiye virüs bulaştırıyor.

MASKE TAKILMALI MI?

Maskeyle ilgili biz hastalık belirtisi olan herkesin mutlak maske takması gerektiğini, risk taşıyan vaka sayısı arttığı bölgelerin olduğunu biliyoruz. Bu bölgelerde maske takmaların doğru olabileceği, kalabalık ortamlarda market, pazar yeri, toplu taşıma araçları gibi yoğun ortamlarda maske takılması gerektiği Bilim Kurulu'nun önerisi.

"BİR BİLİM İNSANIMIZIN TEST SONUCU POZİTİF"

Özellikle semptomu olan vakalar için yapılması gerektiğini bir algoritmamız var. Bu ortamda şu an pozitif olan kişiler olabilir. Bilim Kurulu'nda da bu virüsü taşıyan kişiler potansiyel olarak her zaman olabilir. Bu konuyla ilgili semptomu olan arkadaşlar testlerini yaptırmış oluyorlar. Bir arkadaşımızın bilim insanımızın böyle bir durumunu olduğunu söyleyebilirim.

tablo-001.JPG